Ukrajina mora da pobijedi do zime

Andrej Jermak
39 komentara

Ukrajinska vojska mora poraziti Rusiju prije zime, rekao je u intervjuu u utorak Andrej Jermak, šef kabineta predsjednika Vladimira Zelenskog. Usred potresa u ukrajinskoj vladi i ruskih dobitaka na bojnom polju, Yermak je insistirao da bi više zapadnog oružja moglo preokrenuti tok.

“Danas je naš glavni cilj pobjeda”, rekao je Yermak za Glas Ukrajine u utorak. „Da bismo to uradili, potrebno nam je da naša vojska ima sve što im je potrebno. Imaju sve osim dovoljno opreme i dovoljno naoružanja.”

Samo SAD su već dodijelile više od 55 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini od februara, i iako bi program za isporuku oružja Bajdenove administracije trebao biti objavljen u kolovozu, Yermak je izjavio da nije bilo pravo vrijeme strani zemlje.

“Glavni zadatak Lend-Leasea je da sve dobijemo na vrijeme”, objasnio je on. “Veoma nam je važno da ne uđemo u zimu. Nakon zime, kada će Rusi imati više vremena za kopanje, sigurno će biti teže.”

Upitan da li bi ukrajinska vojska mogla ponovo zauzeti obalu Crnog mora prije zime, kako je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao za britanski Sunday Times ranije ovog mjeseca da hoće, Yermak nije direktno odgovorio, rekavši umjesto toga da je „naš cilj definitivno deokupacija sve naše teritorije”, bez navođenja vremenskog okvira.

“Težak je posao”, priznao je Jermak, “kada je protiv vas neprijatelj koji ima mnogo više oružja i ljudi.”

Prema Reznikovovoj procjeni, Ukrajini je potrebno oko 50 raketnih artiljerijskih sistema M142 HIMARS iz SAD-a kako bi obuzdala napredujuću rusku vojsku, i 100 ovih lansera na kamionima za provođenje kontraofanzive. Reznikov je ove brojke objavio tokom sastanka Atlantskog savjeta, trusta mozgova koji podržava NATO, u utorak.

Washington je Ukrajini do danas dao osam HIMARS sistema, a Bijela kuća je u utorak otkrila da će novi paket vojne pomoći koji će biti objavljen ove sedmice uključivati ​​više ovih sistema naoružanja.

Ukrajina je pretrpjela niz gubitaka na bojnom polju, pri čemu je cijela Luganska Narodna Republika (LNR) došla pod kontrolu ruskih savezničkih snaga početkom ovog mjeseca, a snage Ruske i Donjecke Narodne Republike (DPR) zauzele su operativne kontrolu Severska – na udaljenosti od većih gradova Slavjanska i Kramatorska – poslednjih dana.

U međuvremenu u Kijevu, čini se da je vlada Zelenskog zahvaćena lovom na vještice, a Zelenski je tokom vikenda otpustio generalnog tužioca Irinu Venediktovu i šefa najviše sigurnosne agencije u zemlji Ivana Bakanova. Prema ukrajinskom lideru, “veleizdaja i saradnja” je bila rasprostranjena u obe službe. Ukrajinski parlament je u utorak odobrio otpuštanja, a Zelenski je smjenio još pet regionalnih šefova Bakanovove agencije, kao i njenog zamjenika šefa Vladimira Gorbenka.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
1 godina prije

Nu, pa zar se pobjeda na twiteru ne računa???

goran
1 godina prije

da je meni samo znati koga ovi kvazi političari pokušavaju slagati sa ovakvim nebuloznim izjavama hahahahahahaha
ukrajina če porazit rusiju hahahahahahaha koji dobar vic hahahahahaha

Sam
1 godina prije

E ovo je stanje onih koji kazu da ne znaju sta je stvarnost.
Da li zivot koji osjecamo i zivimo ili onaj dio kada spavamo i sanjamo?
Ako se moze razumjeti te ljude koji kazu da je pravi zivot kad spavamo i sanjamo a onaj koji osjecamo fikcija,tako se moze i ova budala shvatiti.
Boze,molim te da me ostavis u pameti dok sam ziv,pa makar samo do sutra zivio.

Pravednik
1 godina prije

Hmmm, neki šaljivđija;))
Ili ne zna što govori ili je intelektualno podkapacitiran.

Kiklop
1 godina prije

Ovaj govori sto mu Amerika kaze i zeli da govori.Vladimire zavrni plin da se zabave malo o sebi.

eduard
1 godina prije

Na kraju … nekoliko mudrih riječi uvijek bude moćnije od mjesecima doniranog, beskonačno nagomilanog oružja.
(posebno ako se netko riješava konvencionalnog oružja.)

Ali u svijetu gdje mirotvorce prve ubijaju (nismo ni mi tu loši), budaletine se razbacuju izjavama.

Glumac-statista na vlasti nije mogao odabrati bolju dvorsku ludu – šefa kabineta …

MKD
1 godina prije

Tako je , UA mora pobediti do zimu kako bi mogli da obnove Mariupolj i odrze Euroviziju. Humor za plakanje

Max
1 godina prije

Imaju sve osim dovoljno oružja i opreme??? pa onda nemaju ništa.

tihobl
1 godina prije

Ima bolja izjava: Zelenski je odredio datum ulaska u EU, ali nece da ga saopsti kako nebi prepao neke clanice i onda bi ulozile veto.

404
1 godina prije

To ne možete ni u videoigrici. Do zime če Rusi zaokružiti granice Novorusije, a korumpirana nacistička zapadna Ukrajina če se nači u građanskom ratu, jer če zapad od nje dignuti ruke.

hiber
1 godina prije

Trajaće rat i dalje, a Putler je uglavnom zaglibio. Američka pomoć je tek na 38% obećanoga, Poljska na 100%, a Hrvatska na 5-6% uglavnom za obuku u Britaniji. Dakle, zapadnom oružju treba vremena da dođe, sada je tek zaustavilo Ruse u daljnjem napredovanju sto je Putlera prisililo na prosjačenje Šehida u Iranu kako bi pokusao neutralizitati HIMARSe.

ratimir
1 godina prije

To je govorio i Berlin 1941

1 godina prije

Eto, i ja sam odlučio: Do prije zime moram početi dijeliti krevet sa Natalie Portman ili sa Charlize Theron (može i sa obe). Ono, da se bolje grijemo kad ne bude plina za grijanje. 😀

404
1 godina prije

Hitler je govorio: “Njemačka če pobjediti do zime”. Svi znamo kako je to posle završilo. Rusi su prolječe umarširali u Berlin, a Hitlera su evakuirali Amerikanci i spasili ga od vješala.

Lucija, prva
1 godina prije

“Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je članove Europskog parlamenta da se “prestanu žaliti i da iskorače i pruže podršku” Ukrajini. U strastvenom govoru rekao je: “Cijena koju plaćamo kao Europska unija, kao NATO je cijena koju možemo mjeriti u valuti, u novcu. Cijena koju plaćaju mjeri se izgubljenim životima svaki dan.Trebali bismo se prestati žaliti i pojačati se i pružiti podršku, točka.” Pas ti mater uzmi pusku i povedi familiju sa sobom pa onda idi pomogni. A financijski pomazete od gradjana EU i to bez pitanja a ne iz svog djepa banda politicka. Napast će Krim sa oružjem koje je kupljeno našim novcem nakon što smo opljačkani inflacijom i onda se pitaju zašto svi razumni i praktični navijaju za Rusiju koja ratuje o svom trošku. Ako ukrajinci nisu imali ni novca ni ljudstva nisu trebali pljačkat europljanje i srozavat im kvalitetu života, za što, da bi Ukrajina jednog gazdu… Čitaj više »

bilmez
1 godina prije

Ako želiš pobijediti ne smiješ izgubiti. Grunf

Lucija, prva
1 godina prije

“Ukrajinske bespilotne letelice pogodile su danas nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštila je pres-služba uprave grada Energodara.

Prema navodima gradske administracije, ukrajinske trupe su koristile nekoliko dronova kamikaza, a izvedena su ukupno četiri napada, prenosi RIA Novosti

Predstavnik vojno-civilne administracjie Vladimir Rogov naveo je na svom Telegram kanalu da su, prema preliminarnim informacijama, „bespilotne letelice su bile opremljene bojevim glavama“.

Reaktorski deo nuklearke nije oštećen.

Ukrajinske snage su i ranije izvodile napade na ovaj objekat, a u poslednjem u ponedeljak povređeno je 11 zaposlenih, od kojih je četvoro u teškom stanju.”

Jeli ova vojska ukrajinska po bilo čemu, osim po nazivu?

Inzersdorf
1 godina prije

Hahahahaha…..dobar vic. Znaju li oni da Rusi ratuju sa mozda 10% svojih resursa u ljudstvu i tehnici?…Znaju sigurno, ali moraju da pokazu Zapadu kako su optimisticni inace nema novaca vise.

Meštar
1 godina prije

1. Ukraiina ne može pobjetit
2. Zalenski je idiot
3. Putin je idiot
4. Bakden je idiot
5. EU je gomila idiotaa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI