U slučaju nastavka ruske agresije na Ukrajinu Bruxelles želi promptno stopirati korištenje ruskih energetskih resursa na području EU

evropski parlament
100 komentara

Napetosti na ratom zahvaćenom istoku Ukrajine između Kijeva i takozvanih, samoproglašenih republika Donbasa eskalirale su ovog proljeća, nakon što je ukrajinska vlada mobilizirala svoje postrojbe, zbog čega su čelnici pobunjenih proruskih snaga na istoku Ukrajine izrazile strah od moguće ukrajinske ofenzive. Moskva, koja je jamac mirovnih sporazuma iz Minska, pozvala je na smirenost i upozorila Kijev protiv bilo kakvih eskalacija.

Više od 50 zastupnika u Europskom parlamentu podnijelo je rezoluciju kojom predlaže isključenje Rusije iz sustava plaćanja SWIFT, ali i zaustavljanje kupnje ruske nafte i plina u slučaju da agresija i kontinuirana destabilizacija Ukrajine, kao i neprijateljsko ponašanje prema državama članicama EU od strane Rusije preraste u vojno djelovanje.

U nacrtu rezolucije koji je podnesen u srijedu, ”rezoluciji koja se odnosi na Rusiju, slučaj Alekseja Navaljnog, nagomilavanje vojske na ukrajinskoj granici i ruski napadi u Češkoj”, skupina, od kojih većina pripada istočnoeuropskim zakonodavcima, sugerirala je da, ako se trenutne napetosti oko Ukrajine pretvore u izravnu rusku invaziju, uvoz “nafte i plina iz Rusije u EU mora biti odmah zaustavljen, dok bi Rusija trebala biti izuzeta iz sustava plaćanja SWIFT. Nadalje, sva imovina koju u zemljama EU posjeduju oligarsi bliski ruskim vlastima i njihovim obiteljima treba biti zamrznuta, a njima se trebaju oduzeti vize.”

Rezolucija ne pojašnjava što bi moglo izazvati Rusiju na napad na Ukrajinu. Moskva je više puta pozivala sadašnju vladu u Kijevu na ispunjavanje njihovih obaveza prema mirovnom sporazumu iz Minska.

U rezoluciji se nastavlja da je Moskva isključivi krivac za pogoršavanje situacije na istoku Ukrajine. Rusija je najviše kritizirana jer je do 31. listopada suspendirala “pravo neometanog prolaska ratnih brodova i komercijalnih brodova” kroz Kerčki tjesnac.

Nazvavši oporbenog vloggera Alekseja Navaljnog “najpoznatijim ruskim antikorupcijskim aktivistom i oporbenim političarom”, rezolucija zahtijeva njegovo hitno puštanje na slobodu i traži istragu o navodima o trovanju i pokušaju atentata na njega. Navaljni je zatvoren nakon povratka u Rusiju u siječnju, zbog kršenja uvjetne kazne u slučaju prijevare iz 2014. godine.

Rezolucijom se dalje Rusiju optužuje za niz prekršaja i nedopuštenih radnji, od navodnog miješanja u izbore u SAD-u, uporabu dezinformacija, zlonamjerne kibernetičke napade, sabotažu i kemijsko oružje, umiješanosti Rusije u eksplozije u skladištima oružja u Češkoj. Zbog svega navedenoga Bruxelles poziva EU na “smanjivanje svoje ovisnosti o ruskoj energiji,” na zaustavljanje projekta plinovoda Sjeverni tok 2 i na otkazivanje projekata s Rosatomom, koji se odnose na izgradnju nuklearne elektrane vrijedne više milijardi dolara.

Odnosi vrlo loši, s tendencijama pogoršavanja

Također u srijedu, šef vanjske politike Europske unije Josep Borrell rekao je novinarima da su odnosi između Moskve i Bruxellesa na “niskoj točki” i da bi se mogli dodatno pogoršati u budućnosti. Borrell je optužio Rusiju da je samo glumila neutralnog posrednika između pobunjenika i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine te je rekao kako Moskva zapravo nije zainteresirana za realizaciju sporazuma iz Minska.

“Do sada Rusija nije pokazala spremnost na okončavanje sukoba pod uvjetima koji bi zaštitili suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Ukrajine. Za Rusiju potpuna provedba sporazuma iz Minska nije ključni uvjet. Za nas jest”, tvrdio je.

Prema odredbama sporazuma iz Minska, potpisanog početkom 2015. godine u bjeloruskom glavnom gradu nakon višemjesečnih okršaja ukrajinskih snaga i snaga pobunjenika u regijama Donjeck i Lugansk, odcijepljene regije vratile bi se pod ukrajinsku nadležnost u zamjenu za širu autonomiju. Dvije strane ispunile su svoja obećanja da će zaustaviti borbe i da će maknuti teže naoružanje dalje od crte razdvajanja. No provedba sporazuma u međuvremenu došla je u zastoj.

Ranije u srijedu, u intervjuu za Sputnjik, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je zapadne države da pokušavaju uvjeriti Moskvu na ”ublažavanje” primjene odredaba sporazuma iz Minska, kao i na promjenu redoslijeda provedbe njegovih odredbi te je upozorio da bi takvo nešto dovelo do navodnog ”masakra nad stanovnicima tih regija.”

donbasEuropski parlamentukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
100 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

znaci,eu ce sankcionirati rusiju tako da ce se narodi europe smrzavati ili placati extra extra skuplje energiju.kakva genijalna nakupina govana je europska unija.svaka cast,majstori.ovdje bi i pythonovci ostali zbunjeni.i jos se brinu za navaljnija dok novinarsko-istrazivacka ikona trune u londonskoj samici.cinjenica je da nasim zivotima vladaju idioti u suradnji sa zlikovcima,nema kruha tu za nas.hvala.

Njonjo
3 godine prije

Da su Rusi na istocno-zapadno njemackoj granici ovi politicari ne bi se usudili i vise bi je stanovnistvo tih drzava postivali.
Mali samo znaju postivati onog tko ih tlaci, gazi i okupira.
A politicari iz EU su karijeristi, cinovnici i merda.

3 godine prije zadnji put uredio Njonjo
tuf
3 godine prije

Više nije prijedlog, nego je rezolucija izglasana, po želji Ukrajine i njihove sive eminencije SAD-a. Što znači da će Ukrajincima (ili CIA-i) biti dovoljno isprovocirati sukob na spornim područjima i polučiti višestruki rezultat. Cijela rezolucija je vrhunsko propagandno djelo i dokaz da je rat protiv Rusije u punom jeku.

Ringo10a
3 godine prije

Ma jebu mater vise. Rusija bi trebala stopirati naftu i gas na Zapad i nek se nose.
I nije mi jasno sto Navaljni nije dobio 20 godina robije

3 godine prije zadnji put uredio Ringo10a
Moreno
3 godine prije

Uvik ista priča, demokracija je, Rusija napada, Europa se triba branit i ukinit kupovinu nafte i plina iz Rusije sve dok demokracija ne kaže kako se ruski nafta i plin mogu počet kupovat tek kad ti ruski nafta i plin budu prolazili kroz demokratske ventile na kojima će bit instalirana demokratska brojila kako bi se mogla obračunat cijena nafte i plina u dolarima. Ukratko, rat more odma sutra stat, ako EU pristane na kupovinu ruskoga plina i nafte u dolarima po američkoj cjeni 🙂
Jesu li svi narodi sa Balkana tili demokraciju . . .
Jesu li je dobili i jeli oće još . . .
Jeli se ko pobunija . . .
Šta sad svi mrmljaju nešto sebi u bradu . . . 🙂

3 godine prije zadnji put uredio Moreno
mosha
3 godine prije

tupavi vazali pucaju sebi u nogu zbog gazde s one strane bare

wirenvbiwenritgvnewi
3 godine prije

Eto “rusima” da dokažu da stoje iza svojih riječi, sječam se kad je prije 6 godina u jeku okupacije Ukrajine od strane čildrensa na pomen da bi rusima ukinuli cioswift to bi za ruse značilo objavu vručeg rata.

ratm
3 godine prije

Za ljude je prirodniji rat od samog mira. Ovako smo postali ovce koje moćnici podjeb.. ,potpuno nesposobni za otpor. I oni to jako dobro znaju… Ostaje mi da ratujem pomoću tipkovnice ,kao keyboard warrior ! Yeah! Rasturimo ih riječima! 😈 Hajde,pljujte! Ostale su mi još dvije pive za otpor! ⚡

Zig_Zvijeri
3 godine prije

Ja sam na logicnom procitao 1000. tekstova i 100 000. komentara o tome kako ce se Europa smrzavati ako car svemira odluci zatvoriti ventil.

Ponoviti cu po 1000-ti put, Europa se u slucaju zatvaranja famoznog ventila nece smrznuti , dapace nabaviti ce jos kvalitetniji plin za iste pare.
Jedini koji bi se u tom scenariju smrznuo, bio bi covjeculjak iz kremlja, jer bi mu nedostajale stotine milijardi eurica u proracunu, i nebi vise imao cine financirati armiju antizapadnih trolova.

Čudo
3 godine prije

Uvijek ista stvar. Uvijek je Evropa krala od trećih i uzimala sebi kroz povijest ( kolonije i sl. ). Glad za novcem i moći je strašan kod Evrope i pojedinih novopridošlih Evropljana u EU ( Poljska, Slovačka i Češka sirotinja sa poturicama Rumunjima i Bugarima ). Isti su vidjeli kako su Francuzi, Englezi i Talijani pokrali Gadafija, Ameri sadama, pa sada predlažu da se to isto napravi i sa Rusima i njihovom imovinom. Proglasiti sve koji imaju novce da rade sa Putinom i da su njegovi i zapljeniš im sve kroz zakonski okvir i zaštitu ljudskih prava. Kao izgovor bi bilo idealno da Ukrainci počnu tamanit ove u Dombasu i Lugansku i ako Rusi reagiraju i spreče masakr i kršenje Minske tada dobiju sankcije i uzme im se sve, a ako ne tada Evropa kaže da je ok što se smanjuje broj Rusa jer su ovi negativci. U drugoj varijanti… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Ruska agresija na Ukrajinu ne postoji , Pa ovakve mjere nemaju smisla.

Čudo
3 godine prije

Osim toga što nisu Ukrainci plaćali senilca i njegovog sina u Ukrajni i to sve bilo u medijima i sada sve stalo?

Siniša
3 godine prije

“” Rezolucija Evropskog parlamenta o „Severnom toku 2“ je teatar apsurda u svetlu oštre ekonomske krize u Evropi iz koje je moguće izaći samo u saradnji sa Rusijom, rekao je nemački politički analitičar Aleksandar Rar Sputnjiku. „Evropa se sada suočava sa kolosalnim zadatkom spasavanja ekonomije od posledica pandemije. Zasad trošimo novac, ali će on morati da se povrati, da se zaradi. To će biti druga faza borbe protiv pandemije, to je veoma teško. Evropa se do sad nije suočavala sa takvim izazovima, bar ne nakon Drugog svetskog rata. I zbog toga je potrebna saradnja sa Rusijom, Kinom, a ne konfrontacija i rušenje globalizacije. Evropski parlament je prosto potvrdio svoju nepragmatičnost i udaljenost od stvarnosti. To je pravi teatar apsurda“, rekao je Rar. Prema njegovim rečima, postoje „bučne novajlije koji su prosto besni zbog toga što Rusija ne slabi“. „Može se reći da su antiruski raspoložene države u Evropi prosto očajne.… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Neće ruski plin? Al će zajebat Ruse. Pa Kinezi mogu i žele otkupiti triput više plina negošto Rusi mogu proizvesti. A EU-ropska unija, odnosno građani će plaćati znatno skuplji američki ukapljeni plin.

Nisu mi samo jasni Ukrajici. Što oni misle raditi kad ih njihovi američki “prijatelji i saveznici” ostave na cjedilu kao što su ostavljali sve svoje vazale kad je došlo do gustog. Ili kad se SAD za 10-15 godina raspadne u građanskom ratu. Rusija će još uvijek biti na njihovim granicama. Hoće li ih tada EU štititi? Nizozemske i talijanske trupe uz potporu čeških padobranaca i ojačanog voda Hrvatske vojske?

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Mane
3 godine prije

Neko pokusa a evropu da vrati u “kameno doba”. Nemacka od ukupne energije koju potrosi, sama stvara samo 5%,gde su Italija i ostali. Ako se ovo obistini doci ce do potpunog energetskog iscrpljivanja teritorija bivse jugoslavije (za sveto rimsko carstvo babe zdravlje) kao i kupovine ukapljenog gasa od amerike, koja ce ga nabavljati od iste te rusije.

Miki Maus
3 godine prije

Narodima Europe kao i Rusije (koja je isto dio naseg kontinenta, nasi susjedi i braca Slaveni, koliko god to nekima smetalo) su najveci problem politicari koji ih vode a najvse nikada izabrani gnojevei u Bruxellesu, koji nikome ne odgovaraju, a svima kroje zivote. Ovo je sad postalo gore i od Brke, koji je kakav god bio, ipak odabran od strane naroda, dok ovi su se sami odabrali, a ujedno su i ukinuli drzave kao takve. Vidimo da sve odluke bitne za gradjane Hrvatske se donose u Belgiji. Iz jedne takve tvorevine smo izasli, jer eto, htjeli smo kakti samostalnost i neovisnost. Pa di su tu drzave i interesi svake drzave za sebe? Juga je naspram ovog logora od EU bila Amerika, koliko god to nekome ne pasalo cuti. Nikada nisam ni sam mislio da cu ovo napisati, jer nisam nikada nesto preferirao to na silu ujedinjavanje naroda, ali eto ocito… Čitaj više »

cro crv
3 godine prije

sad ispada ko da je to nesto novo a ustvari nista novo nismo ni mogli ocekivati sve u svemu u buducnosti mozemo ocekivati samo agresivno zalaganje ZAPADNIH sila za rastakivanje i veliki raspad rusije i onda sledi veliko pljackanje normalno za ocekivanja da se to dogodi sto pre nek im bog bude pri pomoci svim narodima rusije poslije a sto drugo reci

Tupko Glupko
3 godine prije

EU sama sebi puca u nogu nižući optužbe za koje nema dokaza, i to sa najvećom svjetskom nuklearnom silom s kojom neposredno graniči, želeći spriječiti opskrbu jeftinog ruskog plina koji joj je nasušno potreban, želeći je isključiti i iz novčanog SWIFT sustava. I tajming je takav da se krenulo u eskalaciju taman kada je prošla sezona grijanja i nema toliko potrebe za ruskim plinom. Rusija još od kraja 2017. godine ima funkcionalan vlastiti ruski ekvivalent SWIFT-u za novčane transakcije naziva SPFS, uskoro bi se trebao inkorporirati sa kineskim CIPS-om, a potpisani su ugovori sa još zemalja da se SPFS koristi u slučaju isključenja iz SWIFT-a. Zanimljivo da u SPFS-u obrada jedne novčane transakcije košta preračunato tek osam lipa. Koliko je mi plaćamo u ovom SWIFT sustavu? Redakciju Logično pozivam da napravi i objavi popis tih 50 europarlamentaraca da vidimo točno TKO je dao ovaj prijedlog. Možda se ovdje nađe i… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
ddgfnj3346763hzzuo
3 godine prije

znači očistite šporete na drva

nekoime
3 godine prije

Bila mi je jedna topla zima…

Kit
3 godine prije

Ne vidim vijest o kovid putnovnicama, ukratko izglasano je za kovid putovnice koje ce biti na snazi 12 mjeseci, 540 zastupnika ZA, 119 protiv.

Dim
3 godine prije

Očito nagovaraju Ukrajince da krenu u rat, a Rusiji nedaju izbora… Dobro su to odigrali Ameri… Koliko se srozala EU…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI