Ukrajina ‘jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu’

Robert Fico
18 komentara

Ukrajina je ” jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu “, rekao je slovački premijer Robert Fico novinarima u petak nakon samita EU u Briselu, izazivajući sumnju u financiranje Kijeva od strane bloka bez presedana.

Fico je posebno doveo u pitanje mudrost dodatnih 50 milijardi evra (52,9 milijardi dolara) namenjenih Ukrajini u predloženom budžetu EU, retorički pitajući: „Da li je finansiranje Ukrajine promenilo ishod ovog rata? Pa hajde da uložimo još 50 milijardi, i nije važno šta će se desiti? ”

Premijer se složio da poveća doprinos Slovačke EU za oko 400 miliona eura u naredne četiri godine, ali samo ako EU može obećati da je Kijev neće ukrasti.

“ Ukrajina je među najkorumpiranijim zemljama na svijetu i ono što je pretjerana finansijska podrška uslovljavamo garancijama da evropski novac (uključujući slovački) neće biti pronevjeren ”, rekao je Fico okupljenim novinarima.

Napominjući da EU nije imala ” mirovni plan ” i da su lideri nekoliko zemalja članica ” oterani u ćorsokak ” zbog nedostatka koherentnosti o tome kako dalje, on je rekao da bi blanko ček Ukrajini bio teško prodati kući u Slovačkoj.

“ Ako je strategija da nastavimo da sipamo novac tamo, 1,5 milijardi evra mesečno bez ikakvog rezultata, a mi moramo da smanjimo sopstvene resurse? Uostalom, imamo ogromne probleme, a javni novac je u teškom stanju ”, objasnio je Fico.

U zamjenu za povećan doprinos Slovačke, Fico je također tražio da nema rezanja sredstava namijenjenih za podršku poljoprivrednicima, da se povećani budžet koristi za borbu protiv ilegalne imigracije i povećanje konkurentnosti EU, da slovačke kompanije dobiju dio ugovora za obnovu Ukrajine, i da obnova granične infrastrukture između dva naroda bude prioritet.

Slovački premijer nije jedini lider EU koji se protivio stalnim naporima bloka da finansijski podrži Kijev. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je na samitu u petak da je strategija slanja milijarde pomoći propala. ” Ukrajinci neće pobijediti na bojnom polju “, rekao je on, obećavajući da neće podržati rebalans budžeta kojim se izdvaja još 50 milijardi eura.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ranije ove sedmice osudio je ono što je opisao kao ” ratnu psihozu ” EU , optužujući Brisel da planira četiri godine sukoba uz ogromnu potrošnju oružja, uključujući moguće vojne investicije u Ukrajini, bez ikakvih sredstava ili napora uloženih u rješavanje neprijateljstava .

Robert FicoSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Just
6 mjeseci prije

Oni su se spojili s zapadnim vrijednostima. Kakav zapad takva I Ukrajina

Darko
6 mjeseci prije

I onda se čudimo što američka mafijaška obitelj Bidenovih s njima imaju aranžmane. Jebate pa niti narko kartel nije tako umrežen kako je to napravio Biden.

Zimek
6 mjeseci prije

Anemicni i njonjo protestiraju: ne kradite nam brend.

DDT
6 mjeseci prije

najKorumpiranija je USrana država, koja je prohibicijom omogućila uspon Mafije, zatim zabranom svete biljke konoplje (marihuanu – prirodnu biljku proglasiti zločincem) omogućili bum narko biznisa, zatim permanentnim ratovima po Svjetu, omogućili vojno-industrijskoj mafiji enormno bogaćenje kroz razne aranžmane USranih-(ne)vladinih udruga koje djeluju po svjetu, a koje djeluju u cilju stvaranja socijalnih i političkih kaosa koje onda kao dovode u red demon-krati sa vojskom delta,sas,mass,plaćenika. Na teret javnog duga (poreznih obveznika) štampaju se trilijuni USranih $ (bezvrjednih papirića) gdje 1/3 odlazi na proizvodnju preskupih i precjenjenih ratnih igračaka (oruđa i oružja i ratne vojne tehnike i opreme) a 2/3 sljeva se u đepove privatnih (stvarnih) vlasnika i upravljača multinacionalnih korporacija (procjenjuje se da danas manje ood 500 multinacionalnih korporacija vlada svjetskom “rulet”ekonomijom (burze) i bankarstvom i da one reprezentiraju 1 milijardu bogate elite (u rasponu enormno bogatih do samo bogatih) koji ne plaćaju osobne poreze jer se financiraju kroz neprofitne (“filantropske”… Čitaj više »

Nekoime
6 mjeseci prije

Naivan je onaj tko vjeruje kako Ukrajina ima neku korist od tog novca.

nastran
6 mjeseci prije

pametan čovijek. Eu ne zna zapravo što bi, osim sto fanatično podržava ukrajinu..po nalogu zna se koga!..i mi svi skupa srljamo u financijsku i ostalu propast zbog jednog 2014 bolesnog umjetno stvorenog režima

Herc
6 mjeseci prije

Koliko pratim politiku,na proljeće su izbori za EU parlament, pa moje komšije ,evropljani i svi ostali
treba samo osvojiti većinu u parlamentu pa neće više bit para za ukrajinu, trans monstrume,marševe pderchina imigraciju doktora inžinjera i nećete po cijeli dan ovđe kenjati po ursuli,plenkiju,sorošu švabu,ali isto tako sumnjam u to jer smo viđeli da su demokratski izbori samo obična farsa,više glasača nego stanovnika, kutije sa lističima završe ko zna đe a one sa zaokruženim i kandidatima
po mjeri Vašingtona spremne neđe u magacinima Pobjeđuje onaj ko broji glasove.

Zvone
6 mjeseci prije

Konačno još jedan pametan političar u ovoj naci EU.

Panonicus
6 mjeseci prije

I prilicno siromašna,a na vrhu piramide su milijarderi?Dolarski??
Jos prije “rata” kupovi u Madji su mahom bili popunjeni personalom iz Ukrajine i nesto iz Moldavije.
Isto tako,poznata je cinjenica da se određeni broj ukrajinskih profesorica udao za rumene slavonce ili imotske vlaje…mislim da u Vinkovci imaju i neku udrugu.
I da,gledam na jednom od tg kanala sprovod ukr.vojnika…,koja bijeda,kada pogledaš kuce,ulicu,infrastrukturu,a imaju toliko prirodnih resursa.
Tragedija epskih razmjera.

nastran
6 mjeseci prije

ne njega..ekipu

damir c
5 mjeseci prije

Ima čak i jedna gora…Hrvatska joj je ime,no nije kriva država kao takva već njena vlada!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI