Ukrajina će izgubiti ključni grad Donbasa

portparol Pentagona John Kirby
40 komentara

Dok je Rusija spremna zauzeti Avdiivku, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby pozvao je Kongres da Kijevu da više streljiva

Ruske snage se pripremaju zauzeti uporište Donbasa Avdiivku nakon “posebno intenzivnih” borbi, rekao je novinarima u četvrtak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Smještena samo deset kilometara sjeverno od Donjecka, Avdiivka je od 2014. služila ukrajinskoj vojsci kao poprište za napade na grad, od kojih su mnogi bili usmjereni na civile. Tamo su izgradili duboke bunkere, a ruski vojni blogeri uspoređuju grad s “tvrđavom”.

Borbe oko Avdiivke su “posebno intenzivne”, rekao je Kirby na konferenciji za novinare. “Dobivamo izvješća od Ukrajinaca da je situacija kritična, da Rusi nastavljaju pritiskati ukrajinske položaje svaki dan”, rekao je, dodajući da je “Avdiivku opasnosti da padne pod rusku kontrolu”.

Nejasno je koliko je vojnika Kijev izgubio pokušavajući zadržati Avdiivku. Kirby je nadolazeći pad grada povezao s nestašicom streljiva, problemom koji su posljednjih mjeseci dobro dokumentirali zapadni mediji. Glasnogovornik Bijele kuće pozvao je Kongres da usvoji prijedlog zakona kojim bi se Ukrajini dala infuzija vojne pomoći od 60 milijardi dolara, navodeći da bi to Ukrajini “osiguralo topničke granate koje su joj očajnički potrebne da ometaju ove ruske napade”.

Dok je Senat SAD-a usvojio zakon ranije ovog tjedna, on i dalje nije pokretač u Zastupničkom domu, gdje je tanka republikanska većina zahtijevala da uključi značajno pooštravanje američkog zakona o imigraciji i “stvarne odredbe o sigurnosti granica”, prema Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson.

Čini se da je Ukrajina odlučna zadržati Avdiivku pod svaku cijenu, a predsjednik Vladimir Zelenski je prošlog tjedna imenovao Aleksandra Syrskog – generala zloglasnog po toleriranju velikih gubitaka – za vrhovnog zapovjednika svojih oružanih snaga. Syrsky je odmah rasporedio ukrajinsku 3. jurišnu brigadu – elitnu zapadnu naoružanu jedinicu sastavljenu od ostataka neonacističke pukovnije Azov – u Avdiivku, gdje su zamijenili opkoljenu i iscrpljenu 110. mehaniziranu brigadu.

Dok ukrajinski dužnosnici nisu priznali poraz u Avdiivki, njemački reporter Julian Roepcke je u četvrtak ustvrdio da je “ukrajinska vojska u procesu povlačenja”, dok ruske snage “brzo napreduju unutar i oko grada”. Prema Roepckeu, ruska zastava sada se vijori na ulazu u grad, na istom mjestu gdje je Zelenski snimio selfie tijekom reklamnog posjeta u prosincu.

AvdiivkaJohn Kirbyrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Sinoc sam na temi Tramp i Ukrajina prenosio desavanja. Jutros se na kijevskim kanalima pojavio izvjestaj jednog borca: Официр 110. бригада, 1. батаљон, 2. чета: ▪️„Утврђено подручје, ХФ „Зенит“. Очување војника, уклањање наоружања и опреме, минирање и спаљивање оних остатака које смо звали положаји. Било би лепо, али не. ▪️Нико не воли непопуларне одлуке. Повлачење војника, не, друга ствар, херојска одбрана. За ово можете добити промоцију. Било је 2 покушаја изласка. Прве ноћи, 14.02, првих десет је отишло, морали смо у битку. Артиљерија је већ била уперена. Вратила су се само 3 рањена. Последњи је евакуисан ујутру. Ја и још троје смо га носили. А дан није време за покрет… И природни резултат: од 1 рањеног, било нас је још 4. А ја сам имао и велику срећу – нисам изгубио покретљивост, већ сам добио само Џокеров осмех. ▪️У реду. Нови дан, нови изазов. Формиране су нове групе. Нисам улазио… Čitaj više »

Ante
2 mjeseci prije

Prije su pisali da se bore sa lopatama, sada se događa raspad obrane Ukrajine. Kako su te loptale tako jake? Netko je saznao da se sa propagandom ne pobjeđuje.

tihobl
2 mjeseci prije

Azovci su objavili snimak drona kojim su snimali fabriku koksa u kojoj se nalaze i koju pogadjaju fabovi.
Uz video ide i tekst:

▪️Милитанти су објавили видео са описом: „Авдеевка. Фабрика кокса.
▪️60 ваздушних бомби – дању и ноћу, непријатељско гранатирање из артиљерије и МЛРС.
▪️Непрекидни напади на оклопна возила и инвазија непријатељске пешадије.
▪️Користе фосфорне шкољке, због којих се резервоари за гориво запале. Токсични смог се шири по целој биљци.
▪️Данас је ово нови „дом“ Треће јуришне бригаде. Не подсећа те ни на шта?”

Da...
2 mjeseci prije

EVO KOLIKO KOŠTA ODELO VLADIMIRA PUTINA Ruski lider podigao ruku i SLUČAJNO pokazao etiketu luksuznog brenda
Predsednik Rusije Vladimir Putin nosio je skupoceno italijansko odelo “Brioni”, koje košta više od 8.000 evra, tokom intervju sa ruskim novinarem Pavelom Zarubinom.

tihobl
2 mjeseci prije

Арестович: “Ја сам Рус! Добровољно сам изабрао да припадам овој цивилизацији. Етнички сам: Белорускиња, Пољакиња, Рускиња (мајка из Русије), држављанка Украјине, али сам одабрала да припадам овој цивилизацији. Зато што волим истину, волим савест, волим правду, волим светлост и радост. Не волим дисциплинско друштво.”

Eno ukropa koji se predaju rusima isto pricaju: ja sam rus, oteli su me na ulici, predajem se jer necu da se borim, hocu drzavljanstvo da glasam za Putina. Krenula kola nizbrdo i najveci ukrajinci postaju najveci rusi. Na kraju ce i Zelenski tvrditi da je rus, da je oduvjek bio za Rusiju, ali da je samo glumio ukrajinca.

tihobl
2 mjeseci prije

Наш извор у Генералштабу рекао је да је ситуација у Авдејевки критична и команда сматра да је неопходно хитно повући трупе из града, који би могао бити опкољен. Истовремено, Сирски одбија чак ни да разговара о овој опцији са Зеленским, пошто је обећао да ће задржати Авдијевку како би постао нови главнокомандујући.
резидент_уа

nastran
2 mjeseci prije

ne kirby nego zomby

tihobl
2 mjeseci prije

Лукашенко: похватана украјинска диверзантска група са минско-експлозивним средствима у пограничној зони на западу Белорусије.

tihobl
2 mjeseci prije

Бригада Оружаних снага Украјине која је хитно послата у Авдeјевку јавила је да су њене јединице на неким местима потпуно опкољене – ситуација је критична.

2 mjeseci prije

Kako izgleda, ti Azovci su dobro izvikani… hrabri samo kada je protivnik puno slabiji…
Naime, spomenuta ukrajinska 3. jurišna brigada se prema jučerašnjim informacijama već povukla. Izgledalo je kao da su trebali biti žrtvovani pružajući zaštitu za preostalih 7 brigada u povlačenju iz praktično već opkoljenog grada.
Sada kada je ruski ultimatum o bezuvjetnoj predaji odbijen, sve upućuje na to da će te preostale brigade postati nove žrtve. Za koga, pitam se…

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Pored tolikih junaka 😁 i Američke , tehnološke superiornosti 🤔 – ma jeli to moguće 😆 !?

eks
2 mjeseci prije

Avdejevka je pala, ali se to na zapadu još uvek ne sme prikazati kao poraz, nego “povlačenje” , “evakuacija” , … Izginulo je mnogo Azovaca koji su poslati kao pomoć – pojačanje . Avdejevka je najutvrdjenije mesto i najveći poraz NATO-Ukro nacista od početka SVO . Prema nekim medijima , krajem 14.02. u obruču je ostalo oko 7.000 NATO-Ukro bojovnika. Nastala je opšta bežanija i haos. Očekuje se završetak operacije “Avdejevka” za jedan do dva dana. Nakon toga imaćemo informacije o tome koliko je NATO-Ukro bojovnika zarobljeno i približan broj poginulih.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Pa već ga izgubila 🤷 .

Sparkling
2 mjeseci prije

“Nikad ne prekidaj svog neprijatelja kada griješi”

Nije li to definicija budale, naštetiti sebi i svojim saveznicima dok pomaže osobama kojima pokušava nauditi?
Lp

Max
2 mjeseci prije

Gotovo je.

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Kirby je htio reci da je Nato izgubio jos jednu utvrdu u ukrajini, bio je nespretan u izricaju.

Jere
2 mjeseci prije

Evo ti ga na, zasluženo:

Muka doušnička
————–
Nema špijun misli svojih,
Čuvstva nema nikojakih,
Depeša mu glavom hiti,
Sendvič treba zaraditi.
Tipkovnicu masturbira,
I na mreži kurcu svira.
Mami feta parizerska,
Crnog kruha tanka kriška.
To je muka doušnička.
Silna slova hoće slagat,
Al’ ga muči mozga manjak.
Oskudjeva on izrazom,
Sadržinom a i formom,
Za P.S.-om on posiže.
Ali tužan ne dosiže,
Propagandi oblik dati,
Prdež mora na Net slati!
To je muka doušnička.

Franjo Vinkovski
2 mjeseci prije

Nešto si mi danas tužan…
Plači nacisto, plači…….Doči češ i ti jednom na red majmune……

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Nema razloga za zurbu, polako ali temeljito.;)

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

evo imbex javlja kako se ukri lagano povlace na rezervne polozaje jer nece ginuti bez veze za neko tamo selo buahahahaahahhahahahhahahh

Motorola
2 mjeseci prije

Još samo slab kilometar ravnice Rusi savladaju i obruč oko Avdeevke se potpuno zatvara.

Josip
2 mjeseci prije

Konjino glupa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI