Turski ministar inostranih poslova potvrdio da su SAD otkazale prolazak ratnih brodova ka Crnom moru

Americki ratni brodovi
31 komentar

Ranije je izvor u turskom ministarstvu spoljnih poslova rekao da je Vašington obavijestio Ankaru o prolasku svoja dva ratna broda kroz Bosfor do Crnog mora.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu preneo je da su Sjedinjene Države otkazale prolazak svojih ratnih brodova do Crnog mora.

„Usmeno nam je rečeno da je prolazak brodova otkazan. Međutim, ako se predomisle, imaju još tri dana da iskoriste prethodno obavještenje i pošalju brodove – obavještenje će i dalje biti važeće. Ako brodovi ne prođu u roku od tri dana, onda će ponovo morati poslati obavještenje 15 dana prije očekivanog prolaska“, rekao je Cavusoglu.

Prema njegovim riječima, nedavno su Sjedinjene Države poslale 14 obavještenja o prolasku svojih ratnih brodova do Crnog mora, od kojih je pet kasnije otkazano.

Ranije je izvor u turskom ministarstvu spoljnih poslova rekao da je Vašington obavijestio Ankaru o prolasku svoja dva ratna broda kroz Bosfor do Crnog mora, gdje će biti smješteni od 14. ili 15. aprila do 4. maja.

Prema riječima portparola Pentagona John Kirbyja, operacije američkih ratnih brodova u Crnom moru su „rutinske“, Sjedinjene Države koordinišu ove akcije sa turskim vlastima u skladu sa Montreux konvencijom.

crno moreSADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
3 godine prije

Nebitne najave. Hoće, neće prolasci. Daleko veći problem je jednostrano zatvaranje Kerčkog prolaza od strane Putina. Tako nešto ne mogu ni susjedi, a kamo li mogu suverene države. Toliko o tome da je Krim Ruski.

Драгогост
3 godine prije

Vraćanjem tvrđave Krim matičnoj zemlji agresiji zapada na Rusiju su podsečena krila. Da se zapad dokopao sibira, što je bio cilj, produžio bi truljenje još dugo vremena a i ceo svet odvukao u propast. Ovako, samo što dohvati vakcinama, otrovnim kapitalom i otrovnim umom. A što se tiče brodova, oni koji uđu u Crno more su praktično žrtvovani.

nekoime
3 godine prije

Mudro su odlučili su ne ići u Crno more.

isdnfvinsoefbvaebdfz
3 godine prije

Tući će tomahavcima iz Sredozemnog mora.

Burt
3 godine prije

Ovo mi se svidja [ lici na ludnicu ]
Amerikanci su uveli sankcije na Rusiju za navodno mijesanje u americke izbore itd.
Rusi su uzvratili nesto manjom mijerom. Protjerali su diplomate ali nisu stavili nikoju americku kompaniju na svoju crnu listu.
Rusi su izjavili da oni jos toga imaju u arsenalu ali da ne zelu eskalirati.
Sad su izjavili iz americke vlade da ce oni uvesti dodatne sankcije na Rusiju zato jer se Rusija usudjiva metnuti sankcije na Ameriku.

3 godine prije zadnji put uredio Burt
fvfvr
3 godine prije

Cudno, izostavio si najvazniju facu a to je Cvaj Boban, cipirani Varan, i dobitnik Israel’s award of Righteous Among the Nations

Max
3 godine prije

Ne bi im bilo pametno izazivati Rusiju.

Lucija, prva
3 godine prije

Ako je am.ambasador “exited the Foreign Ministry via a side door rather than the main entrance and was whisked away by his limo without making any comments to gathered media outlets.”,
Kako je taj ultimatum došao do novina i medija?

Drugo, sumnjam da Ukrajina ima još koju nuklearnu bojevu glavu.
Davno je to uklonjeno.

No, važno je spomenuti da je Zelenski 24.3. izašao iz sporazuma iz Minska, a da se trupe gomilaju na obe strane granice.
Ne sjećam se da su Rusi tamo imali ikad više od 40 000 vojnika.
Sad imaju 80 000.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI