Turska predlaže trgovinu nacionalnim valutama sa Rusijom

Turska lira
9 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio je važnost prelaska na nacionalne valute u bilateralnoj trgovini sa Rusijom. On je ove komentare dao tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u ponedeljak u Sočiju.

“Vjerujem da je činjenica da će se danas ovdje sastati čelnici naših centralnih banaka važna sa stanovišta koraka ka prelasku na nacionalne valute u bilateralnim odnosima među nama”, naveo je turski predsjednik .

Putin je zauzvrat istakao da je tempo razvoja trgovine između dva naroda i dalje pozitivan i da se ekonomska saradnja diverzifikuje izvan tradicionalnih sektora kao što su poljoprivreda i energetika.

“Veoma smo zadovoljni što je obim naše bilateralne trgovine trenutno 62 milijarde dolara, a mi idemo ka našem cilju od 100 milijardi dolara”, odgovorio je Erdogan.

Uprkos geopolitičkim razlikama, Moskva i Ankara pokušavaju da prodube ekonomske veze. Putin i Erdogan su se u aprilu dogovorili da podstiču međusobna ulaganja i pomognu ruskim i turskim preduzećima da uđu na tržišta jedni drugih.

Prošle godine, Turska i Rusija potpisale su mapu puta za ekonomsku saradnju koja predviđa povećanje bilateralnog trgovinskog prometa na 100 milijardi dolara godišnje. Dve zemlje su se takođe složile da uvedu rusku rublju kao valutu za obračun u bilateralnoj trgovini, uključujući plaćanje za isporuku ruskog prirodnog gasa.

erdoganNacionalne valutePutinrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
7 mjeseci prije

UTurskojinflacija60%ionibiplačalilirama.

AJeTo
7 mjeseci prije

Turska slijedi tokove Islanda 2008. Neka dugove plati tko ih je stvorio. Treba stati na kraj mešetarima, osim ako su Turci.

Anik
7 mjeseci prije

Dobra strategija sa nacionalnim valutama. Nekakva BRICS valuta bila bi laka meta agresije, destabilizacije in manipulacije vlasnika dolara.

Sparkling
7 mjeseci prije

Uzima ih Erdogan lopatom hahah Bospor vrijedi brdo dijamanata.

tihobl
7 mjeseci prije

Dosla.maca.na.vrtanca.da.moli.Gazdu.da.ih.otvori.
Vidio.da.ne.vrijedi.cekati.da.se.otvore.vrata.EU.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Neće to brzo ić …

Max
7 mjeseci prije

Dedolarizacija.

hiber
7 mjeseci prije

 I danas glumiš domaće  prodano smeće ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI