Ukrajina je iznenada napustila ugovor o Crnom moru

Crno More
11 komentara

Rusija i Ukrajina su skoro postigle novi sporazum o crnomorskom transportu u martu nakon dva mjeseca pregovora, da bi Kijev naglo otišao, izvijestio je Reuters u ponedjeljak, pozivajući se na anonimne izvore upoznate s tim.

Teretni put je bio bez zvaničnog sporazuma od jula 2023., kada je Moskva odbila da obnovi prvobitnu Inicijativu za crnomorsko žito uz posredovanje Turske i UN. Rusija je rekla da SAD i EU nisu ispunile svoj dio dogovora, blokirajući izvoz ruske hrane i gnojiva.

Nedavne razgovore je posredovala Turska na poticaj Ujedinjenih naroda, a probni dogovor da se “osigura sigurnost trgovačkog brodarstva u Crnom moru” postignut je prošlog mjeseca, prema Reutersovim izvorima.

Rekli su da, iako Kijev nije formalno potpisao, složio se da predsjednik Recep Tayyip Erdogan može objaviti sporazum dan prije lokalnih izbora u Turskoj 31. marta, s tim da će pakt stupiti na snagu odmah nakon objavljivanja.

“U posljednjem trenutku, Ukrajina se iznenada povukla i dogovor je propao.”
Prema nacrtu u koji je uvideo Reuters, Ankara je posredovala u sporazumima između Moskve i Kijeva “o osiguranju slobodne i sigurne plovidbe trgovačkih brodova Crnim morem”, u skladu s pomorskim konvencijama.

Garancije se neće odnositi na “ratne brodove, civilne brodove koji prevoze vojnu robu”, osim kada se o tome dogovore sve strane, navodi se u kopiji dokumenta.

I Rusija i Ukrajina trebale su ponuditi sigurnosne garancije komercijalnim brodovima u Crnom moru, obavezujući se da ih neće udarati, zaplijeniti ili pretražiti, pod uslovom da su neopterećeni ili su deklarirani kao nevojni teret, prema nacrtu sporazuma.

Razlozi za povlačenje Kijeva nisu jasni, ali predsjednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju da cilja na infrastrukturu za izvoz žitarica tokom prvobitnog sporazuma, čime je ugrožene zemlje dovela u opasnost.

Obraćajući se novinarima ranije ove godine, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov porekao je da je Moskva ikada napala ukrajinske brodove u Crnom moru tokom dogovora o žitu. Jedan od razloga zašto se Moskva nije vratila Inicijativi za crnomorsko žito je zloupotreba od strane Kijeva tokom sporazuma, rekao je on.

Ukrajinci su koristili ove slobodne sigurne prolaze da lansiraju svoje oružje u obliku pomorskih dronova, oštetivši ruske brodove i luke, naveo je Lavrov. On je dodao da je prema starom sporazumu, samo 3% isporučenog ukrajinskog žitarica otišlo je u zemlje koje se nalaze na listi država kojima su najveće potrebe Svjetskog programa za hranu.

Od tada, Moskva je donirala 200.000 tona žitarica šest afričkih zemalja, a posljednje pošiljke stigle su u januaru ove godine.

Crnomorski Sporazumrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
13 dana prije

Ukrajina je kao muha ošamućena udarcem.

tihobl
13 dana prije

Sto da placaju takse kad ce uskoro postati zemlja bez izlaza na more kao Bjelorusija ili Srbija.

Tupko Glupko
13 dana prije

Što će Ukri trovati afrički i bliskoistočni narod svojim GMO žitom previše zagađenim pesticidima šaljući ga preko Crnog mora, kada sada imaju EU za to žito gdje nema ograničenja niti uvoza, niti testiranja, niti carina.
Africi ionako Rusija donira svoje kvalitetno žito.
A u Rusiji zabranjen čak i uvoz GMO-a (u svim EU državama je zbog EU direktiva), a kamoli sadnja GMO-a.

abc
13 dana prije

Od onih sto specialaca što jih je mali Makarončič poslao pre tri dana u Ukrjainu, polovina je več pokojnih. Spalila jih ruska raketa. A ostalim pola je vijek života sveden na dan do dva.

xyz
13 dana prije

Još koji mjesec i Ukrjaina neče više biti povezana Crnim Morem, niti če uopče postojati.. Zato joj i ne trebaju nikakvi ugovori.

Zvone
12 dana prije

Ukrajina ništa ne odlučuje, tako su odlučili ameri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI