U tijeku su razgovori o NATO obliku Schengena

NATO tenkovi
11 komentara

Planeri bloka kritizirali su birokraciju koja ograničava prekograničnu razmjenu vojne opreme, izvijestile su novine

U tijeku su planovi za stvaranje mreže “vojnih koridora” širom Europe kako bi se zaobišli vrlo složeni propisi, koji trenutno ograničavaju razmjenu opreme i osoblja između zemalja NATO-a, izvijestio je u nedjelju The Times. U studenom je načelnik europske logistike NATO-a general-pukovnik Alexander Sollfrank pozvao zemlje u regiji na uspostavu zone koje će omogućiti brzo kretanje postrojbi i streljiva u slučaju velikog sukoba s Rusijom. Ova zamisao postoji već godinama, primijetio je The Times, rekavši da su razgovori o stvaranju koridora “sada u tijeku” i da bi rezultati mogli biti objavljeni prije sljedećeg summita NATO-a u srpnju.

“Ogroman broj kompliciranih pravnih akata, koji ograničavaju razmjenu i transport vojne opreme u EU stvorilo je značajnu glavobolju planerima NATO-a”, piše list.

“Prekogranične vježbe često uključuju vrtoglave količine papirologije koja bi koštala kritičnog vremena u vojnoj krizi”, dodaje se.

U intervjuu za The Times, Sollfrank je rekao da članice vojnog bloka predvođene SAD-om moraju započeti bez odgode, ulažući napore u pogledu ”smanjivanje ili prilagođavanje birokraciju”, gdje god je to moguće.

„Svatko može početi. Jednostavno to trebate učiniti. I nemojte čekati. Jer u konačnici, nemamo vremena za gubljenje”, upozorio je. Šef logistike istaknuo je primjer zabrane padobrancima korištenja padobrana koji pripadaju drugim državama članicama, čak i kada nema razloga za takvo ograničenje.

“U čemu je problem, na primjer, s padobranom iz europske nacije A koji koristi padobran iz susjedne nacije B, nakon što je prošao obuku na ovom sustavu ili pričvršćuje opremu iz jedne nacije na helikopter druge nacije”? Upitao je on. Ako nema “tehničkih ili sigurnosnih” problema, ne bi trebalo biti nikakvih zapreka, rekao je.

Međutim, general-pukovnik Jan-Willem Maas, načelnik Zapovjedništva za obrambenu potporu nizozemskih oružanih snaga, rekao je za The Times da je potrebno još dosta priprema. ”Nismo postigli sve što smo željeli. To je jasno”, rekao je. Posljednjih tjedana visoki dužnosnici u nekoliko europskih zemalja pozivaju svoje građane na pripremu za potencijalni vojni sukob s Rusijom. Moskva je, međutim, više puta inzistirala na tome da nema interesa voditi rat protiv NATO-a. Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je upozorenja kao “gluposti”, rekavši kako Moskvi ”nije od interesa” napadati bilo koju članicu bloka.

euNATOSADSchengen
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
3 mjeseci prije

Olakšajte Rusima prolaz kroz EU…

Koja
3 mjeseci prije

Srećom pa Srbija nije u tom savezu, samo nam fale “noćne kompozicije”

Max
3 mjeseci prije

korak ka diktaturi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI