Ukrajina može rasporediti F-16 za napade duboko unutar Rusije

Jens Stoltenberg
63 komentara

Ukrajina će moći slobodno koristiti borbene avione F-16 koje će dobiti od NATO-a protiv vojnih ciljeva ‘unutar Rusije’ ili izvan granica koje Kijev tvrdi, rekao je američkim državnim medijima generalni sekretar bloka predvođenog SAD Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je razgovarao sa RSE/RL za intervju koji je zakazan za petak. Prema unaprijed objavljenim isječcima, šef NATO-a je tvrdio da Ukrajina ima pravo na samoodbranu od ruske “agresije”, što bi uključivalo “udaranje na legitimne ruske vojne ciljeve izvan Ukrajine”.

Kada bi vlada u Kijevu zaista mogla dobiti obećane avione, Stoltenberg nije htio reći. Svaka članica NATO-a koja se obavezala da će isporučiti F-16 ima različite politike i odlučiće sama, objasnio je.

Dok neki od ukrajinskih pristalica žele da avioni krenu u akciju što je pre moguće, oni će imati jači uticaj ako piloti budu dobro obučeni i ako bude dovoljno ekipa za održavanje i podršku, kaže Stoltenberg.

“Dakle, mislim da moramo da slušamo vojne stručnjake tačno kada ćemo biti spremni ili kada će saveznici biti spremni da počnu da šalju i isporučuju F-16”, rekao je on. “Što prije to bolje.”

Ukrajina je dugo tražila F-16 kao način za borbu protiv ruske nadmoći u vazduhu. I Danska i Holandija su se obavezale da će dati neke od svojih aviona, a predsednik Vladimir Zelenski je ukupan broj rekao na 42. Prvi ukrajinski piloti obučeni na Zapadu završili su svoje časove u Velikoj Britaniji u decembru.

Način na koji je dizajniran mlaznjak američke proizvodnje znači da bi mogao imati poteškoća u radu sa ukrajinskih pista, što je izazvalo spekulacije da bi umjesto toga mogli letjeti iz Poljske, Rumunije ili baltičkih država.

Rusija je više puta upozoravala da bi takvo raspoređivanje predstavljalo eskalaciju sukoba i moglo bi čak riskirati nuklearni rat , budući da je F-16 sposoban isporučiti gravitacijske bombe B61.

„Dakle, ako jedan od tih aviona poleti iz NATO nacije – šta bi to bilo? Napad na Rusiju. Neću opisivati ​​šta bi se dalje moglo dogoditi”, rekao je u intervjuu u četvrtak Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i zamjenik šefa ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

F16StoltenbergZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MladenSt
2 mjeseci prije

A koji će im ku…c kad Rusi u prijateljskoj vatri obaraju svoje vlastite zrakoplove .Evo u misec dana drugog A50 srušili i to na svom teritoriju .Zaj.bani neki prijatelji.

Zvone
2 mjeseci prije

A glupi rusi čekaju.

Sparkling
2 mjeseci prije

 “Što je izazvalo spekulacije da bi umjesto toga mogli letjeti iz Poljske, Rumunije ili baltičkih država”
Ovi stvarno čačkaju mečku, zar stvarno žele da gljive počinju rasti po EU gradovima. Pa stvarno koliko još bespotrebnih izgubljenih života mladih ljudi treba izgubiti da ove bolesne umove na vlasti netko opali iza uha i kaže: “sada uđite u ovu prostoriju i dok ne sklopite mir i ne prekinete rat, nema van!”
Ako stvarno budemo svjedoci ovom scenariju isporuke F-16, samo se pitam tko će biti piloti?
Kad Rusima sve ovo dop.zdi, pa im iz preventive pošalju par iskandera (bez punjenja) onda se EU pudlice budu pitale “pa zašto, nismo mi ništa loše mislili”
Lp.

žile29
2 mjeseci prije

Hahah a sa koje piste ce da lete jel mozda iz Nato zemlje,jel svi znaju da iz Ukrajine sigurno ne jer ce jih Rusi odmah eleminirat

2 mjeseci prije

Ako jos niste shvatili sta znaci kuvanje zabe ovo je odlicna prilika. Malo po malo nas navikavaju na “normalnost ovog sukoba”, odnosno na konstantno podizanje nivoa konfrontacije. Za koji mesec ce NATO avioni “sa ukrajinskim pilotima” poletati iz Rumunije, Rusi ce unistiti i avione i piste sa kojih polecu…

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Norvežanin Stoltenberg inače je poznat po izjavi ako Rusija želi manje NATO-a uz svoje granice, da će dobiti više NATO-a kada je Putin upozorovao i pozivao na razum prije početka rata u Ukrajini.

Baš me zanima koja će to NATO-EU država dozvoliti da američki F-16 polijeću sa njezinog teritorija i napadaju Rusiju.
Tipujem na one minijaturne baltičke državice Litvu, Latviju i Estoniju koje zajedno nemaju 6 milijuna stanovnika i odmah su uz granicu sa Rusijom.

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Ako je nato psihicima cilj nuklearni rat a ocito jest,zasto traze alibi? kao da je vazno kako je do njega doslo, jednostavno das zelenskom trident ili minuteman, ispalis ga u njegovo ime na moskv, smotas kablove i kazes THE END.

MrKamenjarac
2 mjeseci prije

…<GNJIDO FASISTICKA…..

Mrčikola
2 mjeseci prije

Pita li se netko od polaznika f-16 kursa zašto ne uče slijetanje. 😁
Izjave poput ove Stoltenbergove su idealna prilika da Rusi pokažu malo duhovitosti…navodno imaju odlične “hakere” pa bi bilo zanimljivo da se usred glavnih “informativnih” emisija zapadnjačke msm mašinerije pojave “službeni” planovi o vremenu napada na “europske” gradove taktičkim nuklearnim oružjem jer su građani EU od svojih “vlasti” idealno pripremljeni za ovu vrstu “terapije”…
pa npr. Berlin 12.03. u 4 i 30
Brisel 12.03 u 4 i 37
Kopenhagen 12. 03. u 4 i 44…itd…bogami, zanimljivo bi bilo pratit reakcije “rezidenata”.😁

tihobl
2 mjeseci prije

Нема смисла улагати милионе у обуку војног човека који ће живети на бојном пољу тачно 2 минута, јер ће га уништити дрон од 200 долара – шеф Харковске администрације Синегубов.

Zato ce NATO mobilisane slati na istocni front bez obuke.

eks
2 mjeseci prije

Mnogi regularni vojnici NATO vojske poginuli su u borbama prilikom zauzimanja Avdejevke. oni su činili znatan deo snaga koje su bile u samom gradu. Više nije tajna da se u prvim borbenim linijama nalaze vojnici NATO snaga, ali Rusi o tome ćute, verovatno da bi izbegli veću eskalaciju kojoj teže Amerikanci i Englezi. Ovo je već ozbiljan sukob NATO – Rusija . Naravno, žrtava ima na obe strane , ali krajnji ishod je izvestan : NATO će pretrpeti poraz .

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Pa pošalji ak imaš m*da federu ! A nemaš 😉

Bruno
2 mjeseci prije

Ko je lud u ovoj EU. Ovi političari od zla oca i odgore matere. Godinama skupljaju trupe na granici s Rusijom. K’o fol vježbe, a onda ostave i oružije i vojsku. Pa sada oko Rusije imaju najmanje pola milijuna vojnika, tisuće tenkova, smeće F-16 će dati Ukrincima da vide kako će se s njima nositi ruski PVO, atomske bombe raspoređuju po Poljskoj, a hoće i po Finskoj, u Rumuniji su rasporedili lansere koji mogu lako prepraviti za napadačke rakete, ko fol su to odbambene protiv Irana i onda kažu Rusi će nas napasti?????? Glupani , ako vas Rusi napadnu, unatoč svemu što ste nakrcali na granice s Rusijom, EU će nestati. Prvo će uništiti velike gradove tipa Diseldorf, Pariz, Berlin, London itd, da smanje potencijal za proizvodnju opreme, naoružanja i aviona itd, a onda će vojnici sami otići s fronta jer neće imati što jesti, obući niti čime ratovati. A… Čitaj više »

Ring
2 mjeseci prije

Zastarjeli f16 zašto im Ameri nisu dali f22

No.1
2 mjeseci prije

Te kante nikad neče letjeti iznad Ukrajine, a kamoli iznad Rusije.
Sanja svinja kukuruz…..

No.1
2 mjeseci prije

Može sve to ali ti nečeš preživjeti, kretenu…..

Franjo Vinkovski
2 mjeseci prije

USA stvaraju rat između EU i Rusije. Zbog naivnosti Evropejaca, koji su se duboko uvukli u američko dupe, taj američki pakleni plan če i uspjeti.
EU umjesto, da gospodarski surađuje sa Rusijom i živi u miru, izabrala je uništenje, zbog koristi USA.

Max
2 mjeseci prije

Bit će uništeni čim stignu.

nessy
2 mjeseci prije

Kao sto je rekao uvazeni intelektualac Seselj, pred ICJ, “samo vi serite, pa ce na kraju da pojedete sva govna koja ste nasrali”, i jos je spomenuo nesto o pusenju, neznam cega, mozda elektricne cigarete. Odlicno primjenjivo na ovu situaciju.

nessy
2 mjeseci prije

U slucaju navedene situacije, prema rijecima Kremlja, po usima ce dobiti, ne samo ‘izvodjaci radova’, nego i naredbodavni centri, a svi znamo gdje su. Prema svemu vidjenom u zadnje dvije godine, Rusija ipak nije medvjed polomljenih zubi i manikiranih kandza, nego i te kako ubojita ‘mecka’. Vjerujem, i nadam se, da je vrh NATO-a ipak svjestan cinjenica. Napad na unutrasnjost Rusije izazavao bi rasomon, i ponovo bi slusali kuknjavu o ‘nicim izazvanoj agresiji, opasne Rusije’. Ostavite rusiju na miru, pa ce i ona vas. Svakom sa pola mozga je jasno zasto Rusija nikada nece dozvoliti UA u NATO-u, pogotovo sa Krimom. Rusija ne ratuje iz dosade, ili zbog razbibrige, nego jednostavno ‘rat je diplomacija drugim sredstvima’. Ukratko, kada se sve diplomatske akcije pokazu neuspjelim i bezuspjesnim, preostaje rat, kao posljednje sredstvo. Rusi ratuju na svojoj granici, a ameri brane svoju sigurnost 10.000km daleko, eto, to je ta fina razlika. A… Čitaj više »

nessy
2 mjeseci prije

Nazalost, nikakva medjunarodna pravila vise ne vaze (hvala USA). U pravu je onaj tko je jaci, i tako je vec desetljecima (hvala USA). Vaze samo pravila koja su USA na korist, i to samo dok se ne promjeni situacija, pa onda ni ona ne vaze. Go, USA, Go. Predvodnici trlabrlabucmucprc.

Zoro
2 mjeseci prije

šta je dida bija usraša ili domonešto? pa nastavljaš tradiciju,
a osim u tvom selu nacizam je međunarodno priznat kao zločinački, komunizam ne, to je ideal kome teže pametni narodi, mnogi slobodni narodi ga i pokušavaju živiti i uspostaviti a nacije potomci kolonijalističkih ubojica i istrebljivača ga baš ne vole pa nastoje ocrniti ideju, jbg. pokvaria im nesmetanu pljačku donija oslobodilačke pokrete u Afriku i tzv treći svijet, stoljećima potlačenima donija slobodu, tako da nasljednici kolonijalista i robovlasnika (eu, usra, britanci, zapad u većini) mrze komuniste ali nisu jasni mrzioci iz malih naroda kojima je ti isti komunizam da sve šta imaju, doveja ih sa planina u gradove, školova da stanove posao a oni obožavaju njemce koji bi ih istrebili da nije bilo komunisti,
ma šta pisat, odj…te primitivci, očito tribaju stoljeća proći da od primitivca nastane čovik

2 mjeseci prije

zasto iz rumunjske? moze sa aljaske, rakete mogu iz podmornica, brodova, mogu avioni sa americkih nosaca. samo neka stave ukrajinsku zastavicu na njih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI