U Izraelu politika uvijek ostaje ista: Bibi i Gantz se složili oko aneksije Zapadne obale

Benjamin Netanyahu
21 komentar

U više navrata su naši čitatelji pitali zašto ne izvještavamo o rezultatima izbora i sastavljanju vlade u Izraelu. Odgovor je jednostavan. Zato što nema nikakve razlike između Benyamina Netanyahua i bivšeg zapovjednika izraelske vojske i njegovog glavnog političkog rivala Bennya Gantza, osim ako ne živite u Izraelu i zanima vas koliki će biti pored, PDV, ulaganja u zdravstvo školstvo i slične stvari.

Na kraju su Netanyahu i Gantz to potvrdili i nakon više mjeseci zastoja su napravili važan korak u formiranju vlade. To se događa u vrijeme epidemije i u Izraelu, toliko da je vođa frakcije Kahol Lavan opravdao svoju odluku o savezništvu sa suparničkim Likudom „kako bi se mogao suočiti sa pandemijom“. Ovo opravdanje nisu svi uzeli zdravo za gotovo u Izraelu, a neke su novine savez saveza Gantz-Netanyahu preimenovale u “vladu aneksije” umjesto „ vlade spasa“. Zapravo, dvojica čelnika su imala različite pristupe u aneksiji Zapade obale, ali su 6. travnja postigli dogovor.

Aneksija Zapadne obale

Jedna od posljednjih točaka oko koje se Netanyahu i Gantz nisu složili tijekom pregovora o formiranju nove vlade bila je aneksija dijela Zapadne obale. Obojica čelnika zalažu se za širenje izraelskog suvereniteta nad palestinskim teritorijima, ali Gantz je radije odgodio raspravu o aneksiji nakon završetka epidemije, istovremeno pokušavajući osigurati podršku za tu odluku u međunarodnoj zajednici, iako će je imati samo od Sjedinjenih Država.

Do danas samo Sjedinjene Države, posebno pod Trumpom, aktivno podržavaju izraelsku aneksiju i to do te mjere da su SAD tvorci čuvenog „mirovnog sporazuma“ objavljenog krajem siječnja. Netanyahu je umjesto toga želio ubrzati proces aneksije, jer se boji da njegov saveznik Donald Trump možda neće biti izabran u studenom i da sljedeća uprava neće podržati cionistički ekspanzionizam.

Sporazum između Netanyahua i Gantza sada moraju  odobriti ministarstava obrane i vanjskih poslova i sam Knesset, ali je u međuvremenu ovim potezom vođa Likuda pokazao svojim biračima da mogu računati na njega i potvrdio važnost ilegalnih doseljenika koji su prvi imali koristi od provedbe „američkog mirovnog plana“. Gantz je ovim „pretrpio poraz“, iako je upitno koliko mu je uopće bilo stalo do sudbine Palestinaca.

Prema nekoliko analitičara, bivši general uskoro će odustati i od pravosudne fronte u borbi protiv Netanyahua.

Možda sada shvaćate zašto su vijesti koje se tiču unutarnje politike Izraela potpuno nevažne za Bliski istok i svijet. Ako se netko nadao da bi Gantz, da je uvjerljivo pobijedio, bio bolji i humaniji, onda, uz dužno poštovanje, ima ozbiljnih problema s razumijevanjem politike Izraela , od rođenja cionističkog entiteta do dana

EkspancionizamgazaIZRAELokupacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
4 godine prije

Ganc je kategorički odbijao bilo kakvu suradnju s Bibijem. Nakon par konzultacija po veleposlanstvima i s ponekim analitičarima podosta je smekšao stavove. Inače se njih dva ne podnosu duže vrijeme, otkad je Ganc bio na poziciji čelnika IDF-a.

Ime
4 godine prije

Palestince iseliti kod Merkelice. Njemice se raduju.

puf
4 godine prije

Izrael ionako kontrolise C Zonu u potpunosti, u koju spada i zapadna dolina rijeke Jordan koja se sada planira aneksirati. Tako da se sustinski nista ne mijenja. Jevreji koji zive u tom dijelu placaju porez Izraelu, imaju dokumente Izraela itd., tako da se nista ne mijenja.

Mijenja se jedino vanjska percepcija, odnosno vanjska politika Izraela. A ono sto ce se promijeniti za Palestince koji zive u dijelu koji ce se aneksirati je da ce moci postati gradjani Izraela ukoliko odluce da uzmu ponudjeno drzavljanstvo, mada, poucen primjerom Palestinaca iz Istocnog Jerusalema, mislim da ni ovi iz zapadne doline rijeke Jordan nece prihvatiti drzavljanstvo.

Ocigledno je da Palestinci sa Zapadne Obale nikada nece dobiti drzavu, nego samo mogu dobiti civilnu i donekle policijsku autonomiju u okviru Izraela i to na 18% teritorija koji pripada A zoni, sto vec sada imaju.
Ekonomija, vanjski odnosi, vojska, to ce uvijek kontolisati Izrael.

Ive
4 godine prije

Meni se sve cini da Zidovi nisu naucili dobru lekciju u WWII, ako se svi arapai ujedine moglo bi se zidovima dogoditi da ponove i utvrde gradivo, Koliko ti zidovi sporo uce, a tako jako brzo zaboravljaju to nije normalono

Milanče
4 godine prije

Své sto je protiv amerike, protiv zapadá,Židová sví redom to odobravate.Dajte málo mucnite svojom glavom a ne dá sa vana upravljaj Ruska kineska propaganda

Kažun
4 godine prije

Palestinci potpisali Dogovor Stoljeća i dobili paket pomoći 50 miljardi dolara.

By Iwanka Al-Amriki & Jared Kushner

mislim
4 godine prije

neznam baš puno o židovima. ali ovo što čitam, o njihovoj politici i utjecaju na svijet, kao da se trude da dokažu da je hitler imao pravo,
“ne odobravam hitlera niti malo”

Bosanac
4 godine prije

Mene interesuje ima li David (Icke) kakve veze sa Davidovom zvijezdom

f35
4 godine prije

Kako rukom nathan perfektno pokazuje broj 666, mozda slučajno- ili, nista nije tamo slucajno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI