Twitter čisti hiljade „državnih“ naloga

Twitter
1 komentar

Twitter je najavio svoju posljednju rundu ukidanja naloga, ciljajući na hiljade korisnika optuženih da promovišu vladine programe u zemljama kao što su Kina, Rusija i Venecuela.

Zabrana u četvrtak utiče na 3.465 naloga, najviše do sada pod pritiskom kompanije društvenih medija da ukloni korisnike koji šire „informacije koje podržava država“.

Twitter je saopštio da je „popisao“ naloge koji su pokrenuti „operacijama“ koje služe za dobrobit vlada u Meksiku, Kini, Rusiji, Tanzaniji, Ugandi i Venecueli.

Među uklonjenim je „mreža naloga koji su pojačavali narative Komunističke partije Kine u vezi sa tretmanom Ujgurske populacije u Xinjangu“, kao i 12 naloga „povezanih sa ‘Changiu Culture’, privatnom kompanijom koju podržava regionalna vlada Xinjanga.”

Twitter tvrdi da su svi nalozi vodili „informativne kampanje“ u znak podrške vladi u Pekingu, a neki su ciljali na građane SAD visokog profila, poput bivšeg državnog sekretara Mike Pompea, koji su bili kritični prema Kini.

„Pompeo, brini o sebi, mi živimo veoma dobrim životom #StopXinjiangRumors“, navodi se u brojnim tvitovima koje je podijelio Twitter.

Što se tiče Rusije, platforma je tvrdila da je uklonila 16 naloga povezanih sa Agencijom za internet istraživanje (IRA), koju je američka vlada optužila za miješanje u predsjedničke izbore 2016. Nalozi su optuženi za pokušaj „informativne operacije u Centralnoafričkoj Republici“ sa navodnim ciljem da se „uvede prorusko gledište“ u raspravu o političkim događajima u regionu. Još 50 naloga je uklonjeno zbog „izražavanja značajne podrške geopolitičkoj poziciji Rusije u Libiji i Siriji“ i „napadanja“ jedne od rivalskih libijskih vlada i njenih pristalica, navodi Twitter.

Nova represija dolazi samo nekoliko dana nakon što je osnivač Jack Dorsey dao ostavku na mjesto generalnog direktora, a zamijenio ga je Parag Agrawal.

Kompanija se takođe suočava sa ispitivanjem svoje nove politike o „zloupotrebi privatnih medija“, tvrdeći da fotografije i video snimci pojedinaca koji se dijele bez njihove dozvole krše njihovu politiku ličnih podataka. Kritičari su osudili široko pravilo kao najnoviji znak cenzure kontroverzne platforme.

CenzuraukidanjeVlada
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Itd
2 godine prije

Eto da bude bar 1 komentar bez da citam text..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI