Turska mora pustiti ‘odbrambene’ ratne brodove u Crno more

Americki ratni brodovi
26 komentara

Bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a Džejms Stavridis tvrdi da nema opravdanja da Turska spreči Veliku Britaniju, drugu članicu vojnog bloka predvođenog SAD, da donira svoje ratne brodove Ukrajini.

Turska vlada je u utorak saopćila da neće dozvoliti da brodovi za čišćenje mina koje je Ujedinjeno Kraljevstvo obećalo Ukrajini da prođu kroz Bosfor, pozivajući se na Konvenciju iz Montreuxa iz 1936. godine. Ankara, koja kontroliše moreuz koji povezuje Crno more sa Mediteranom, zatvorila je pristup stranim ratnim brodovima kada je sukob u Ukrajini eskalirao 2022. godine.

Stavridis je, međutim, tvrdio da “postoji dovoljno diskrecionog prava” prema Konvenciji iz Montreuxa da se britanskim ratnim brodovima dozvoli ulazak u Crno more, a Ankara je trebala iskoristiti rupu kako bi omogućila prolaz “čisto odbrambenim”  brodovima.

“Ovo je jasan stav NATO-a, s kojim se Turska složila kao dio svoje uloge u NATO-u”, rekao je penzionisani američki admiral za Politico. Ankara bi se “u potpunosti trebala osloniti na svoju ulogu članice NATO-a”,  insistirao je, umjesto da se “previše trudi da uspostavi ravnotežu” s Moskvom i Zapadom.

Turska, članica NATO-a, zatvorila je pristup Crnom moru kroz Bosfor i Dardanele ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju prije skoro dvije godine. Iako je tom odlukom zapadnim silama zabranjeno slanje ratnih brodova u Ukrajinu, ona je također blokirala Rusiju da ojača svoju Crnomosku flotu, koja se nalazi u krimskoj luci Sevastopolj.

Bivši načelnik turske mornarice, admiral Cem Gurdeniz, rekao je u objavi na X (bivši Twitter) da Ankara nikada nije prekršila konvenciju, “čak ni tokom najkrvavijeg perioda Drugog svjetskog rata”.

“SAD mrze Konvenciju iz Montreuxa, čije članice nisu. Zato što ne mogu da dovedu ratne brodove u Crno more kako žele”, tvrdi Gurdeniz.

Gurdeniz je osudio Stavridisa, nazvavši ga “omiljenim admiralom neokonzervativaca”, koji je “igrao vodeću ulogu u intervenciji u Libiji 2011.”.

“Admiral, koji je trenutno član odbora Rockefeller fondacije i globalne investicione grupe Carlyle, jasno želi da Turska bude zaraćena strana u Crnom moru i da prolije tursku krv u ratu”, rekao je Gurdeniz. “Da se ukrajinska kriza dogodila za vrijeme njegove komande NATO-om, vjerovatno bismo ratovali u Crnom moru u ime SAD i NATO-a.”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan opisao je poziciju zemlje o ukrajinskom sukobu kao “uravnoteženu”. Osim što je bila domaćin mirovnih pregovora 2022. godine, Türkiye je posredovala u sada nepostojećoj Inicijativi za žito Crnog mora, dok je Ankara odbila sankcionirati Rusiju i ojačala svoje trgovinske veze s Moskvom.

bosforturskaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
3 mjeseci prije

Obrambeni ratni brodovi, to samo anglosasi mogu smisliti.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Pustimo na stranu kako vodi politiku u Turskoj, ali Erdoganu EU političari za usporedbu ne mogu ni cipele obrisati kako vodi vanjsku politiku što se tiče Ukrajine, jer prvenstveno gleda turski interes.
Čitava južna obala Crnog mora pripada Turskoj i oni ne žele rat u Crnom moru sa Rusijom zbog želje za ratom Anglosasa koji nisu niti blizu.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Da ju napiše, Erdoganova autobiografija bez cenzure bi bila jako zanimljivo štivo za čitanje.
Svi ti sastanci sa NATO, SAD, sa turskim susjedima Rusijom, Sirijom, Irakom, Iranom, Armenijom, Gruzijom, politički, vojni i ekonomski ratovi u kojima Turska željeno/neželjeno sudjeluje, pokušaj vojnog puča da ga svrgnu…

tihobl
3 mjeseci prije

Eno izazvali su demonstracije studenata u Stambolu. Svih 18 ucesnika je pohapseno.

Nakon zemljotresa za kojeg turci misle da su ga ameri izazvali meka moc im je opala do kraja.

tihobl
3 mjeseci prije

Ko tebe gadja hljebom, ti njega kamenom:

Financial Times:

Руска пекара производи дронове-убице за подршку Путиновог рата

Фабрици хлеба уведене санкције САД због тога што саставља дронове који се користе у инвазији на Украјину.

Max
3 mjeseci prije

A po čemu su oni obrambeni?

Anis
3 mjeseci prije

Klasično katolički hinjavo nimalo muski uvijek da neko drugi strada za njihove interese jer oni nemaju muda, zato uvijek Kazem da su Srbi gospoda po tom pitanju jer u nas u BiH ratovali smo i s jednim i drugim , i stradali mi i oni ali sa Srbima je bilo muski dok su ovi drugi uvijek nesto kukavici ispod pojasa udarala u sportskom zargonu receno

Jomla
3 mjeseci prije

Još jedna budala, c-c-c… 😛
Dobro reče netko: Budale se ne siju, oni sami niču, jbt… 😛 😛

xyz
3 mjeseci prije

Tih par kanti što bi jih zapad poslao, Rusi potope za par minuta.

tuf
3 mjeseci prije

Konvencija iz Montreauxa ne radi nikakvu distinkciju između ofenzivnih i “obrambenih” ratnih brodova. Ovo je klasično euroatlantističko silovanje međunarodnog prava i konvencija.
Uostalom. Kakvu razliku bi ti brodovi učinili taman da ih i plasiraju. Ako je nešto rat u Ukrajini dokazao to je da su brodovi prošlo svršeno vrijeme u modernim sukobima. Sitting ducks.

abc
3 mjeseci prije

Brodovi su u današnje vreme naprdne tehnoligije samo plutajuče mete, koje sa lakočom potapa svaka malo brža raketa, konju obrana broda ne može pogoditi. A pogotovo one rakete ili projektili, koji idu nekontroliranom putanjom i mjenjavaju smer leta.

abc
3 mjeseci prije

Brodovi su u današnje vreme napredne tehnologije samo plutajuče mete, koje sa lakočom potapa svaka malo brža raketa, koju obrana broda ne može pogoditi. A pogotovo one rakete ili projektili, koji idu nekontroliranom putanjom i mjenjavaju smer leta. Hipersonična tehnologija je ratne brodove poslala u istoriju.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Pa onda – naprijed junaci 🤣

vanja
3 mjeseci prije

Englezima je omiljeno pravo diskreciono pravo.

nessy
3 mjeseci prije

NATO, tj., USA, prcaju Tursku gdje god mogu, jer su na strani – Turske. I sada bi turci trebali iskoristiti ‘rupu u sporazumu’, da bi bili na ruku onima koji ih prcaju. Pa, nije Turska ni Bugarska ni sugava Njemacka, kome se svidjelo, kome ne, Turska gleda prvenstveno svoj nacionalni interes, postujuci zakone, i ne zeli se zamjerati Rusiji, koja im nije nista lose naprevila, cak je Erdoganu spasila glavu za vrijeme onog pokusaja puca. Treba postovati suverene zemlje, a Turska je upravo to. I ima muda i snage da to podrzi i odbrani. A britanci, mogu gorko zaplakati, i svoje olupine prebaciti svemirskim brodovima, svojih frendova, amera.

ZZZ 🇭🇷
3 mjeseci prije

Kazu neki da su brodovi siting ducks, ispravno je to ali Englezi zelu odskrinuti vrata za eskalaciju rata, zelu krsiti konvenciju Montreauxa ….once England ruled the waiews, today she waives the rules.

Darko
3 mjeseci prije

A zašto bi pustila američke svinje u svoje dvorište?

Samo U Prolazu
3 mjeseci prije

SVaki brod je “obrambeni” obje strane se brane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI