Turska upozorava na „paljenje mostova“ sa Rusijom

Ibrahim Kalin
3 komentara

Razgovor sa Moskvom je neophodan za rješavanje ukrajinske krize, kaže portparol turskog predsjednika.

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin upozorio je na izolaciju Moskve, navodeći da se Rusija „mora čuti na ovaj ili onaj način“. Zvaničnik je to izjavio u nedjelju, tokom otvaranja Foruma u ​​Dohi.

„Ako svi spale mostove sa Rusijom, ko će onda da razgovara sa njima, na kraju krajeva? Upitao je Kalin.

Istovremeno, pozvao je međunarodne lidere da podrže Ukrajinu „svim mogućim sredstvima“ kako bi se mogla „odbraniti“ od tekuće ruske ofanzive pokrenute krajem februara. Ruski stav se ipak mora uzeti u obzir, naglasio je on.

„Ruski stav se mora saslušati, na ovaj ili onaj način“, rekao je Kalin.

Turska, članica NATO, nastoji da zauzme neutralan stav u tekućem sukobu, i navodno nastoji da djeluje kao posrednik između Moskve i Kijeva. Za razliku od drugih članica bloka predvođenog SAD, Ankara je odbila da uvede ekonomske sankcije Rusiji i zadržala je otvorene diplomatske kanale sa obje strane.

Takođe je eksplicitno odbila da isporuči svoje protivvazdušne raketne sisteme S-400 ruske proizvodnje za podršku ukrajinskoj vojsci. Dok su zapadni mediji naveliko izvještavali o potencijalnom transferu – očigledno u zamjenu za to da Washington isporuči borbene avione F-35 i protivvazdušne sisteme američke proizvodnje, najviši turski zvaničnici su rekli da to nije tema razgovora.

„Ovo je gotova stvar za nas. Sistemi su naše vlasništvo, služe našoj odbrani, tako da je to završeno“, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije ove sedmice.

Ankara je zatvorila moreuz Turskog mora, koji povezuje Crno more sa Sredozemnim i Egejskim morem, pozivajući se na odredbe Konvencije iz Montrea iz 1936. godine. Prema sporazumu, ona je u mogućnosti da zatvori moreuz za vojne brodove bilo koje države u ratnom stanju, kao i kada smatra da je pod neposrednim napadom. Međutim, ni Rusija ni Ukrajina nisu zvanično objavile rat.

Rusija je započela ofanzivu na Ukrajinu 24. februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona unutar ukrajinske države.

Rusija sada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom državom koja nikada neće ući u NATO. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Ibrahim KalinRatrazgovorirusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Što ovaj rat bude dujle trajao to će biti opasniji po čitav svijet. A Turska koristi situaciju da vrati ugled i važnost.

2 godine prije

…..o novim zzzzzzzzzzz (NAPOMENA :GPS narukvica na nozi Erdogana sugerira da je određen za haps iako je pa i ne tako davno bilo pokaza da je za posjete Albaniji pravi odapeo od srčanog a sadašnji je dubler…no o tome mora govoriti netko uvaženiji kao npr. David Icke ili recimo Reiner Fullmich za dobivanje na težini ovak’ na volju vam…pa ipak idemo dalje) ……………………………… Što se tiče Turske, njezin se čelnik Recep Erdogan prvi put nakon mnogo dana pojavio u javnosti na prošlotjednom summitu NATO-a. Izvor Mossada je rekao: Erdogan je nazočio sastanku u Bruxellesu. Nosi GPS narukvicu za gležanj. Radi sa Savezom. Mnogo toga se događa iza kulisa. Napravljeni su mnogi ustupci koji su korisni svima. O tome se u medijima ništa ne govori. Na primjer, Erdogan radi s izraelskim premijerom Bennettom, Putinom, Iranom i Saudijcima na formiranju neke vrste koalicije za mir i prosperitet čovječanstva. To se ne objavljuje… Čitaj više »

2 godine prije

i dalje iz ponude:
Kinezi i drugi se slažu. “Sjedinjene Države i NATO nisu u poziciji suditi o moralnim standardima neke zemlje osim ako se ne ispričaju i ne nadoknade za štetu i patnju koju su nanijeli narodima Jugoslavije, Iraka, Sirije i Afganistana, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.
srbin.info/hr/svet/peking-amerika-da-se-izvini-zbog-bombardovanja-jugoslavije/

   Američko zaboravljeno sranje bombardovanje Srbije

Indija se također slaže. Kada je britanska ropska vlada pokušala poslati delegaciju na visokoj razini u Indiju da ih uvjeri da “izoliraju Rusiju”, rečeno im je da nisu dobrodošli.
 India says no to ‘high-powered’ UK delegation planning to visit Delhi to persuade govt against Russia, trip cancelled last minute

Initially, the delegation was to visit to discuss the UK-India free trade deal, however, the purpose of their visit changed after Russia launched its special military operations in Ukraine in February.
OpIndia

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI