Ukrajina će kazniti sopstvene građane zbog dobijanja ruskih pasoša

Ruski pasos
24 komentara

Pokušaj dobijanja ruskog državljanstva kao Ukrajinaca uskoro bi mogao postati krivično djelo, otkrila je u petak potpredsjednica ukrajinske vlade i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereschuk.

U postu Telegrama, Vereschuk je rekla da je o tom pitanju prethodno razgovarano na zatvorenom međuresornom sastanku.

“Rad na nacrtu zakona se nastavlja, biće rasprave, ali je pravac određen”, rekla je potpredsjednikca vlade.

Priznala je da bi mogla biti “duga i teška rasprava” o pravnim aspektima dobijanja ruskog pasoša, o ljudskim pravima i “potrebi preživljavanja pod okupacijom”.

“Ali ne zaboravimo: na crvenom ruskom pasošu ima puno ukrajinske krvi – vojnog i civilnog, ženskog i dječjeg”, rekla je Vereschuk.

Prije dva dana napisala je na Facebooku da Moskva koristi pasoše i referendume kao „oružje, opasnije od projektila.”

Po njenom mišljenju, ovo „oružje“ omogućava Rusiji da stvori „živi štit“ ukrajinskih građana na teritorijama koje kontroliše. Stoga bi, tvrdi zamjenica premijera, Kijev trebao zauzeti “jasniji i stroži stav” prema Ukrajincima koji dobiju državljanstvo od “države agresora” i glasaju na referendumima.

„Razumijem da je teško, ali radi se o postojanju ukrajinske države“, rekla je Vereščuk.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 11. juna dekret kojim se svim Ukrajincima daje pravo da podnose zahtjev za rusko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri. Time je proširio procedure koje su ranije bile rezervisane za građane Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i za stanovnike Hersonske i Zaporoške oblasti, koje su pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da potez Moskve nije ništa drugo do “zadiranje u suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Pasoširusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sasa Sasa
1 godina prije

Nacistička ukrajina puca po svim segmentima.

tihobl
1 godina prije

U Okrajini idu bataljoni od kuce do kuce i pregledaju telefone. Ako neko ima na listi kontakata nekoga sa ruskim brojem odvode ga u nepoznatom pravcu. Ne da ne smiju imati ruski pasos, vec ne smiju ni poznavati nekoga sa ruskim pasosem. Jadan onaj ko nije prekinuo kontakte sa rodbinom koja mu zivi u Rusiji, ako se cuo sa njima odmah je ruski spijun.

A sto se tice ruskih pasosa – stvorena je odeska dobrovoljacka brigada od onih koji su izvadili ruski pasos, a sa podrucja su odeske i nikolajevske oblasti. Upravo su dobili 12 transportera, a sad se nadaju donacijama i druge tehnike.

Probuđeni
1 godina prije

Postoji trenutak u zivotu kada vise ne mozes biti neutralen, kada treba zauzeti stav

tata mata
1 godina prije

znaci ljudsko pravo nije birati pasos ,,nego kako ova odredi ,, e stvarno je demokrata

London
1 godina prije

Ako je nesto po zakonu, onda je pravna drzava, kao u Hrvatskoj. Ukrajinci Koji uzmu rusko drzavljanstvo se moraju cuvati ukrajinskog rezima dok se zakon ne promjeni

gargamel.
1 godina prije

A sta je sa milionima afrikanaca , balkanaca i ostalih, koji su dobili drzavljanstvo EU i SAD drzava.Mladi koji trebaju da izgradjuju maticnu drzavu, rade kao jeftina radna snaga .Sta je to nego unistavanje suvereniteta.Tuga jedna kad vidis napustena sela i obradivo zemljiste sirom Balkana i sire.U nekim zemljama Bliskog Istoka stranac nemoze dobiti drzavljanstvo, sto smatram ispravnom odlukom.

držnedaj
1 godina prije

40 posto i jesu Rusi.

Rabotnik
1 godina prije

Na zapadnom oružju koje se šalje ukrajini ima dosta krvi. Odatle je i počelo.

Max
1 godina prije

Očekivano.

nekoime
1 godina prije

Zaboravio si reći kako Rusi kao javni prijevoz još uvijek koriste skakanje s grane na granu, jedu svoje mrtve i hebu svoju djecu.

Kalle balle
1 godina prije

Kalaba kabala steze ukru do tocke pucanja.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

BRAVO !!! Ovo ni sam Putinov team , ovako DOBRO , smislio nebi 😁 !!! Sto su ucinjeli ?! UPRAVO GURNULI , NEKOC SVOJE VLASTITE GRADJANE ;— CONTRA SEBE I UKRAINSKE DRZAVNOSTI tj od njih MILIUNA —- NAPRAVILI —- SMRTNE NEPRIJATELJE a od ovih sto su OSTALI pod Ruskom controlom a jos nijesu dali prisegu Ruskoj drzavi -;- napravili PETU KOLONU I JEDINO — NJIH — SADA -;- SMRTNO UGROZILI 😁 😁 😁 !!! Povrh svega .. Sada Rusi automatski dobijaju , desetine tisuca regruta , KRAJNJE MOTIVIRANIH 😉 za ne borbu – vec KLAONICU spram Ukrainske drzavnosti i SVIH ! Koji je cine ! Dakle … MORAJU ic na —- KIEV 😁 ! I to TKO !? Sada vise NE Ruski professionals i Chechens vec — DOMACI CONTRA DOMACIH !!! A oni znaju NAJBOLJE jer i jedni i drugi znaju SVE , SVAKI KAMENCIC !!! Tako da ce ovi… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

A koje sve pasoše imaju predsjednik i parlamentarci? 😄

Lucija, prva
1 godina prije

Ajmo, ajmo.
Šest komentara o …”demonskoj državi”
Bravo. Čestitam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI