Ukrajina će 2023. dva puta slaviti Božić

Zelenski zabrana Pravoslavne ruske crkve
56 komentara

Parlament zemlje izglasao je pomicanje praznika sa 7. siječnja na 25. prosinca

Ukrajinski zastupnici glasali su za napuštanje pravoslavne tradicije slavljenja Božića 7. siječnja u još jednom potezu usmjerenom na spaljivanje kulturnih mostova s Rusijom. U petak je nekoliko ukrajinskih zastupnika objavilo da je nacionalni parlament podržao promjenu datuma tri državna praznika, uključujući Božić, koji će se sada slaviti 25. prosinca u skladu sa zapadnom katoličkom i protestantskom tradicijom. Taj je potez prvobitno prošlog mjeseca predložio ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, koji je tvrdio da bi to pomoglo u “napuštanju ruskog naslijeđa, odbacivanju ruske tradicije i jačanju nacionalnog jedinstva u Ukrajini”.

Prijedlog je podržao ukupno 241 zastupnik, a za prolazak potrebno samo 226. Očekuje se da će sam zakon biti potpisan nakon 28. srpnja. Ukrajinska zastupnica Irina Geraščenko pozdravila je razvoj događaja, napisavši na Telegramu da će “sada Ukrajinci, pravoslavci i katolici, slaviti praznike s cijelim civiliziranim svijetom, ali ne s Moskvom”.

Prošlog mjeseca, Leonid Slucki, ruski zastupnik i čelnik desničarske stranke LDPR, opisao je inicijativu kao “čak i ne napad na Rusiju”, već kao “novu uvredu osjećaja milijuna vjernika, raskid stoljeća -stare veze i rušenje tradicije“. Božić još uvijek slave 7. siječnja kanonske Ukrajinska pravoslavna crkva (UOC) i Ruska pravoslavna crkva, koje se pridržavaju julijanskog kalendara. Međutim, katolici i protestanti koriste gregorijanski kalendar, slaveći Božić 25. prosinca. U svibnju je Pravoslavna crkva Ukrajine (OCU) koju podržava Kijev, a koju Ruska pravoslavna crkva smatra raskolničkom, također objavila da će slaviti sveti praznik 25. prosinca.

Ukrajina je dugo iskusila vjerske napetosti između nekoliko entiteta koji tvrde da su prava pravoslavna crkva. Raskol je dodatno pogoršan represijom Kijeva protiv UOC-a, koja je uključivala prepade ukrajinske sigurnosne službe na njene crkve i pokušaje protjerivanja redovnika tog entiteta iz legendarne Kijevsko-pečerske Lavre, najstarijeg samostana u zemlji.

Kijevske vlasti sumnjiče UOC, koja ima povijesno bliske veze s Rusijom, da tajno podržava susjednu zemlju unatoč tome što je proglasila neovisnost od Moskve nakon početka sukoba u veljači 2022.

Gregorijanski kalendarPravoslavna crkvaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perko
9 mjeseci prije

“Oni koji ne pamte prošlost, osuđeni su na to da je ponavljaju.” Franc Kafka
Ta veštačka nacija nikada neće živeti normalno jer su odabrali put konflikta i negiranja.
Ponekad mi ih je čak i žao!

hiber
9 mjeseci prije

 “Sada Ukrajinci, pravoslavci i katolici, slaviti praznike s cijelim civiliziranim svijetom (LGBT), ali ne s Moskvom”.

hiber
9 mjeseci prije

P.S. Odlicno! Lakse ce se znati ko je ko!

Toni
9 mjeseci prije

I treće slavlje ukrajinsko će biti Oluja

MladenSt
9 mjeseci prije

Nitko neimade šta Srbin u Hrvatskoj imade
dva plaćena Božića od Hrvatske vlade .🎶

Davor
9 mjeseci prije

Babilonski kult sunca. Rođendan Nimroda, Baala, Mitre Dan zimskog solsticija i najdulje hladne tame, rađanje sunca… Dan kad pod utjecajem babilonskih religija svi prevareni i izmanipulirani ljudi u svoje kuće unose ritualno piramidalno drvo. Donose poklone i ukrašavaju ga kuglicama i zlaćanim trakama. Kuglice su simbol zabranjenog voća iz Edena,a zlatna traka je simbol zmije. Sve je to simbol pobune protiv Boga Stvoritelja u Edenu. O zvijezdi na vrhu piramidalnog drveta ne treba pričati koga predstavlja, palog svjetlonošu, Đavla. Taj NLO kojeg opisuje Biblija , koji je u očima astrologa bio sjajna zvijezda, vodio je astrologa k Herodu , da ga uzbuni da ubije tek rođenog Krista… Krist se rodio u ranu jesen. Ali, koga briga za sve to… Na svijetu je zavladao ateizam, laž, degeneracija mozgova, omamljenost i otupjelost od želje za istinom… Svi oni slave isti kult, od istoka do zapada od sjevera do juga svugdje isto…isti simboli… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Samo tamo gdje to mogu i provjesti … Kiev i okolica – drugdje …. Odluke te rade , vlade su u potpunosti — ništavne …..

Ivan
9 mjeseci prije

Uskoro ce glupi Ukrajinci okrenuti cijevi medu sobom. Gradanski rat im je neizbjezan. Na zalost jos nisu shvatili sto im ovo veleizdajnicko korumpirano smece Zelenski napravilo od zemlje. Jos ne vide da im je najveci neprijatelj pod nosom..

NOVI STARI
9 mjeseci prije

pravoslavni božič na božić 25.12. ko tu lud, onda je zabranjena i pravoslavna vjera???

Zvrk
9 mjeseci prije

Neću se lagati, podržavam prelazak na novojulijanski kalendar.
Isključivo zato jer je moderniji od starog i precizniji od gregorijanskog s kojim ga se često brka.
Međutim, to je UNUTARNJA stvar Crkve.
Država ne smije imati ništa s tim.
Ispada da se nameće novi religijski obred s političkim dekretom.
Svaki ali baš svaki takav pokušaj je završio u ropotarnici povijesti.
Tako će i ovaj.

IPC
9 mjeseci prije

Toga dana, 12. XII. po pravoslavnom kalendaru, slavi se Sv. Spiridon i nikako ne može biti Božić. Roždestvo Hristovo pada 13 dana kasnije 25. XII. po julijanskom kalendaru. Gregorijanski kalendar je izmislio i 1582. uveo papa zbog svojih propagandnih i vlastoljubivih ciljeva, u prvom redu da razbije Hristovu Crkvu – pravoslavnu, i da svuda unese konfuzuju i razdor. Taj kalendar se bazira na lažnoj računici da julijanski kalendar tobože kasni, da je za vrijeme I. Vaseljenskog sabora 325. g. proljetna ravnodnevnica bila 21. III., te da se zbog toga 1582. trebalo dodati 10 dana a da se do danas nakupilo 13 dana. To je laž koja se može lako dokazati prvo na temelju Starog zavjeta i pravila Sv. Otaca toga sabora koji su pomične datume praznovanja Uskrsa odredili oslanjajući se na Mojsijev zakon i astronomsku činjenicu da ravnodnevnica pada 8. III. po julijanskom kalendaru. Zatim, dokaz je prosto opažanje: i… Čitaj više »

Max
9 mjeseci prije

Potpuna šizma.

Mat
9 mjeseci prije

Ja sam siguran,da ovo nema veze sa Vatikanom.

šparoga
9 mjeseci prije

na što je spao Isus, dekretom se određuje kad je rođen,umjesto da istinski vjernici odluče kako će i kada slaviti spomen na Isusovo porođenje, diktatorski režim kanonizira vjerski rođendan. Ovo me podsjeća na intervenciju UDBE u matice krštenih u župi Kumrovec, kada je rođendan naj-druga prepravila sa 7 svibnja na 25 maja i štafedjadu….

Janko
9 mjeseci prije

Koje li je vjere židov Zelenski,kada on slavi Božić.Dali će i za njega vrijediti 25.12.Taj Židov je dobio veliki zadatak koji treba obaviti u Ukrajini, sa Slavenima i pravoslavnim vjernicima.Nebi mu se jednog dana želio naći u njegovoj koži,a neće kako izgleda dugo trebati čekati.

General Prigožin
9 mjeseci prije

Ukrajinci su slavili Božič 7. Januara isključivo zato jer su grkokatolici i ne zbog neke ruske tradicije i njenog pravoslavlja s kojim nemaju nikakve veze. Znam, jer poznajem neke od njih koji žive na našim područjima, a njihovi su došli za vrijeme Austrougarske. Zašto je to tako treba pročitati u istorijskim knjigama. Zbog ruske tradicije su jedino ruske ulizice iz Kijeva kasnije osnovale ukrajinsku pravoslavnu crkvu, koja se eto zbog raspale ljubavi sa Moskvom odcjepila.

9 mjeseci prije

Bozic je kad su saturnalije a I tu se grijesi par Dana. Najtocniji Dan je 21 prosinac.

gogo
9 mjeseci prije

da neće slaviti i 4 jul ? Ovaj konj je gledao previše američkih filmova dok je bio mali !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI