Twitter otkriva kako je zabranio Trumpa

Zabrana Trumpa na Twitteru
1 komentar

Treća serija “Twitter fajlova”, objavljena u petak uveče, ponudila je uvid u odluku platforme da ukloni lični nalog Donalda Trampa dok je još bio predsednik SAD, sa novim otkrićima obećanim za vikend.

Novinar Matt Taibbi, koji je autor prvog izlaganja prošle sedmice, počeo je dijeliti sagu o Trumpovoj zabrani koja pokriva period između oktobra 2020. i 6. januara 2021.

“Pokazaćemo vam ono što nije otkriveno: eroziju standarda unutar kompanije u mjesecima prije J6, odluke visokih rukovodilaca da krše vlastitu politiku i još mnogo toga, u pozadini tekuće, dokumentirane interakcije s federalnim agencije”, napisao je Taibbi.

Pad uključuje Tviterovu internu komunikaciju od jasnog istorijskog značaja, pošto su zaposleni u kompaniji prepoznali da je ovo „značajan trenutak u analima govora“, prvi put kada su suspendovali nalog trenutnog šefa države.

Tramp je zabranjen 8. januara, nakon “pomnog pregleda” kako su njegovi tvitovi “primani i interpretirani na Tviteru i van njega”, saopštila je ta kompanija. Njegovi posljednji tvitovi uključivali su video poruku u kojoj je pozvao svoje pristalice da ne krše zakon i da mirno odu iz američkog Kapitola, ali i njegovu tvrdnju da izbori 2020. nisu bili legitimni, što je Twitter proglasio neprihvatljivim.

Međutim, “intelektualni okvir” za zabranu je već bio postavljen u mjesecima prije nereda 6. januara na Kapitolu. U jednoj internoj poruci vidi se da izvršni direktor Twittera kaže da treba da sagledaju Trampove akcije “tokom izbora i, iskreno, u poslednjih 4+ godine”.

Trumpovi tvitovi u kojima se kritizira masovno glasanje putem pošte – mjera bez presedana koju su demokrate uvele pozivajući se na pandemiju – bili su „filtrirani u vidljivosti“ čak sedmicu prije izbora, a rukovodioci Twittera izmišljali su pravila za to i čestitali sebi na tome.

Poseban kanal je kreiran 8. oktobra 2020. za više rukovodioce, uključujući bivšeg šefa Trust and Safety Yoela Rotha, šefa Trust and Policy Vijaya Gaddea i vrhunskog advokata Jima Bakera, kako bi koordinirali provođenje izbora. Ovaj „manji, moćniji kadar“ djelovao je kao „brzi Vrhovni sud umjerenosti“ koji je često donosio odluke  „u hodu“, dok je također  „jasno bio u kontaktu s federalnim agencijama za provedbu i obavještajnim agencijama o moderiranju sadržaja u vezi s izborima“.

Dok je Twitter već koristio širok arsenal vidljivih i nevidljivih alata kako bi obuzdao Trumpov angažman „davno prije“ pobune na Kapitolu, Taibbi je primijetio kako su 10. decembra neki rukovodioci htjeli koristiti novostvoreni alat za deamplifikaciju, prije njegovog zvaničnog uvođenja, te tiho još više ograničiti Trampov domet. Moderatori su se toliko umorili od ručnog cenzurisanja Trumpa da je do 6. januara njegov nalog bio “prekriven botovima” kako bi se automatizirao proces stavljanja naljepnica upozorenja na njegove tvitove.

Kada je protest na Kapitolu eskalirao u nerede, činilo se da je moderacijski tim u početku bio u “panici” i “očajanju”, usred “bezumnih poziva” da “počne da koristi svoj puni arsenal moderacionih alata” – sve dok Roth na kraju nije “izvršio istorijski čin” privremenog zaključavanja Trampovog naloga. Gadde je zatim poslao e-mail za cijelu kompaniju, kao prvi pokazatelj da je trajna suspenzija vjerovatno neizbježna.

Prema drugoj internoj poruci, ako bi Trump pokušao koristiti službene POTUS ili račune Bijele kuće, Twitter bi  “preduzeo mjere da ograniči njihovu upotrebu” sve dok ne budu “prešli” u novu administraciju 20. januara, ali ih ne bi suspendovao ili zabranio na drugi način.

“Istražujući cjelokupnu provedbu izbora Slack, nismo vidjeli niti jednu referencu na zahtjeve za moderiranje iz Trumpove kampanje, Trumpove Bijele kuće ili republikanaca općenito,” napomenuo je  Taibbi. Iako možda postoje,  „oni su bili odsutni“  iz dostavljenih fajlova.

Prema Taibbiju, subotnja otkrića će se fokusirati na “haos unutar Twittera 7. januara”, dok će “tajna interna komunikacija od ključnog datuma 8. januara” biti objavljena u nedjelju.

Taibbi je počeo otkrivati ​​“Twitter fajlove” prošle sedmice, uz pomoć i podršku novog vlasnika platforme Elona Muska. Drugi dio je otkrio praksu “zabrane iz sjene” koja je na kraju uticala na izrazito konzervativne račune. Navodno je to odgodio viši advokat na Twitteru koji je “provjeravao” kapi bez Muskovog znanja ili odobrenja. Ispostavilo se da je to Baker, bivši glavni savjetnik FBI-a kojeg je Musk otpustio u utorak .

Bijela kuća je odbacila ta otkrića kao “odvraćanje pažnje” od stvarnog problema s platformom, koju je sekretar za štampu Karine Jean-Pierre opisala kao “govor mržnje”.

SADTrumpZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Twitter je grdno manipulirao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI