Ukrajina je izgubila do 300.000 vojnika

Aleksej Arestovič
45 komentara

Ukrajina je izgubila do 300.000 vojnika tokom sukoba s Rusijom, tvrdi Aleksej Arestovič, bivši pomoćnik predsjednika Vladimira Zelenskog.

Arestovič je to otkrio u petak dok je razgovarao sa novinarkom Julijom Latinjinom putem video veze. Bivši predsjednički pomoćnik govorio je o nedavnom priznanju najvišeg ukrajinskog poslanika Davida Arakhamie, koji je rekao da je pregovore u Istanbulu između Moskve i Kijeva prekinuo tadašnji premijer Velike Britanije Boris Johnson, koji je pozvao Ukrajinu da ” samo nastavi borbu” umjesto da pokušava doći do dogovor sa Rusijom.

“Bio sam član istanbulskog pregovaračkog tima, ali ni ja ne znam kako se dogodilo da smo odlučili da prekinemo istanbulske razgovore”, rekao je Arestovič.

Inicijative pokrenute tokom pregovora u Istanbulu su zapravo bile „veoma dobre“, priznao je, tvrdeći da je neutralnost Ukrajine i njeno nesvrstavanje sa NATO-om „crvena linija“ za Moskvu.

Odbijanje pregovora, međutim, rezultiralo je samo velikim žrtvama, dok su izgledi za pridruživanje NATO-u i dalje sumnjivi, sugerisao je on.

„Gde je NATO? Da li nas prihvata ili ne? I hoće li nas prihvatiti? … Tada bi 200 hiljada ukrajinskih vojnika ili bilo šta drugo, 300 hiljada, i dalje bilo živo”, rekao je bivši pomoćnik.

Primjedbe dolaze nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio najnovije procjene Moskve o žrtvama Kijeva. Govoreći tokom ministarskog sastanka u petak, Šojgu je tvrdio da je ukrajinska vojska izgubila više od 125.000 vojnika i oko 16.000 komada vojne opreme od početka svoje neuspele kontraofanzive, koja je počela početkom juna. Napori zemlje, kao i zapadna pomoć, nisu dali nikakav opipljiv rezultat, dodao je ministar.

“Totalna mobilizacija u Ukrajini, isporuka zapadnog naoružanja i raspoređivanje strateških rezervi od strane ukrajinske komande nisu promijenili situaciju na bojnom polju”, objasnio je Šojgu. “Te očajničke akcije su samo povećale gubitke ukrajinskih oružanih snaga.”

Poslednjih nedelja, najviši ukrajinski zvaničnici priznali su da kontraofanziva nije uspela da postigne željeni ishod, i činilo se da su krivicu za neuspeh prebacivali jedni na druge. Početkom novembra, na primjer, Valery Zaluzhny, najviši ukrajinski general, rekao je da je situacija na bojnom polju dospjela u „zastoj“, pri čemu je malo vjerovatno da će Kijev postići proboj osim ako ne dobije neku vrstu čudesnog oružja.

Ocjenu je oštro odbacio Zelenski, koji je insistirao da kontraofanziva još uvijek napreduje. Međutim, u intervjuu za AP objavljenom u petak, Zelenski je konačno priznao da nije uspio, navodeći da činjenicu da se trupe njegove zemlje u ovom trenutku ne povlače smatra dovoljno ” zadovoljavajućim” rezultatom.

Aleksej Arestovičrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DUŠAN ,
5 mjeseci prije

Dakle eto 300000 razloga zbog kojih Ukrajinci više nikad neće “”da volu”” Ruse i sve u vezi s Rusijom,istokom i ruskom braćom,osobito ako se još sjete i gladomora !!!
A ZAŠTO NITKO NE VOLI RUSE I SVI BJEŽE OD NJIH KO VRAG OD TAMJANA ???

Dax
5 mjeseci prije

Glavnokomandujući ukrainske vojske Valerij Zalužni preneo tačne podatke o gubicima ukrajinske vojske Pentagonu i Kongresu SAD. Prema njegovim rečima, zaključno sa 20.XI.2023. Ukrajina je u borbama izgubila 924.561 osobu. Posle ovoga, američki Kongres je obustavio isporuke oružja Ukrajini, a počele su provere trošenja sredstava dodeljenih Kijevu. Prema proračunima Pentagona, uz nivo naoružanja koji je dostavljen Ukrajini, gubici su trebali biti najmanje dva puta manji.

mornar
5 mjeseci prije

Sto je to za Ameriku?

eks
5 mjeseci prije

Ako on priznaje 300 , onda je to sigurno najmanje toliko . Medjutim , neki američki bivši oficiri Pentagona i analitičari CIA kažu da je cifra veća od 400.000 .

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Ako Ukri priznaju javno 300.000, brojka je vjerojatno duplo veća.
Na svakog ubijenog, ide otprilike trojica ranjenih, teže ili lakše.

Zakonskim dekretom je vladajuća ukrajinska stranka “Sluga (američkog) naroda” koja ima većinu u parlamentu zabranila pregovore sa Rusijom dok joj je Putin na vlasti koji je još na snazi, a Putin će 17. ožujka 2024. biti izabran da vlada još 5 godina Rusijom.

Iz svega navedenoga proizlazi da se vladajuća ukrajinska stranka “Sluga naroda” namjerava boriti do posljednjeg Ukrajinca, a nije naodmet podsjetiti da im je istekao mandat krajem listopada ove godine, ali su izbori odgođeni dok je ratno stanje u Ukrajini.

giovani
5 mjeseci prije

600 000.

Savijest
5 mjeseci prije

Ovako ili onako rat ce jednog dana zavrsiti,ali poginuli ni sa jedne ni druge strane se nece vratiti svojim kucama,svojim obiteljima,svome zivotu ,a svi su jednom rodjeni sa veseljem u svojim familijama i nadanjima da zive svoj zivot dostojan covjeku.Rekao bih da tko kod moze da bjezi od rata pa ma koji povod bio tom ratu.Oni koji su ga zapoceli jednog dana ce se rukovati potpisivati sporazume,a poginuli su zauvijek izgubili,pa ma tko bili i na kojoj strani.

Dax
5 mjeseci prije

Može li bez cenzure!!!
Glavnokomandujući ukrainske vojske Valerij Zalužni preneo tačne podatke o gubicima ukrajinske vojske Pentagonu i Kongresu SAD. Prema njegovim rečima, zaključno sa 20.XI.2023. Ukrajina je u borbama izgubila 924.561 osobu. Posle ovoga, američki Kongres je obustavio isporuke oružja Ukrajini, a počele su provere trošenja sredstava dodeljenih Kijevu. Prema proračunima Pentagona, uz nivo naoružanja koji je dostavljen Ukrajini, gubici su trebali biti najmanje dva puta manji.

tihobl
5 mjeseci prije

Pma vazniju izjavu – 100 vojnika dezertira dnevno. To je brigada mjesecno.

Max
5 mjeseci prije

Katastrofalno.

Zlo je podrzavati zlocince
5 mjeseci prije

Plus toliko rusa….
BRAVO PUTINE !!!
Sahovski velemajstor,
Rusi I Ukrajinci su isti narod… mozda bili prije avanture
Necu Nato nagranici, jos dvije zemlje I 1600 km granice
Sve za Rusiju- sibirske drzave se bune..
Rusija lider novog poretka – hihihi, I Kinezi ih otkantavaju
Mozemo bez zapada – zato svercamo preko treći zemalja, malo skuplja

Biti-ili-ne-biti
5 mjeseci prije

Prijatelj koji je bio profesionalni vojnik mi kaže da Ukrajina dnevno gubi oko 300 vojnika ili više.

Perun
5 mjeseci prije

Ukrajina je izgubila kompas kao drzava a o hazarima ne treba puno ni raspravljati a ni mozgati… debil do debila….tamo gdje poslove ,,vode ” ebreji ,tu ni tamjan i sveta ,,vodica ”ne pomaze … s vragom doslo s vragom ce i otici… ko je svragom tikve sadio o glavu su mu se razbijale ..

goran
5 mjeseci prije

ne lažite nisu ubili 300.000 vojnika nego 700.000 vojnika to je bliže istini

nessy
5 mjeseci prije

Citam da su teroristi unistili teretni vlak u Sibiru, u tunelu od 15km. Zatim su srusili rezervnu rutu, na nadvoznjacima. Logika nalaze da slijedi odmazda. Kad im Rusi uniste pruge, ceste i mostove kojim dobijaju oruzje sa zapada, bit ce placa do Boga. Tada im ostaju samo aerodromi za tu svrhu, lake mete. Osim ako su ameri stavili u funkciju teleportaciju. Zasto sakal ljuti medu, a kasnije kuka? Ovo sa vlakom u Sibiru im je bila urnebesno glupa odluka, jer ce dobiti visestruku odmazdu. Pa neka kukaju Britanskim obavjestajcima, koji su inicijatori i planeri. A za posljedice ih boli ku’a. Neka, ima slavenskog mesa, a stamparije $ rade 24/7. Svijetla su tocka novi, mladi vodje, koji znaju jos ponesto osim klavir koncerata, loseg humora, i parola tipa ‘ni zrna zita (ni stope teritorija) neprijatelju’. Za kojeg je pitanje ciji je neprijatelj, korumpiranih elita, ili naroda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI