Ukrajina lobira da se Rusima zabrani letovi u EU

Putovanje
33 komentara

Ukrajina planira natjerati EU da zatvori svoj zračni prostor za ruske i bjeloruske državljane, rekao je premijer te zemlje Denis Šmigal, a prenosi novinski list Unian. Prema izvještaju, zvaničnik je objasnio da se Kijev nada da će na taj način poremetiti logistiku Moskve i izazvati nelagodu ruskim turistima.

EU je zabranila ruskim avioprevoznicima da lete iznad svoje teritorije ubrzo nakon početka sukoba u februaru 2022. Unija, kao i SAD i nekoliko drugih zapadnih zemalja, također su uvele sankcije koje utiču na sposobnost ruskih prevoznika da kupuju nove mlaznice i rezervni dijelovi za avione zapadne proizvodnje koji su već u upotrebi.

Govoreći u petak, Šmigal je rekao da je “naša ideja da ruska preduzeća i ruski turisti ne bi trebalo da budu u mogućnosti da udobno koriste vazdušni prostor EU”.

“Razgovarali smo sa partnerima o zatvaranju tranzita za sve letove za Rusiju i iz Rusije”, dodao je.

Ukrajinski premijer je napomenuo da će Kijev “insistirati na takvim sankcijama” i izrazio nadu da će baltičke zemlje podržati inicijativu.

Prema izvještajima medija, od prošle godine bilo je više slučajeva da su ruske državljane skidale s povezujućih letova europskih aviokompanija, očito bez suvislog objašnjenja. Nekoliko slučajeva opisanih u štampi uključivalo je ruske turiste koji su putovali u Latinsku Ameriku preko vazdušnog prostora EU.

Među avioprevoznicima koji su navodno ciljali ruske državljane su njemačka Lufthansa, poljska LOT, letonska Air Baltic, finska Finnair, irska Ryanair i Turkish Airlines.

letovirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drago
1 mjesec prije

😂😂😂 nece moci Rusi spavati zbog takve odluke.

Max
1 mjesec prije

A kako?

Dux
1 mjesec prije

Ovi Ukri su takvi kokošari da već postaju gadljivi skupa sa EU.

Ico
1 mjesec prije

VOLodimira ZELENskog treba objesiti za nožni palac na Trgu Republike u Zagrebu!

Karma
1 mjesec prije

Drogirani hazarski gnjoj u kijevu. 3 god na koki jbg

Karma
1 mjesec prije

Pusimo 30 % skuplju hranu u EU zbog gnjoja

nastran
1 mjesec prije

luđaci..dobro da se ne sjete tražiti zabranu kisika nad Rusijom, a oni kao “nebeski narod” mogu kao izbjeglice raditi svakakve pizdarije?

FELIX
1 mjesec prije

TO JIM NECE DOSTA POMOCI, BOLJE BI BILO ZA RESENJE NJIHOVOG SUKOBA SA RUSIJOM DA SE SA RUSIMA DOGOVORE O PREKIDU SUKOBA KOJI VODI SAMO KA UNISTENJU I SLABLJENJU SLOVANA I NE IZVRSAVAJU NAREDBE KOJE JIM DAJU NEPRIJATELJI SLOVANA.

tihobl
1 mjesec prije

Iznad bivse Ukrajine dvije godine ne lete civilni avioni i sad se Denis Smrkalj sjetio da zatvori nebo za civilne avione koji voze ruske gradjane.

To je sprdnja kao kad su ameri uveli sankcije i rekli da ce blokirati racune ruskim oficirima i vojnicima u Siriji. Nikad nisu objavili koliko je srestava blokirano tom odlukom.

ZZZ 🇭🇷
1 mjesec prije

Eto vidite da su Rusi u pravu, ovi na vlasti u Ukrajini su nacisti-fasisti-teroristi

Kucko
1 mjesec prije

Ha…ha….neka parlamenti EU i Nato zemalja donesu odluku da se sve ruse koji se zateknu u EU streljaju bez suđenja…ne bi bilo iznenađujuće..i to je moguće

Klik
1 mjesec prije

Gdje se može lobirati za zabranu Ukraine i Izraela?

Darko
1 mjesec prije

Vrijeme je da se Ukrajina stjera u tri pičke materine. Što EU ima s njima i dovoljno su štete napravili cijeloj EU, htjelo im se rata pa neka se sada vade sami. Tko je nama pomagao?

Darko
1 mjesec prije

Ona prokleta krmača Ursula im je sve to omogućila a sada mi plaćamo ceh dok će nju spremiti iza rešetaka. Malo kasno..

abc
1 mjesec prije

Pa tko uopšte želi letjeti preko Ukrajine?
Evo ja neču i nebi, iako nisam Rus.

Ivek
1 mjesec prije

Danas sutra će glumiti demokraciju. A sad se ponašaju ko najveće smeće. Isto kao šta su index, vecernji, 24sata,jutarnji, forum hr promovirali koronu i cjepiva i sad se prave kao da se ništa nije desilo.
Da li ti smradovi misle da je većina naroda glupa, očito da da.

Bruno
1 mjesec prije

Jebeš Uniju kojoj ukrainski nacisti diktiraju i naređuju što će raditi. Pa da imaju i zrno soli u glavi , ne bi primjenjivali hrvatski scenarij, već kosovski. Za lovu koju su spičkali do sada, u mirnodopskim uvjetima mogli su kupiti cijeli Donbas i Krim. Očito je na snazi ispipavanje najnovijeg ruskog naoružanja, koje, by the way, još nikada se nije pojavilo na ratištu. Kako bi rekli naši stari “Nije svačije ispod sela pjevati.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI