Ukrajina lobira da se Rusima zabrani letovi u EU

Putovanje
33 komentara

Ukrajina planira natjerati EU da zatvori svoj zračni prostor za ruske i bjeloruske državljane, rekao je premijer te zemlje Denis Šmigal, a prenosi novinski list Unian. Prema izvještaju, zvaničnik je objasnio da se Kijev nada da će na taj način poremetiti logistiku Moskve i izazvati nelagodu ruskim turistima.

EU je zabranila ruskim avioprevoznicima da lete iznad svoje teritorije ubrzo nakon početka sukoba u februaru 2022. Unija, kao i SAD i nekoliko drugih zapadnih zemalja, također su uvele sankcije koje utiču na sposobnost ruskih prevoznika da kupuju nove mlaznice i rezervni dijelovi za avione zapadne proizvodnje koji su već u upotrebi.

Govoreći u petak, Šmigal je rekao da je “naša ideja da ruska preduzeća i ruski turisti ne bi trebalo da budu u mogućnosti da udobno koriste vazdušni prostor EU”.

“Razgovarali smo sa partnerima o zatvaranju tranzita za sve letove za Rusiju i iz Rusije”, dodao je.

Ukrajinski premijer je napomenuo da će Kijev “insistirati na takvim sankcijama” i izrazio nadu da će baltičke zemlje podržati inicijativu.

Prema izvještajima medija, od prošle godine bilo je više slučajeva da su ruske državljane skidale s povezujućih letova europskih aviokompanija, očito bez suvislog objašnjenja. Nekoliko slučajeva opisanih u štampi uključivalo je ruske turiste koji su putovali u Latinsku Ameriku preko vazdušnog prostora EU.

Među avioprevoznicima koji su navodno ciljali ruske državljane su njemačka Lufthansa, poljska LOT, letonska Air Baltic, finska Finnair, irska Ryanair i Turkish Airlines.

letovirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drago
22 dana prije

😂😂😂 nece moci Rusi spavati zbog takve odluke.

Max
22 dana prije

A kako?

Dux
22 dana prije

Ovi Ukri su takvi kokošari da već postaju gadljivi skupa sa EU.

Ico
22 dana prije

VOLodimira ZELENskog treba objesiti za nožni palac na Trgu Republike u Zagrebu!

Karma
22 dana prije

Drogirani hazarski gnjoj u kijevu. 3 god na koki jbg

Karma
22 dana prije

Pusimo 30 % skuplju hranu u EU zbog gnjoja

nastran
22 dana prije

luđaci..dobro da se ne sjete tražiti zabranu kisika nad Rusijom, a oni kao “nebeski narod” mogu kao izbjeglice raditi svakakve pizdarije?

FELIX
22 dana prije

TO JIM NECE DOSTA POMOCI, BOLJE BI BILO ZA RESENJE NJIHOVOG SUKOBA SA RUSIJOM DA SE SA RUSIMA DOGOVORE O PREKIDU SUKOBA KOJI VODI SAMO KA UNISTENJU I SLABLJENJU SLOVANA I NE IZVRSAVAJU NAREDBE KOJE JIM DAJU NEPRIJATELJI SLOVANA.

tihobl
22 dana prije

Iznad bivse Ukrajine dvije godine ne lete civilni avioni i sad se Denis Smrkalj sjetio da zatvori nebo za civilne avione koji voze ruske gradjane.

To je sprdnja kao kad su ameri uveli sankcije i rekli da ce blokirati racune ruskim oficirima i vojnicima u Siriji. Nikad nisu objavili koliko je srestava blokirano tom odlukom.

ZZZ 🇭🇷
22 dana prije

Eto vidite da su Rusi u pravu, ovi na vlasti u Ukrajini su nacisti-fasisti-teroristi

Kucko
22 dana prije

Ha…ha….neka parlamenti EU i Nato zemalja donesu odluku da se sve ruse koji se zateknu u EU streljaju bez suđenja…ne bi bilo iznenađujuće..i to je moguće

Klik
22 dana prije

Gdje se može lobirati za zabranu Ukraine i Izraela?

Darko
22 dana prije

Vrijeme je da se Ukrajina stjera u tri pičke materine. Što EU ima s njima i dovoljno su štete napravili cijeloj EU, htjelo im se rata pa neka se sada vade sami. Tko je nama pomagao?

Darko
22 dana prije

Ona prokleta krmača Ursula im je sve to omogućila a sada mi plaćamo ceh dok će nju spremiti iza rešetaka. Malo kasno..

abc
22 dana prije

Pa tko uopšte želi letjeti preko Ukrajine?
Evo ja neču i nebi, iako nisam Rus.

Ivek
21 dana prije

Danas sutra će glumiti demokraciju. A sad se ponašaju ko najveće smeće. Isto kao šta su index, vecernji, 24sata,jutarnji, forum hr promovirali koronu i cjepiva i sad se prave kao da se ništa nije desilo.
Da li ti smradovi misle da je većina naroda glupa, očito da da.

Bruno
21 dana prije

Jebeš Uniju kojoj ukrainski nacisti diktiraju i naređuju što će raditi. Pa da imaju i zrno soli u glavi , ne bi primjenjivali hrvatski scenarij, već kosovski. Za lovu koju su spičkali do sada, u mirnodopskim uvjetima mogli su kupiti cijeli Donbas i Krim. Očito je na snazi ispipavanje najnovijeg ruskog naoružanja, koje, by the way, još nikada se nije pojavilo na ratištu. Kako bi rekli naši stari “Nije svačije ispod sela pjevati.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI