Tursko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo ubistvo iranskog fizičara, poziva na izbjegavanje eskalacija

Ubistvo iranskog naucnika
11 komentara

U petak je Fahrizadeh, iranski nuklearni fizičar i šef inovacijskog centra iranskog Ministarstva odbrane, ubijen u napadu naoružanih napadača u gradu Absard u teheranskoj regiji, što je izazvalo negodovanje i osudu na Bliskom istoku.

Tursko Ministarstvo inostranih poslova osudilo je “gnusno ubistvo” iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fakhrizadeha, pozvalo na odgovornost počinitelja napada i pozvalo “sve strane da djeluju zdravorazumno i uzdržano”.

“Žalimo što je iranski naučnik Mohsen Fahrizadeh umro kao rezultat oružanog napada u Teheranu. Osuđujemo ovo gnusno ubistvo i izražavamo saučešće iranskoj vladi i porodici preminulog. Turska se protivi svakom pokušaju narušavanja mira u regionu, kao i protiv svih vrsta terorizma, bez obzira na to ko je počinilac ili meta“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova koje komentariše napad.

Ministarstvo je dodalo da svi odgovorni moraju biti osuđeni i savjetovalo „svim stranama da izbjegavaju akcije koje bi mogle dovesti do eskalacija u regionu“.

Portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova rekao je u subotu da je Berlin zabrinut da bi ubistvo iranskog fizičara moglo da poveća tenzije u bliskoistočnom regionu.

Ranije su iranski zvaničnici rekli da je izraelska obavještajna agencija Mossad izvršila atentat na istaknutog naučnika u zemlji i pozvali međunarodnu zajednicu da osudi napad, rekavši da je to “očigledno kršenje međunarodnog zakona, i da je namijenjen stvaranju pustoši u našem regionu.” Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u subotu da ubistvo neće proći bez odgovora i da će biti odgovora “u pravo vrijeme”.

Sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad rekao je u subotu da bi međunarodna zajednica trebala osuditi napad koji je odnio život iranskog nuklearnog fizičara i pozvao Ujedinjene nacije da pojačaju napore u borbi protiv terorizma.

Na Fahrizadeha je izvršen atentat u gradu Absard u iranskom okrugu Damavand, provincija Teheran, oko 14.30 časova po lokalnom vremenu. Automobil napunjen eksplozivom detoniran je u blizini njegovog vozila, a manju vatru je naknadno otvorio veći broj napadača, potvrdio je iranski ministar odbrane. Ranjeni naučnik je odmah helikopterom prebačen u bolnicu, ali nije preživjeo povrede.

iranMohsen Fakhrizadeh-Mahavaditurskaubistvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
West
3 godine prije

Nema do Erdija, jaše na ego tripu.

Bosanac
3 godine prije

Uvest embargo na oruzje , poslat inspekciju za hemijsko i nuklearno oruzje u Izrael, u protivnom oni (kad kazem oni mislim na ljude iz sjene koji su napravili Izrael i njihovu sluzbu, ne mislim na boraniju medju pripadnicima tog naroda) #jebu koga hoce u vecini sfera zivota a nashe je da se naguzimo i rasirimo paksu? …ovo mi je ostalo takodjersmijesno sve i oko monetarnih sistema, novca i oko ostalog…

Sivko
3 godine prije

Cisto razmišljam, vojni savez Irana i Turske potpomognut Rusijom i Kinom. Prekrupan zalogaj i za Izrael/Ameriku cak ako se ukljuci Francuska/Grcka. Pakistan otvoreno podupire Tursku a sa Iranom tvore zanimljivu cjelinu sa strateskom dubinom. Kao da netko slaže sastojke za veliku eksploziju.

3 godine prije zadnji put uredio Sivko
Mr.No
3 godine prije

Jesi li gledao iranske mule kako arlaucu u Teheranu?
Ja sam se smijo cjelo vece, ikonografija uvjek ista.
Pale zastave, skacu po zastavama, arlaucu, nesto jezicima frfcu itd.
😂😂

Max
3 godine prije

Takav bi čin trebao osudit cjeli svijet ali neke umjetne tvorevine privilegirane.

Komunjara
3 godine prije

Hoće Erdo da i njemu počnu avionske bombe padat oko kuće

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI