Ukrajina izdala novo upozorenje Izraelu

Izrael
26 komentara

Ukrajinski izaslanik u Izraelu udvostručio je prijetnje Kijeva Izraelu, upozoravajući da bi Ukrajina mogla na kraju suspendirati sporazume o bezviznim putovanjima s tom zemljom.

U nedjelju je ambasador Evgenij Korničuk elaborirao nejasne prijetnje ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, koji je citirao izvještaj o navodnom maltretiranju ukrajinskih državljana u inostranstvu. Iako predsjednik nije eksplicitno imenovao Izrael u svom obraćanju, ambasador je jasno stavio do znanja da su primjedbe zapravo bile usmjerene na tu zemlju.

Korničuk je u izjavi rekao: „Ukrajinska vlada neće tolerisati ponižavanje svojih građana po ulasku u Izrael. Obustavit ćemo naše bilateralne sporazume o ukidanju viza, u skladu sa članom 7 međuvladinog sporazuma.”

Potencijalna suspenzija bezviznog sporazuma posebno će uticati na hodočasnike Breslovera Hasida koji hrle u ukrajinski grad Uman kako bi proslavili jevrejsku Novu godinu i posjetili grob osnivača pokreta, Reb Nachmana iz Bratslava.

“Nezamislivo je da bismo morali da se potrudimo da ugostimo desetine hiljada Izraelaca u Umanu, uz visok bezbednosni rizik i ogroman logistički napor, dok izraelska vlada zlostavlja naše građane koji dolaze u Izrael u okviru sporazum između dvije zemlje”, naveo je izaslanik, pozivajući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se lično pozabavi tim pitanjem ako “Izrael želi da njegovi građani mogu doći u Ukrajinu kao turisti”.

Prema stalnim sporazumima između dvije zemlje, ukrajinski turisti mogu boraviti u Izraelu do tri mjeseca prema pojednostavljenom procesu izdavanja viza. Štaviše, ograničenje vremenskog ograničenja suspendovano je za nejevrejske ukrajinske izbjeglice usred tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva. Prošle sedmice, Korničuk je tvrdio da je 10% ukrajinskih posjetilaca na kraju deportovano iz Izraela bez ikakvog objašnjenja.

Izraelske vlasti su negirale da su na neki način maltretirale Ukrajince, a ministar unutrašnjih poslova i zdravlja Moshe Arbel je u izjavi odgovorio na optužbe ambasadora i insistirao na tome da zemlja pozdravlja ” turiste” iz Ukrajine i drugih zemalja.

„U slučajevima kada postoji sumnja da nezakonito koriste turističku vizu za rad ili stanovanje, Uprava za stanovništvo, useljeništvo i granična pitanja radi u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima“, objasnio je ministar .

Posljednjih sedmica, veze između Izraela i Ukrajine su vidljivo narušene, a Kijev je javno izrazio ogorčenje zbog odluke zemlje da prestane pružati besplatnu zdravstvenu zaštitu hiljadama izbjeglica koje borave u zemlji. Ukrajinske vlasti su navodno nezadovoljne navodnim “proruskim” stavom Izraela i nedostatkom “prave pomoći”, s obzirom na različite mjere odmazde.

Bezvizni pristupIZRAELukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Nisu u poziciji da prijete.

BlueZg
8 mjeseci prije

Židovi su oduvijek bili perfidni i igraju prljavo. Ako to nije istina, kako objašnjavaju pegasus i mosad za civile? Teška psihopatija. 🇵🇸

Ivan
8 mjeseci prije

Kad ce konacno Izrael stjerati Ukrajinu i onog majmuna Zelenskog u tri picke materine jer popeli su se svima na kurac? Hajde Rusi satrite vec jednom to smece od zemlje..

Grdi
8 mjeseci prije

Tko se sjeca (iz povijesti) kad su nacisti zadnji puta prijetili zidovima ….. i sto se nakon toga dogodilo ?

NOVI STARI
8 mjeseci prije

kakvi turisti će u ukrajinu..iz ludnice??

Možda ih neonacizam sputava
8 mjeseci prije

da otvoreno podržavaju ukrope? Inače su osjetljivi na povike i grafite a otvoreno i službeno veličanje nacističlih kvislinga itd…itd… kazarski izrodi ne mogu provući ispod radara ostalih židova…

xyz
8 mjeseci prije

Ukrajinski židovi prijete anglosaksonskim židovima. Židovska govniva posla….

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Zamisli ti to – Ukrajina, zemlja u ratu koja nije niti blizu Izraelu, ukinut će vize Izaelcima da ne mogu turistički u Ukrajinu.
Ajme, što će sada Izraelci? 😄

gogo
8 mjeseci prije

ovaj našmrkani peder nezna ako izrael stane na stranu ukra da bi iran dobio nuklearnu oružje od rusa !

Dante
8 mjeseci prije

NIJE UKRAJINA NO DUBOKA DRZAVA
UKRAJINA NE POSTOJI JER NIJE NIKAD IMALA TERITORIJALNI INTEGRITET

Amater
8 mjeseci prije

Koje su ovo folirancije …

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Ruske Vazdušno-kosmičke snage su u Černigovu uništile dva važna cilja istovremeno. Sa dve taktičke rakete Iskander. Prva je pogodila lokalno dramsko pozorište, u kojem je održavan skup ukrajinske armije posvećen razvoju novih tipova dronova. A druga – bukvalno preko puta – sedište regionalne vojne obaveštajne uprave u kojem je u to vreme bio u toku sastanak Ukrajinaca sa delegacijama poljske i litvanske armije. Poginulo je 51 vojno lice te tri zemlje, a još 11 stranaca je u teškom stanju. Prema rečima moskovskog vojnog eksperta Jurija Knutova, u Dramskom pozorištu se verovatno nalazilo i skladište dronova tipa „Bober“, koji već nedeljno napadaju ruske gradove, uključujući Moskvu. Skup u pozorištu bio je afiširan kao Festival „Surove ptice“. Maskiranja radi, bio je najavljen svega četiri sata uoči početka, a organizatori su sugerisali vojnim licima da ne dolaze u uniformama. Drugi skup je faktički bio savetovanje visokih oficira snaga za specijalne operacije Ukrajine sa poljskim i litvanskim kolegama o zaštite… Čitaj više »

Zvone
8 mjeseci prije

Ja mislim da Ameri planiraju od Ukraine napravit novi Izrael!
Po retorici Ukrainaca, sto im se savjetuje i tolerira da govore i rade, te kakve su reakcije saveznika na isto…to se namece kako logicno.

Suze Roni
8 mjeseci prije

Izrael vodi pametnu politiku jer direktno mijesanje u rusko-ukrajinski sukob, moze dovesti do sukoba sa Rusijom. I ne vjerujem da ce se Izrael u vezi svoje sigurnosti osloniti na sadasnju USA vladu jer Biden i globalisti nikako ne zele na celu Izraela konzervativnu vladu.

Karma
8 mjeseci prije

Haha hazar game za krezube

Brzipuz
8 mjeseci prije

Očito je Zelenskog i društvo jako prebacilo. Oni su se našli da prijete pa ne možeš vjerovati. Nek još malo prijete Izraelu pa će ih Ameri skroz otkantati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI