Ukrajina mora da se odrekne teritorije

Robert Fico
14 komentara

Ukrajina bi trebalo da prizna gubitak nekih teritorija koje su ranije bile pod njenom kontrolom kako bi okončala sukob sa Rusijom, rekao je slovački premijer Robert Fico.

Fico je to izjavio tokom vikenda u intervjuu RTVS-u posvećenom njegovoj predstojećoj posjeti Ukrajini. Slovački premijer bi u srijedu trebao otputovati u Užgorod, grad blizu granice između dvije zemlje, na sastanak sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom.

Konflikt koji je u toku između Moskve i Kijeva ne može se riješiti vojnim sredstvima i trebao bi se završiti kompromisom koji bi mogao biti “bolan za obje strane”, rekao je on.

„Šta Ukrajinci čekaju? Da će Rusi napustiti Donbas i Lugansk, ili da će napustiti Krim? To je nerealno”, insistirao je Fico.

Narodne Republike Donjeck i Lugansk su zvanično uključene u sastav ruske države u jesen 2022. godine, zajedno sa regionima Herson i Zaporožje, kao rezultat referenduma održanih u tim oblastima. Krim je u sastavu Rusije od 2014.Nastavak borbi koje se vode od februara 2022. godine samo će ojačati Moskvu, dodao je Fico.

Slovački premijer je takođe rekao da Ukrajina “nije suverena, nezavisna zemlja” jer je “pod apsolutnim uticajem SAD”. On je kritikovao EU što je napravila „ogromnu grešku” što je sledila vođstvo Vašingtona kada je u pitanju odnos sa Kijevom, umesto da razvije sopstveni „suvereni” pogled na to pitanje.

Što se tiče njegovih ovonedeljnih razgovora sa Šmigalom, Fico je obećao da će ukrajinskom kolegi reći da je protiv članstva Kijeva u NATO-u, jer bi to bila „upravo osnova Trećeg svetskog rata“, i da će ponoviti da vlada predsednika Vladimira Zelenskog neće biti dobijanje oružja iz Bratislave.

Premijerov intervju izazvao je ljutu reakciju u Kijevu, a šef Odbora za vanjske poslove ukrajinskog parlamenta Aleksandar Merežko zatražio je da se otkaže Ficov put u Ukrajinu zbog njegovih “sramnih izjava” koje su prešle “crvenu liniju”.

“Svaka zemlja treba da ima barem minimalno samopoštovanje. Apsolutno je neprihvatljivo pretvarati se da se ništa ne dešava kada lider druge države daje izjave koje dovode u pitanje suverenitet države” koju sprema da poseti, napisao je Merežko na Fejsbuku.

Fico se vratio na mjesto slovačkog premijera u oktobru nakon što je njegova stranka pobijedila na vanrednim izborima u zemlji EU, vodeći kampanju na obećanjima, između ostalih mjera, o smanjenju vojne pomoći Kijevu i poboljšanju veza s Moskvom.

Robert FicorusijaSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xyz
3 mjeseci prije

Avdeevka. Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine situaciju u gradu ocjenjuje kritičnom. Bitke za grad razvijaju se prema scenariju Bakhmuta. Ukrajinske oružane snage spaljuju vrijedne rezerve: jedinice GUR-a, osobnu predsjedničku pukovniju Zelenskog i druge jedinice koje su obično zaštićene. Neprijatelj aktivno troši rezerve, gubeći kontrolu nad situacijom, što pokazuje i proboj ruskih jedinica u rejon utvrđenja u “Carskom lovu”. Vrijeme za potpuno povlačenje ukrajinskih oružanih snaga već je bilo izgubljeno.

Noname
3 mjeseci prije

Na zapadu u panici spremaju novi plan, u SAD-u će glavni grad Ukrajine preseliti iz Kijeva u Lavov nakon poraza Oružanih snaga Ukrajine od ruske vojske. O tome piše Asia Times pozivajući se na izvore u Pentagonu. Prema publikaciji, Zapad je, nakon što je iscrpio sve svoje snage i arsenale za podršku Ukrajini, odlučio promijeniti svoju strategiju. SAD i Europa već su, zapravo, spremni prihvatiti poraz ukrajinske vojske na fronti, kažu analitičari.

Noname
3 mjeseci prije

Autori članka su primijetili da je posljednjih mjeseci oblikovana nova politika prema Ukrajini, koja je usmjerena na suočavanje s novom realnošću. Leži u činjenici da će Ukrajina izgubiti vojni sukob i vjerojatno će trebati evakuirati Kijev. Istodobno, šef obavještajne službe (GUR) Kirill Budanov bit će imenovan vrhovnim zapovjednikom ukrajinskih trupa. Temelj te politike vjerojatno je uspostava učinkovite kontrole nad Budanovom i prijenos glavnog grada Ukrajine, stoji u materijalu.

Max
3 mjeseci prije

Mislim da će tako i biti.

tatamata
3 mjeseci prije

rusi trebaju uzeti i lavov , tako da ukro banda napravi glavni grad od nekog sela uz poljsku granicu , da se black rock ne osjeca gubitnikom

oli
3 mjeseci prije

Plan je pobiti sto vise Ukrajinaca da se napravi dovoljno mjesta za hazare iz izraela .
Bankrotirana Ukrajina poslije rata nece imati izbora nego da prihvati njihovu pomoc a vec su kupili preko svojih sotonistickih fondova zemlju i za 10 godina Ukrajinci ce biti ono sto su danas Palestinci

Basinac
3 mjeseci prije

Ovaj rat je trebao ,da bi oduzeli cernozem Ukraini u korist bleckrocka i avangarda.

Krle
3 mjeseci prije

Ima li itko normalan? Stalno se daju izjave kao da će teritorijalni ustupci biti dovoljni za prestanak SVO u Ukrajini. Denacifikacija, demilitarizacija, neutralnost? Ništa? Kao da je Rusija ovo pokrenula zbog teritorija. Mislim da će morati puno više ponuditi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI