Ukrajina kaže da obara više projektila nego što Rusija ispaljuje

Prvi veliki intervju s generalom Šojguom: „Propadanje mnogih država je započelo raspadom vojske“
66 komentara

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odbacio je tvrdnje ukrajinskih vojnih zvaničnika o oborenju šest ruskih hipersoničnih projektila “Kinžal” tokom noći tokom napada na ciljeve u blizini glavnog grada zemlje Kijeva.

Ukrajina rutinski preuveličava efikasnost svoje protivvazdušne odbrane, pre svega „presrećući“ dolazeću rusku municiju samo javnim izjavama, rekao je Šojgu za RIA Novosti.

“To sam već rekao i ponoviću. Nismo lansirali toliko ‘Kinžala’ koliko ih navodno svaki put obaraju u svojim izjavama. Štaviše, broj ovih ‘ukrajinskih presretanja’ – i ko zaista tamo upravlja američkim [protuvazdušnim] kompleksima, i dalje je veliko pitanje – tri puta je veći od onoga što mi zapravo lansiramo”, rekao je Šojgu .

Ministar je rekao i da Ukrajina u svojim medijskim izjavama “uvijek” pogrešno identifikuje municiju koju koristi Rusija. „Zato im nedostaju“, dodao je on, ne dajući dodatne informacije o broju projektila upotrijebljenih u posljednjoj baražnoj vatri.

Ukrajina je tokom noći bila podvrgnuta novoj masivnoj raketnoj baraži, a glavni grad zemlje Kijev je vidio posebno intenzivnu aktivnost ukrajinske protivvazdušne odbrane, pokazuju snimci koji kruže internetom.

Moskva i Kijev dali su drastično različite prikaze onoga što se dogodilo preko noći. Kijev je tvrdio da je oborio šest najsavremenijih hipersoničnih projektila iznad glavnog grada, kao i druge dolazne projektile, koristeći bateriju američkog sistema PVO Patriot. Ruska vojska je, međutim, saopćila da je PVO baterija uspješno pogođena projektilom Kindžal. Na snimcima dostupnim na internetu vidi se više protuvazdušnih projektila kako idu prema nevidljivoj meti, pri čemu su viđene najmanje dvije eksplozije na mjestu s kojeg su izgledale lansirane.

Izvještaji zapadnih medija sugeriraju da je dotična baterija Patriot vjerovatno oštećena u napadu. Kako prenosi CNN, pozivajući se na neidentifikovanog američkog zvaničnika, Washington trenutno procjenjuje obim štete kako bi utvrdio da li je potrebno povući Patriote ili bi popravke ukrajinskih snaga na licu mjesta bile dovoljne.

rusijaŠojguukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tako treba
11 mjeseci prije

Raketirati grad 1000 km iza linije fronta je zlocin

eks
11 mjeseci prije

U Meljnickom je potvrdjeno da su se ruske rakete same uništile, kada su pogodile metu – skladište engleskih raketa sa osiromašenim uranijumom. Zelenski zabranio da se objavljuju informacije o radijaciji ,ali su neki poljski mediji već objavili da je i u Poljskoj izmereno povećanje radijacije . Nakon te vesti, uvedena je totalna cenzura na informacije o radijaciji. Žao mi je onog naroda u Meljnickom i široj okolini. Možda će Ukri shvatiti kakvi su im “prijatelji” Englezi i Amerikanci .

tihobl
11 mjeseci prije

У НАТО одржан хитан састанак о стању система ПВО/ПРО који штите главне војне базе и логистичка чворишта који се налазе на тлу Пољске и Словачке

Aтмосфера са састанцима је оцењена као алармантна што је довело до низа закључака који предвиђају хитно предузимање конкретних мера, у циљу даљег ојачавања капацитета ПВО/ПРО на овим правцима.

Турски добро обавештени извори напомињу да је састанак инициран након што су руске хиперзвучне ракете класе “ваздух-земља” Х-47М2 “Кинжал” пробиле зону ПВО/ПРО града Кијева и без обзира на велику количину испаљених ракета-пресретача, уништиле ефективе MIM-104(F) Patriot који су учествовали у борбеним дејствима.

tuf
11 mjeseci prije

Nije mi jasan mentalni sklop onih koji će čak podržavati fikciju i misteriju kako bi svoje omiljene igrače – američku vojsku – prikazali u supremacijskom obliku, ma kako to smiješno izgledalo promatračima sa strane. Dakle ako imate PZO sustave stare 20+ godina, ako imate izjave američkih generala koji ne samo da potvrđuju kako trenutno čak ni u razvoju nema rješenja za hipersonično oružje nego zaostaju i u razvoju istoga – odakle crpe inspiraciju za uvrnute teorije kako je Patriot skinuo Kindžal? Patriot je imao problema s iračkim SCUD-ovima, Patriot nije skinuo kineske dronove koje su Jemenci slali na Aramco u Saudijskoj Arabiji, čak dapače dogodilo se da se projektil vratio kao bumerang pošiljatelju, preporučeno. Zahvaljujući snimkama web kamera ovih dana smo vidjeli njegovu neučinkovitost na nebu iznad Kijeva. I otkud onda vjera u mogućnost skidanja projektila koji je u uporabu došao 20+ godina nakon PAC-3? To bi bio ekvivalent mitomanima… Čitaj više »

Dragačevac
11 mjeseci prije

Taj projektil leti brzinom od 10 maha po nekim izvorima leti brzinom od 13.
Ne postoji tehnologija za obaranje takvog projektila.
Svaka vest na tu temu je čista laž.

mentalni sklop
11 mjeseci prije

Samo neka se rokaju ko ih hebe i jesu gori nego kozjebi, sto se vise rokaju manje je budaletina na planeti.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Evo, Ukri isto tako javljaju da su ubili do sada više od 200.000 Rusa, uništili 308 zrakoplova, 3.771 tenk, 294 helikoptera, 982 krstareća projektila, 562 višestruka lansera, 318 sustava protuzračne obrane, 2.748 bespilotnih letjelica…

Jedino nikako da objave svoje gubitke.

Možda javljaju ukupne ruske i ukrajinske gubitke?

tihobl
11 mjeseci prije

Ројтерс је након ЦНН-а такође признао да је „Кинжал” погодио ПВО систем „Патриот”.

Ma ne mogu vjerovati da se rojtersu omaklo da kazu istnu.

Red Dog
11 mjeseci prije

Nego sta?
Obaraju ljudi preventivno, jer ako ih nisu poslali jos ce ih rusi poslati kasnije 🙂
Kako inace odrzati statistiku da su prepolovili rusku vojsku?

Ivan
11 mjeseci prije

Ukrajina lazi cim zine. I tako je jos od vremena Hitlera.

Dux
11 mjeseci prije

Toliko su upleli mrežu laži, da jedva čekam kad će objaviti da je Ukrainska vojska oslobodila Kiev i da ga drži ppd kontrolom.

hiber
11 mjeseci prije

🤣🤣🤣Zapravo treba samo čitati ruske medije da bi se utvrdila istina. Dakle, rusi su uhitili konstruktore Kinzala zbog izdaje. Uhićeni su Anatolij Maslov, Aleksandr Šipljuka i Valerij Zvegincev. U biti oni nemaju veza sa lovom koju su drugi stavili u đep, ali u biti Putinu je prodano sranje, a ne 11 mahni projektil, inače ga Patriot ne bi mogao srušiti. Tehnički, Putin je Kinžal opisao kao 11 mahni projektil sa mogučnošću manevriranja u završnoj fazi putanje. Umjesto toga isporučen mu je Iskander modificiran za lansiranje iz zrakoplova, a ne sa zemlje. Posljedica je da njegova “hipersoničnost” dolazi od brzine zrakoplova koji ga lansira. Nakon toga “Iskander u krznu Kinzala” ubrzava dok ulaskom u gušću atmosferu usporava i bude dohvatljiv Patriotu. Zato je i Putin obavio ovo veliko testitanje u kojem se pokazalo da je ovo 5/6 istine, odnosno od 6 “kinzala” oboreno je 5, a jedan je navodno ostetio jedan… Čitaj više »

Max
11 mjeseci prije

Što jasno pokazuje da je to samo propaganda.

Noname
11 mjeseci prije

Rusko ministarstvo obrane dalo je novo priopćenje o udaru na neprijateljski raketni obrambeni sustav PATRIOT.
Prema pouzdano potvrđenim podacima, 16. svibnja, kao rezultat udara hipersoničnog raketnog sustava Kinžal u Kijevu, pogođena je i potpuno uništena višenamjenska radarska stanica (RLS), kao i 5 lansera američke proizvodnje Patriot anti -zrakoplovni raketni sustav ”, navodi se u novom izvješću Ministarstva obrane Ruske Federacije.
Kako je izvijestila Russkaya Vesna , Sjedinjene Države su putem svojih medija priznale činjenicu udara i poraza sustava Patriot u Kijevu tijekom ruskog udara.

Džudžan
11 mjeseci prije

Anatolij Maslov, glavni istraživač Instituta za teorijsku i primijenjenu mehaniku, potom direktor ovog instituta Alexander Shiplyuk i na kraju Valeryju Zvegintsev, doktor tehničkih znanosti i glavni istraživač, voditelj laboratorija “Aerogasdinamika velikih brzina” uhićeni su zbog veleizdaje.

Navedena ekipa razvijala je Kindžale, supersonične projektile s kojima se Putin kurčio da su neoborivi čak i naprednim oružjima koja se tek razvijaju na zapadu.

No sramota je brzo isplivala kad se pokazalo da ih obaraju Patrioti razvoj kojih je počeo u 70-im godinama prošlog stoljeća.

Samo budala danas može kupiti rusko oružje! Mislim da je glavni cilj ovoga rata bio baš taj. U lokalnim nesimetričnim sukobima slabosti nečije vojne industrije se teško mogu uočiti.

Steve
11 mjeseci prije

U ,,Garantnom list,,-u Patriota stoji da udar Kinžala nije pokriven garancijom, te da proizvođač neće snositi troškove popravke te čišćenja i sanacije terena u navedenom slučaju…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI