UK ima tajne planove za EU

Rishi Sunak
7 komentara

Britanski premijer Rishi Sunak privatno je zatražio od članova svog kabineta da razrade načine za obnovu veza s EU koje su prekinute nakon Bregzita 2020. godine, rekli su izvori iz vlade za Bloomberg.

Trenutno se sastavljaju planovi u Downing Streetu 10 za jačanje veza između Londona i Brisela u oblastima kao što su odbrana, migracija i ekonomija, uključujući trgovinu, energiju i međunarodne standarde, izvještava agencija u subotu.

Prema riječima britanskih ministara, diplomata i zvaničnika, koji su svi govorili pod uvjetom anonimnosti, približavanje se priprema kako bi se kompenzirale posljedice sukoba između Rusije i Ukrajine, u kojem se London pozicionira među glavnim pobornicima kijevskih vlasti. .

U narednim danima, Sunakova vlada se nada da će objaviti rješenje za dugogodišnji spor s EU oko trgovinskih aranžmana za Sjevernu Irsku nakon Brexita. Plan Londona je da iskoristi ovaj razvoj događaja i učini ga osnovom za dalje unapređenje veza sa 27-članim blokom.

Bloomberg je istakao da kretanjem u tom smjeru premijer riskira da izazove bijes među zakonodavcima koji su protiv EU iz svoje vladajuće Konzervativne stranke. Još jedan izazov za Sunaka bio bi prevladavanje skepticizma evropskih lidera, koji su se umorili od toga da vrhunski britanski političari koriste blok kao “vreću za udaranje domaće publike” od glasanja o Bregzitu 2016. godine, dodaje se.

Jedan od izvora uvjeravao je Bloomberg da navodno okretanje prema Evropi ne znači da je Brexit greška, već samo odraz promjenjive geopolitičke situacije.

Prema drugom zvaničniku, Sunakovi podređeni uspjeli su uvjeriti premijera, koji je na toj funkciji od kraja oktobra, da je u sadašnjoj realnosti ” opasnijeg svijeta, sve većeg autoritarizma i protekcionizma” bliža saradnja sa saveznicima apsolutno neophodna za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Da bi se to postiglo, Britanija bi zahtijevala da odustane od svoje “luđačke strategije” otpora EU, u korist stabilnog odnosa s blokom kao ključnim prijateljima, rekao je on. Zajedno bi London i Brisel mogli efikasnije da se odupru ekonomskim turbulencijama i pretnjama koje predstavljaju Rusija i Kina, objasnio je izvor.

euSunakUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

Nevjerojatni su ti današnji zapadni “političari” – svi. Sada nakon svega uopće, šta je to politika? Kome služi ta politika? Evidentno ne ljudima koji ih biraju temeljem lažnih obećanja, nego se raznim metodama i prevarama dokopaju “vlasti”, što potvrđuje i činjenica kako trenutno u hrvatskom državnom saboru sve opozicijske stranke skupa imaju 140.000 glasova više nego oni na “vlasti” koji upravljaju.
P.S. Indijac na čelu Velike Britanije…hahahaha….zamislite prosječnog Engleza prije 50 godina kako bi to prihvatio…i ne samo to, nego tu zajedničku agendu/ideologiju koju provode….licemjerstvo….lp

Crna
1 godina prije

Izlazak Engleza iz EU samo je premjestilo rad na globalizaciji na drukciji nacin. Ispod stola ili malim koracima transparentno.
Narodu UK se svakodnevno tumaci kako je Brexit kriv zbog ekonomskog propadanja.
Par godina pranja mozga putem medija i oni ce opet biti spremni uci nazad u EU novim referendumom.
Ako se to desi, vjerojatno vise nece moci zadrzati luksuz vlastite valute.

Xam
1 godina prije

Briti moraju uvesti sandale po glavi stanovnika.

Max
1 godina prije

Hoće poništiti Brexit.

Ivan
1 godina prije

Doci ce glave UK ova obojena budala..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI