Ukrajina je skoro ostala bez raketa protivvazdušne odbrane

Patriot
26 komentara

Ukrajina je poručila svojim zapadnim pristalicama da bi municija za neke od njenih sistema protivvazdušne odbrane mogla biti skoro potrošena do kraja marta, objavio je Washington Post, pozivajući se na američke zvaničnike.

Prema izvorima, predstavnici Kijeva su to upozorenje uputili na bezbednosnoj konferenciji prošlog meseca, piše list u članku u petak.

Ukrajinske snage, koje su ranije uspjele da obore četiri od svakih pet projektila koje je ispalila Rusija, uskoro bi mogle biti u mogućnosti da gađaju samo jednu od pet, tvrdi jedan od zvaničnika.

Nedostatak raketa protivvazdušne odbrane “imaće značajan uticaj na život u ukrajinskim urbanim centrima”, rekao je izvor.

Rusija od jeseni 2022. godine sprovodi veliku raketnu i bespilotnu kampanju protiv ukrajinskih vojnih ciljeva, objekata odbrambeno-industrijskog kompleksa i kritične infrastrukture. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je rekao da je cilj napada bio da se „ slomi ukrajinski vojni potencijal.”

Ministarstvo odbrane u Moskvi je u srijedu saopćilo da su ruske snage u ukrajinskoj oblasti Harkov uništile sistem protuzračne odbrane Patriot koji je isporučio SAD. Prošle sedmice objavila je snimak uspješnog napada na sistem protuzračne odbrane S-300 iz sovjetske ere koji je razmjestila Ukrajina u ruskoj Narodnoj Republici Donjeck.

Američki zvaničnici koji su razgovarali s WaPo upozorili su na “katastrofalni slom ukrajinskih linija u najtežim situacijama i vjerovatnoću masovnih žrtava u najboljim” ako Kijev ne dobije veću vojnu pomoć od Washingtona.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pokušava progurati još 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini od oktobra prošle godine, ali do sada nije uspjela slomiti otpor tvrdolinijaških republikanaca, koji traže povećana sredstva za osiguranje granice s Meksikom .

Moskva je više puta upozoravala da isporuke oružja Kijevu od strane SAD, EU i njihovih saveznika neće spriječiti da postigne ciljeve svoje vojne operacije i da će samo produžiti borbe, a mogu povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a . Prema ruskim zvaničnicima, obezbjeđivanje oružja, razmjena obavještajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne nacije već postale de facto strane u sukobu.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noname
1 mjesec prije

Ukrajinskom društvu postaje sve teže živjeti u umjetnoj stvarnosti koju stvara propaganda. Narodni zastupnici postali su predsjednici i izbjegavali vojsku, ne mogavši ​​donijeti zakon o mobilizaciji. Dok sami mobilizirani ne znaju zašto idu na frontu ginuti. ” Spaseći ” bijeg iz RadeZastupnici bježe iz Vrhovne rade Ukrajine. Ako su ranije izabrani predstavnici naroda na različite načine pokušavali doći do zastupničkog mandata, pa čak i platiti bilo kakav novac za to, sada se situacija radikalno promijenila. Prema ukrajinskom novinaru i blogeru Nikolaju Khmuriju, narodni zastupnici sada su spremni platiti bilo koji novac da se vrate svom prijašnjem životu. “ Iz Rade najviše žele izaći iz frakcije Sluga naroda , službeno 17 zastupnika, neslužbeno 50 ” , izračunao je novinar.   Istodobno je primijetio da šef propredsjedničke frakcije David Arakhamia, zabrinut zbog neodgovornog ponašanja zastupnika, sprječava njihov bijeg, plašeći ih ” užasnom nesposobnošću Vrhovne rade Ukrajine ” .   Neki dan se dogodio još jedan incident u ukrajinskom parlamentu. Uz poteškoće, zastupnici koji su se okupili na sljedećem sastanku bili su prisiljeni sići… Čitaj više »

Max
1 mjesec prije

Bez toga su gotovi.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Što Ukri očekuju da će im SAD i EU svake godine slati stotinjak miljardi dolara/eura bez ikakvog rezultata na terenu u borbi Zapada protiv Rusije? Imali su šansu dvije godine – ne da vraćaju već gube nove teritorije, Putin opet izabran za predsjednika Rusije na novih šest godina što znači da Rusija nije doživjela politički slom, nije doživjela niti predviđeni gospodarski slom, niti neće, a izgleda da je daleko i od vojnog sloma. Izgleda da Ukri napokon shvaćaju da su samo potrošna roba Zapada u slabljenju Rusije koja se nije iskazala dobitnom, i Zapad će se jednostavno povući iz Ukrajine. Izuzetni to već rade neodobrenjem 61 milijarde dolara pomoći, a poslušna kujica EU će samo slijediti isto. Ukrajinski parlament je izgubio svoj legitimitet prije pet mjeseci, a Zelenski za dva tjedna kada su trebali biti redovni predsjednički izbori. Vjerojatno slijedi skorašnji politički i vojni kaos unutar same Ukrajine, jer zakon… Čitaj više »

tihobl
1 mjesec prije

Ukrajincima i ne trebaju rakete jer suhoje obaraju pomocu maksima, a geranje pomocu lovackih puski.

Branko
1 mjesec prije

Ima li veceg americkog propagandiste od Fareed Zakaria, ovaj novinar, CIA-s dakle CIA udbas dekadama truje mozak ljudima sirom svijeta preko americkog-CIA magazina TIME.

Vlatko
1 mjesec prije

Ukrajinci su pokusali bez uspjeha tri puta prebaciti rat u Rusiju kod Bel-Goroda i na tisuce Ukrajinaca je poginulo. Ovi Ukrajinci ginu kao kamikaze, imaju li on I malo mozga?

eks
1 mjesec prije

Mnogo veći problem od nedostatka oružja je nedostatak vojnika . Ukrajina je blizu kraja.

tatamata
1 mjesec prije

eno na , i hiber odhebo ukro nazije , nish od tenkicha

oli
1 mjesec prije

To jaukanje da nema oruzja za Ukrainu je samo maska i opravdanje pred EU konjima koje ce poslati
u Ukrainu.Kao napadaju goloruke Ukraince.
Imaju oni dovoljno svega nadam se da su Rusi procitali ovu igru

Voltaire
1 mjesec prije

Nije samu ukraina, ostali su bez vojnih resursa Europa i USA. 🙂

македонец
1 mjesec prije

ja gledam mejn strim i znam da rusi nemaju gorivo municiju hranu rusija se raspada putin je umro jedno pet puta ukraina je u proletnoj ofanzivi i negde su ispred moskve ako ne već i u moskvi ! slava v. nudlan i senilnom bajdenu. ziveo i hanter bajden domačin humanist i ljudina. slava zelinskom !!!

Panonicus
1 mjesec prije

A ovo je bilo prije 3 polupana patriota i još par radara.
Abramsi se sporadicno spominju a leoparde i bredlije kao da je zameo sibirski snijeg..,par Donald,razvio ih kornet/lancet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI