Turska obećala da će raditi sa Sirijom protiv ”terorista”

Turska vojska
2 komentara

Najviši turski diplomata obećao je da će pomoći sirijskoj vladi u naporima da protjera kurdske borce sa sjedištem na sjeveroistoku zemlje, koje Ankara smatra “teroristima” , uprkos nedavnom porastu tenzija nakon što je Turska odgovorila na prijetnje da će sama preduzeti vojnu akciju.

U razgovoru za tursku televiziju TV100 za intervju u srijedu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je njegova zemlja spremna raditi zajedno s Damaskom protiv kurdskih militanata koji se bore pod zastavom Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD.

„Pružit ćemo svu vrstu političke podrške radu [sirijskog] režima u tom pogledu. Najprirodnije je pravo režima da očisti terorističku organizaciju na vlastitoj teritoriji”, rekao je ministar za SDF, koji je prisutan na sjeveroistočnom dijelu Sirije.

Cavusoglu je dalje rekao da je Turska također kontaktirala Iran o tom pitanju, jer se Islamska Republika dugo borila kao podrška sirijskoj vladi protiv pobunjenika i džihadističkih grupa tokom decenijskog građanskog rata u zemlji.

Međutim, iako je Damask povremeno sparingovao s kurdskim borcima, on je svoje napore uglavnom usmjerio na sunitske militantne frakcije – neke povezane s Al-Kaidom i Islamskom državom (IS, bivši ISIS) – i čak je sarađivao sa SDF-om i savezničkim kurdskim jedinicama u tu borbu s vremena na vrijeme.

Sirijska vlada tek treba da odgovori na ponudu Ankare za podršku, ali se glasno protivila bilo kakvoj jednostranoj turskoj vojnoj akciji na svom tlu. Turska je u junu objavila planove za novu ofanzivu u sirijskim regijama pod kontrolom Kurda, rekavši da će stvoriti 30-kilometarsku ”sigurnu zonu” duž granice između Sirije i Turske, plan sličan prethodnim turskim operacijama u pograničnim gradovima kao što je Manbidž.

Kao odgovor, Sirija je navodno uz pomoć ruskih snaga utvrdila brojne položaje oko svojih provincija Hasakah i Raqqa, upozoravajući da neće tolerirati tursku “agresiju”.

Međutim, čini se da Ankara nije zabrinuta zbog upozorenja, jer je već pokrenula oružane operacije u Hasaki i drugdje, uključujući napad dronom u kojem je prošle sedmice ubijena istaknuta žena kurdski komandant u blizini Qamishlija. Napad je izazvao poruku saučešća iz Washingtona, koji je dugo bio uključen i podržavao SDF, nakon neuspjelog višegodišnjeg pokušaja da se naoružaju i obuče sunitski pobunjenici s ciljem svrgavanja vlade u Damasku.

Cavusoglu je osudio američku izjavu, nazvavši je “neprihvatljivom” i “dobrim primjerom neiskrenosti Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma”.

Međutim, dok Turska ostaje fiksirana na kurdske grupe, ona također podržava snage paravojnih boraca u Siriji koje naziva ”Sirijska nacionalna armija”, uglavnom sastavljene od ostataka pobunjeničke Slobodne sirijske armije, još jedne frakcije koju su ranije podržavale SAD. Ministar je insistirao na tome da Damask mora praviti razliku između ”terorista” i ”umjerene opozicije”, očito misleći na jedinice koje podržavaju Turci koje djeluju u Siriji.

sirijaTerorizamturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NL.....
1 godina prije

Sami na sebe ruku dici….tesko

Max
1 godina prije

Ne može im se vjerovati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI