Ukrajina ”15 ili 20 godina” od ulaska u EU

Ukrajina i EU
54 komentara

Brzi pristup Ukrajine Evropskoj uniji nije moguć i proces će potrajati “veoma dugo”, rekao je u nedjelju francuski ministar evropskih poslova Clement Beaune.

“Moramo biti iskreni. Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za šest mjeseci, godinu ili dvije godine, lažemo. To nije istina. To je vjerovatno 15 ili 20 godina. To traje jako dugo”, rekao je Beaune za pariški Radio J.

„Ne želim Ukrajincima ponuditi nikakve iluzije ili laži“, dodao je.

Beaune, kojeg Politico opisuje kao “štićenika od povjerenja” predsjednika Emmanuala Macrona, imenovan je u petak za ministra evropskih poslova u vladi koju vodi premijerka Elisabeth Borne.

Predložio je da Ukrajina treba da postane dio političkog života EU, ponovivši ideju stvaranja zamjene za članstvo, koju je izrazio Macron.

“U međuvremenu, dugujemo Ukrajincima… politički projekat u koji oni mogu da uđu”, rekao je Beaune.

Ranije ovog mjeseca, Macron je priznao da bi proces pridruživanja Ukrajine EU mogao potrajati “nekoliko decenija”.  “Čak i da im sutra damo status kandidata, svi savršeno dobro znamo da bi proces dopuštanja pridruživanja trajao nekoliko godina, nesumnjivo nekoliko decenija”, rekao je on na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu 9. maja.

Blok može uspostaviti „evropsku političku zajednicu“ za Ukrajinu i druge zemlje nečlanice, koja bi „omogućila demokratskim evropskim nacijama… da pronađu novi prostor za političku saradnju, bezbjednost, saradnju u energetici, transportu, investicijama, infrastrukturi, kretanju ljudi”, sugerisao je francuski predsednik.

Makronov prijedlog je, međutim, razbjesnio najviše ukrajinske zvaničnike, koji su odbacili bilo kakve pokušaje da se zemlji da zamjena umjesto punopravnog članstva u EU. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, na primjer, tvrdi da je ta ideja rezultat pritiska Rusije.

“Ne trebaju nam kompromisi. Vjerujte mi, to neće biti kompromisi između Evrope i Ukrajine. Ovo će biti još jedan kompromis između Evrope i Ruske Federacije”, rekao je Zelenski u subotu. “Apsolutno sam siguran u to. To je diplomatski, politički uticaj ruskih zvaničnika, birokrata i lobista.”

Pridruživanje EU je godinama bila među glavnim tačkama razgovora ukrajinskih prozapadnih političara, ali je malo napretka napravljeno. Težnja ka pridruživanju bloku revitalizirana je otkako je Rusija pokrenula vojnu operaciju velikih razmjera protiv Kijeva krajem februara. Ukrajina je podnijela zvaničan zahtjev da postane država članica, a očekuje se da će Evropska komisija iznijeti svoj stav o tom pitanju u junu.

Clement BeauneEU Integracijeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
1 godina prije

Nije to nista za cas prodje to.

1 godina prije

Koja to “ukrajina”?
Kamo stvari sada idu, Ukrajina želi dati Poljacima ovlasti, da če čak moči voditi Ukrajinu!
Da Poljsku, i tako preko nje, uvuku NATO u Ukrajinu!
Vrlo interesantan novi razvoj događaja… Kakva Ukrajina! Ukrajine NEMA VIŠE!
Nema ozemlja, da bi se mogla definirati, nema demokratije. Trenutno ima ratno diktatorsko vodstvo!

Otpornik
1 godina prije

15 do 20 godina. Kakav hladan tuš. Ukrajina i Ukrajinci su poslužili samo da se opere lova preko oružja i da se malo oslabi Rusija. Ljudi izginuli i ostali invalidi, zemlja razorena. Žao mi konja.

Max
1 godina prije

To je realno.. ako od njih išta ostane.

Dugovanja za
1 godina prije

Europa Ukrajincima duguje politički projekt.

Koliko Ukrajinci duguju dolara dosad?

U međuvremenu, dugujemo Ukrajincima… politički projekat u koji oni mogu da uđu”, rekao je Beaune.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Kao da samo ovo negdje već vidjeo od ’91-’95 pa do danas neke zemlje ulaze negdje ,Bože ima li itko kod Slavena više trun mozga

tihobl
1 godina prije

Na oslobodjenim podrucjima je uvedena rublja, penzije su vec isplacene u rubljama (uz znacajno povecanje u odnosu na ono sto su od Kueva dobijali), prodavnice dobijaju robu sa Krima, cijene u dvije valute iskazane (cijene su nize nego sto su prije bile). Ali tu nije kraj uskladjivanja sa RF – u Melitopolu drasticno rezu takse i komunalne naknade. Kijevski rezim je narodu derao kozu sa ledja – isplacivao je plate i penzije na kaskicu, a cijene je drzao astronomske (evropske vrijednosti). Penzioner je za 12 penzija mogao kupiti samo 2 tone uglja – nedovoljno da se pregura zima i kad nebi nista jeo. Glavni strah naroda na oslobodjenom podrucju je politicko rjesenje po kojem bi se rusi povukli, a njih vratili u sastav Ukrajine. Bili bi na udaru ovoga: Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon koji predviđa konfiskaciju imovine građana koji su podržavali rusku vojnu operaciju u toj zemlji.… Čitaj više »

??????
1 godina prije

Ukrajinci, budite veseli da vas EU ne želi. Nema tamo sreče za slavenske narode.

antinato
1 godina prije

Ukrajina za dve do tri godine neče više postojati ili če u najboljem slučaju biti puno manja i nebitna.

1 godina prije

A čujte, mnogima od nas pojam “Zapad” sa velikim “Z” (oooopsss!!! iZZZvinjavam se!) godinama više ne predstavlja nikakvu iluZiju. Za nas koji tamo živimo, manje nego ikome, tako da mnogi od nas dovode u pitanje nekadašnje odluke i razmatraju ideju kontraegzodusa. S druge strane, možda su naši krajevi ispod životnog standarda “Zapada”, ali (još) ne u tako katastrofalnom stanju koliko kod Ukrajinaca, uz to sa nimalo ružičastim perspektivama. Nemojmo se zavaravati, mnoge od Ukrajinaca boli briga za Ukrajinu, jednu od nakorumpiranijih država uopće, sa životnim standardom usporedivim samo sa nekim ranosrednjovjekovnim feudalnim рriрizdinama, ili čak ispod njega. Ali za njih, je iluzija ulaska u EU, kakva bila da bila, predstavljala nadu da će im biti otvorena vrata jednog većeg (i u svakom slučaju, zasad još uvijek malo boljeg) tržišta rada. A 15-20 godina su pola radnog vijeka. Ako se i ta iluzija sada rasplasne, što će im preostati? “Udrite po,… Čitaj više »

LZN
1 godina prije

“Moramo biti iskreni. Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za šest mjeseci, godinu ili dvije godine, lažemo. To nije istina. To je vjerovatno 15 ili 20 godina. To traje jako dugo”,

Mogli biti precizniji…….na koji deo ukrajine misle…….ukrajinski ili ruski? A može biti da će i poljaci ćapiti svoj deo kolača…

komšija
1 godina prije

Čivuti su hteli da prolongiraju prevaru o lažnom ulasku Ukraine u EU,da bi imali vremena da potpuno okupiraju Ukrainu i pretvore je u novu hazariju.

duki
1 godina prije

Shorty ,vidim bjesniš! A sloboda medija,ljudska prava,korupcija A? to ništa ?i ti bi za 6 mjeseci ?
Kako si ! Svi su ti krivi samo ti njet !

Teuta
1 godina prije

Elenski očito ne želi čekati, pa je već ponudio rješenje spajanja Poljske i Ukrajine, ili ostataka Ukrajine. Doslovno je rekao da neće biti granice između ove dvije države. A poljska vojska je navodno prije par dana došla do Pavlograda. Neki pišu da su Poljaci slali svoje uniforme Ukrajini, pa su to možda i preobučeni Ukrajinci. U svakom slučaju mislim da se ukrajinskim borcima ova vijest neće svidjeti, osim ako i ova vijest nije tek PR taktička vijest, kao i sve ostale iz usta ovog trbuhozborca nato politike.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Za 15 – 20 godina i Ukraine I EU – povijest .

gigi pinna
1 godina prije

Počešljaj zulufe i u krpe. Sutra se klanja na veliko pred zidom.

tuf
1 godina prije

To je vrlo optimistična procjena ako pođemo od činjenice da je RH ušla u EU 23 godine od osamostaljenja i cca. 18 godina nakon rata u kojemu nije niti približno ostala u lošem stanju kao što će ostati Ukrajina. A polazište treba biti da je Ukrajina i prije ovih zbivanja bila najsiromašnija&najkorumpiranija država Europe. Ako bi ih netko primio u EU to bi bilo u stilu Eurosonga – preko reda, iz isključivo političkih razloga, ignorirajući razum, ekonomsko-društvene i apsolutno sve druge pokazatelje, uključujući sigurnosne.

mrdo
1 godina prije

Tamnica naroda Ukrajina je već sada bivša, a za 15 – 20 godina će i tamnica naroda EU da bude bivša. Bivša će da uđe u bivšu.

Rimtutituki
1 godina prije

Ukrajinke odmah,

ZZ Top
1 godina prije

Sto to ukrajina moze ponuditi europi osim mrznje prema rusima i ukrajinskih prostitutki, pa toga je europa vec puna i sita.

Tupko Glupko
1 godina prije

U EU za 15 do 20 godina, a u NATO nikada.
To je svakom bilo jasno i prije rata, tako i Ukrajincima.

Ukrajina je – uz Rusiju – najkorumpiranija europska država po CPI-u.

Umjesto da idu dobrosusjedskim odnosima prema svim susjedima, da budu vojna tampon-zona između NATO-a i Rusije, gospodarska poveznica Istoka i Zapada, da povećaju svoj standard (za što apsolutno imaju uvjete kao potencijalna žitnica cijele Europe), krenuli su putem rata i kaosa.
A ovaj rat nije počeo iznenada prije tri mjeseca, to svi vrlo dobro znamo, “kuhalo” se ovdje godinama.

Tomislav
1 godina prije

Ukrajina do tad neće postojati,
a EU bi se mogla i raspasti!!

ad astra
1 godina prije

Pa i druge zemlje su imale dug put do EU. Hrvatskoj je trebalo 10 godina. Srbija je podnijela zahtijev 2009. godine i još ima dosta poglavlja za ispunit. Ako sve bude išlo kako treba Srbija može očekivati članstvo 2030. do 2035. Prema tome i ovo oko Ukrajine je u tim okvirima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI