fbpx

Turska mijenja dolare za zlato

dolar

Budući da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan promijenio ustav i gotovo preuzeo sve ovlasti, stanovništvo zemlje je dramatično promijenilo stav prema glavnom plemenitom metalu – zlatu. Koji je razlog za to? Turci nikada nisu uvezli tolike količine zlata kao u posljednjih 12 mjeseci.

Kupnja poluga i kovanica, koji su glavni pokazatelj potražnje, ove godine je iznosila 47 tona. Za usporedbu, tijekom istog razdoblja prošle godine kupljeno je samo 14,8 tona, stoji u nedavnom izvješću Svjetskog vijeća za zlato (GWC).

Moglo bi se pretpostaviti da je kupnja zlata najpopularnija investicija prosječnog turskog građanina, ali to nije sasvim točno. Ispada da Središnja banka Turske također aktivno kupuje plemeniti metal. U trećem tromjesečju je kupila 30,4 tone zlata.

Vjerojatno Središnja banka Turske jednostavno provodi diversifikaciju međunarodnih pričuva, ali je vjerojatnije da se želi osigurati u kontekstu pogoršanja odnosa sa zapadnim zemljama, posebice sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Usput, prošle je godine Erdogan pozvao stanovništvo da kao ušteđevinu koriste zlato umjesto dolara, kako bi spriječili pad vrijednosti nacionalne valute.

Kako njegove riječi ne bi bile prazne priče, naredio je i Središnjoj banci Turske da se pridržava takvog kursa i da dolare zamijeni zlatom.

Od početka listopada je turska lira u odnosu na američki dolar oslabila 15%. Sada su sve valute zemalja u razvoju pod pritiskom, ali sukob između Turske i Sjedinjenih Američkih Država je stvorio dodatne motive za špekulativne napade.

Treba dodati i da je Rusija među najvećim kupcima zlata, točnije najveći. Od uvođenja sankcija Središnja banka Rusije neprestano povećava količine plemenitih metala u svojim rezervama. Osim toga, zlato najvećim dijelom kupuje od ruskih proizvođača, a ne na inozemnom tržištu.

Središnja banka Rusije je u posljednjih 10 godina ozbiljno promijenila politiku upravljanja rezervama. Smanjila je udio eura s 40% na 26% i povećala volumen zlata s vrijednosti od 8 milijardi na 73,6 milijardi dolara.

U prvom tromjesečju ove godine udio eura je u ruskim rezervama pao na rekordno niskih 25,7%, dok je udio dolara u posljednjih 10 godina, ostao je na istoj razini od 40 do 49%. Ukupno je krajem rujna Središnja banka Rusije imala rezerve vrijedne 424 milijarde dolara.

Prema dužnosnicima banke, ulaganje u euro u posljednjem tromjesečju je donijelo samo gubitke. U prva tri mjeseca ove godine su gubici od rezervi eura iznosili 0,38%, a prihod od aktive dolara je bio 0,54%.

Većina kupovine zlata od strane Središnje banke Rusije se dogodila u protekle dvije godine. Liberalni analitičari strategiju Središnje banke Rusije nazivaju “konzervativnom”, jer je udio zlata u međunarodnim pričuvama središnjih banaka u ostatku svijeta manji gotovo za pola.

Međutim, činjenice govore suprotno i Središnja banka Rusije je svojom politikom od početka sankcija osigurala brzi izlazak iz recesije, povratak trendu gospodarskog rasta i gotovo neznatnu inflaciju, koja je s 3% u rujnu ove godine pala na 2,7% u listopadu.

Turska povećanom kupnjom zlata vjerojatno ima vlastite planove, iako se oni ne razlikuju previše od ruskih ili kineskih, a podsjetimo da su u vrijeme sankcija protiv Irana turski poduzetnici bili ključna karika u takozvanom iranskom ”Zlatnom putu svile”, kada je Islamska Republika preko turskih posrednika u zlatu plaćala uvoz i učinkovito zaobilazila međunarodni platni sustav SWIFT.

U vrijeme kada Washington nameće sankcije gotovo cijelom svijetu, uvijek je dobro imati dovoljne količine zlata. Turska ne može biti izuzetak, posebno ne u atmosferi napetih odnosa s Washingtonom.

Turska Zlatne rezerve

FOTO: Turska zlatne rezerve prema IMF-u

25
Ostavite komentar

avatar
10000
 
7 Grupirani komentari
18 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
17 Komentatori
ZanzoAleriktediOutsiderIvek Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Radi li se o fizičkom zlatu ili certifikatima?

PPP
Gost
PPP

Radi se o fizičkom zlatu. Burzovnom više nitko ne vjeruje jer ga ima samo 2% u odnosu na prodano. Trgovina burzovnog zlata je špekulativnog karaktera. Ako dođe do sloma ekonomije, posjednici burzovnog zlata će se bacati s prozora.

ja sam ja
Gost
ja sam ja

I ja bi menjao dolare za zlato. Ali nemam nit dolare nit denare… Placa mi je dovoljna za 20 dana.
Ostalih deset dana trosim zlato koje sam iskopao u dvoristu :((((
To je ono tursko zlato koje su zaboravili kad su otisli pre 100 godina

Zanzo
Gost
Zanzo

Više radit pa će bit novaca.A ne trošit vrijeme po internetu?

Danko Nešović
Gost
Danko Nešović

Dolar gubi primat kao svjetska valuta. Neka. Kad Turci to čine, onda je stvarno opasno.
Turci izlaze iz američke huze. 🙂

Alerik
Gost
Alerik

Turci,Rusi,Kinezi,Iranci i logicno.com ce zadati smrtni udarac dolaru.Nema majci vise dolarizacije.Trend je dedolarizacija,multipolarnost.A onda ce zivot i svijet postati Utopija,med i mlijeko ce teci u potocima.Skoro kao u pjesmi Mile Kekina – sjest cemo pod palmu i uzivati.Mislite da je Fed-ovce briga kojom valutom vi trgujete?Sve su valute njihove.A vi mastajte.Legitimno je.

Alerik
Gost
Alerik

Valuta s podlogom u zlatu je pluskvamperfekt(pretproslo svrseno vrijeme).Nikakva kolicina zlata nije garancija za ikakvu stabilnost.To nisu ni ulaganja u nekretnine,ni u financijske derivate.U dionice bi vec moglo biti jer je u pitanju suvlasnistvo poduzeca.To s pozicije pojedinca. S pozicije drzave,najisplativije je ulaganje u ljude,odrzavanje ekoloske ravnoteze i tehnologiju.Zlato?Komu ono danas treba?Zlatni zubi odavno nisu u trendu.Zlato je zapravo uporabno malo vrijedan metal.Osim ako Turci i ostala zlatogrozna bratija nemaju instrukcije druge Vrste.

Stjepan
Gost
Stjepan

“Najisplativije je ulaganje u ljude”, kaže i odmah mi sinu vizija i praksa HDZ-a koji to već više od 20 godina uspješno radi … nama, …. bolje reči sebi !!
Zašto večina već u četvrtom razredu osnovne škole zaborave temeljnu matematiku naučenu već u drugom razredu ???? Što i kako se briše obična ljudska logika ?? …. itd.???????

Alerik
Gost
Alerik

Vjerujem da je mnogi PTSP posljedica vladavine HDZ-a pa su takve asocijacije izraz tih trauma.

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Ne bih rekao da veca kolicina zlata nije garancija za stabilnost! Upravo suprotno, ja smatram da jeste. Zamisli da imas vecu kolicinu zlatnih poluga negdje na sigurnom. Ni ti, niti tvoji najblizi ne biste se morali brinuti da li imate siguran i dobro placen posao, mogli bi uvijek da se skolujete gdje god to zelite, ne biste brinuli da li mozete da platite lijecenje, mogli biste zivjeti u bilo kojoj zemlji koja vam se svidja, … itd…itd. Zar to ne znaci stabilnost? A isto moze da se prenese i na drzavu i njeno funkcioniranje.

Alerik
Gost
Alerik

Da,znanstveno je dokazano da je obrok od zlata najkaloricniji.

Ivek
Gost
Ivek

Sugovornik 1. – “Snažna, kvalitetno ustrojena vojska je jamac neovisnosti.”
Sugovornik 2. – “Da, znanstveno je dokazano da je obrok od avionskih bombi i topničke municije najkaloričniji.”
Hm…

tedi
Gost
tedi

Alerik@ Potkrala ti se mala greska u pisanju,trebalo bi pisati “obrok za zlato”a ne “obrok od zlata”,Mozda mi logika nesto ne funkcinira?

Alerik
Gost
Alerik

Nije se potkrala greška.. Na logicno.com ide samo logika.Ilustrativna je jedna scena iz serije Velo misto – u gradu vlada glad i mnogi su pomrli od gladi. U stan odvjetnika dolazi seljanka s jednom kokoši i nekoliko jajaj. Dva jaja – dvije košulje.Kokoš i uzme dva odijela. Eto, možda bi čovjek dao i zlato za hranu, ali seljanki zlato nije trebalo:)

Zanzo
Gost
Zanzo

Pa sjećam se toga iz Velog mista. Ali ti ni proizvodnja hrane ništa ne garantira ( osjetljivost na vremenske nepogode) te okupiranost teritorija tako je najbolje diversificirat ulaganja u recimo zlato 15 %, nekretnine 20%,proizvodnju hrane 20 posto,dionice 15 %, a 30 posto u novcu.

Outsider
Gost
Outsider

Sta ako postoji drugi plan. Kome
vise vjerovati. Tiskari ili netkome
tko posjeduje zlato. Stvar je u povjerenju. Da ovog momenta najveci svjetski izvoznici odluce da trguju samo u zlatu , sta bi se desilo ? U biti vrlo moguc scenario. Mozda se sve svede na realno stanje vrijednosti , odnosno bankrot prezaduzenih .

neko ime
Gost
neko ime

nisu sporni prijedlozi za ulaganje, ali poanta je objektivizacije mjeenja nekog rada, učinka, materije i općenito bilo koje (ekonomske) vrijednosti te, ne manje važne, mogućnosti “spremanja” viškova, kao temelja za buduće ulaganje…čovjek do sad nije ništa pametnije smislio od novca kao sredstva za realizaciju spomenute funkcije…e sad je li taj novac papir ili papir emitiran sa zlatnom (ili nekom drugom) podlogom I što bi bilo najbolje za nacionalnu ekonomiju, e o tome bi se moglo raspravljati…

stefano
Gost
stefano

gospon Alerik mogu se sa vama složiti a opet nemoram ,moje pitanje dali je stvarno moguće da su rusi , kinezi ,turci pa isvi ostali koji se ne slažu sa politikom amera kupuje ogromne količine zlata idioti kada nemaju drugu alternativu pa i sami ste rekli da fed ima sve valute pod svojom kontrolom .Ne mislim da je njima do dedolarizacije nego jednostavno štite svoju ekonomiju od mogućih novi fin, kriza

Alerik
Gost
Alerik

Uglavnom stvari nemaju financijsku vrijednost same po sebi.Vrijednost im daje nasa zelja/potreba za stvarima.Sto se tice trzisne vrijednosti zlata,kao i svaka trzisna vrijednost je umjetna.Namjestaljka.Kao sto je to i cijena nafte.Stedstvo za manipulaciju trzistem.A znamo tko drzi tu polugu s kojom moze izmanipulirati bilo koju cijenu..

Ivek
Gost
Ivek

Poznato je, doduše, zašto je zlato dogovoreni nosač vrijednosti s, povijesno gledano, najdužom poznatom “opstojnošću” dogovora.

ohrana
Gost
ohrana

zlato ne moze biti nikakva podloga za danasnje valute +++++++++++++++++++++++++++++++++++ alerik je potpuno u pravu

Ivek
Gost
Ivek

Malo argumentacije ne bi škodilo. Čisto da forum ne liči na nadvikavanje u stilu:
-“Je.”
-“Nije.”
-“Je!”
-“Nije!”

tedi
Gost
tedi

ohrana @ vrlo inteligentno,+ od mene.

Weteran
Gost
Weteran

Podržavam svaki potez kvazisultana?!
Takve autogolove retko vidjamo!
Dekomponovanje i rastakanje Turske je sjajan proces !

tedi
Gost
tedi

OK.Netko je za zlatni dinar,kunu itd,a netko nije.U cem je problem?Pitam se sto sitnis metalni e niko nece, koji mi ostane kada dodem iz Austrije.A recimo 1kn ili 1din,iako nisu od zlata , nego neke legure, uzimaju.A da je od zlata uzeli bi,jeli tako/ U cemu je problem sa metalnim eurom?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik