Ukrajina nadoknađuje vojne gubitke osuđenicima i ženama

Ukrajinska vojska
49 komentara

Širom Ukrajine u toku je veliki lov na regrute usred vojnog sukoba sa Rusijom, rekao je izvor u kijevskoj vojsci za RT Russian. Ukrajina je navodno beskrupulozna po pitanju onih koji se regrutuju i načina na koji im se dostavljaju nacrti obavještenja.

Vojnim regrutima je sada dozvoljeno da dijele pozive za regrutaciju ljudima ne samo u mjestu njihovog prebivališta, već i na ulicama, u restoranima, zabavnim objektima i bilo gdje drugdje.

“Ukrajini je potrebna nova radna snaga” , rekao je za RT zaposlenik aktivne stanice za regrutaciju u Kijevu, koji je odlučio da ostane anoniman. Nacrti obavještenja se „daju na javnim mjestima – to svi znaju. To se dešava u tržnim centrima, rekreacionim zonama, benzinskim pumpama – nije važno gde. Cilj je da se što više ljudi regrutuje u vojnu rezervu” , rekao je on.

Muškarac iz jugoistočne regije Zaporožje prisjetio se kako su njega i njegovog prijatelja zaustavili na kontrolnom punktu i rekli im da pokažu svoje vojne isprave, koje nisu imali. Duo su samo vojnici pustili obećavajući da će odmah otići u regrutne stanice i pribaviti potrebne papire.

“Sada se krijemo u malom selu. Uglavnom boravimo u zatvorenom prostoru. Nema govora o odlasku u grad” , otkrio je. Čovjek kojeg je poznavao mogao bi biti optužen za ovakvo ponašanje, ali je rekao da je to ipak bolje nego otići na front.

Svim muškarcima, starosti između 18 i 60 godina, rečeno je da ostanu u zemlji i bore se nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara.

U crnomorskoj luci Odesa, meštani, koji izbegavaju uslugu, postavili su poseban kanal na Telegramu za razmenu podataka u realnom vremenu o oblastima u kojima se u gradu dele nacrti obaveštenja.

Zdravstveno stanje regruta očigledno takođe ne smeta kijevskim vlastima previše. Medicinski pregled uključuje „samo četiri doktora: hirurga, neurologa, psihijatra i oftalmologa. Ne vrše se nikakve detaljne provjere. Doktori samo postavljaju pitanja, to je sve”, rekao je jedan regrut za RT.

Regruti prolaze najosnovniju obuku, ako postoji, i uglavnom se raspoređuju u formacije teritorijalne odbrane namenjene za obavljanje stražarskih dužnosti na domaćem frontu. Ali poslednjih nedelja bilo je više i izveštaja da su takve jedinice poslate u Donbas da se suoče sa ruskim snagama koje napreduju.

Prema zakonu, koji je iznio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Ukrajinke koje rade na određenim poslovima sada bi također trebale dobiti vojnu registraciju, a ako to ne urade, prijeti im novčana kazna. Takođe im je onemogućeno dobijanje novog posla bez relevantnih dokumenata sa stanice za zapošljavanje.

Te žene mogu dobiti samo civilne uloge u Ministarstvu odbrane, ali se u nekim dijelovima Ukrajine formiraju dobrovoljačke ženske jedinice s ciljem stvarnog odlaska na front. Gradonačelnik zapadnog grada Ivano-Frankivska najavio je u travnju da će se lokalni ženski bataljon “boriti uz muškarce”.

Zatvorenici ukrajinskih zatvora također su korišteni kao izvor radne snage od strane kijevskih vlasti. Krajem maja, ministar pravde zemlje objavio je da su 363 osuđenika puštena na slobodu kako bi se mogli pridružiti vojsci. Zatvorenici su prošli kroz detaljne preglede kako bi se uverili da ne predstavljaju opasnost, insistira on.

Ovako masivna kampanja za regrutovanje uzrokovana je velikim gubicima ukrajinske vojske, rekao je za RT vojni ekspert pukovnik Viktor Baranets.

“Nema dovoljno vojnika i oficira po ugovoru. Nedostatak kadrova u ukrajinskoj vojsci je sve veći jer je tokom specijalne operacije veliki broj iskusnih nacista izbačen iz borbe. A ti rezervisti, koji se sada šalju u borbu, nisu sposobni za taj zadatak. Ali, što je još važnije, nema kadrova ne samo u vojsci, već iu teritorijalnoj odbrani. Zbog toga se pozivaju i žene”, objasnio je Baranets.

Ranije ovog mjeseca, glavni pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak otkrio je da ukrajinska vojska gubi do 100 do 200 vojnika dnevno u bici za Donbas. Ministar odbrane Aleksej Reznikov odbio je da navede tačan broj kijevskih vojnika koji su poginuli u borbama, ali je rekao da se nada da je ta brojka ispod 100.000.

Donabasrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rimtutituki
1 godina prije

Osim ovih bildera sa suv, po njemackoj,kurce se do besvjesti

Jon Sneg
1 godina prije

Po slovenskim gradovima mogu se vidjeti automobili višeg razreda sa ukrajinskim tablicama. Kako su njihovi šoferi uspijeli izbječi poziv za vojsku? A što se tiče uključivanja zatvorenika u vojsku,…, to rade sve zaračene države,…, kad izbije rat izprazne zatvore i robijaše pošalju na frontu.

Vesna Šipuš
1 godina prije

Jeste li zaboravili da smo u Jugoslaviji svi učili pucati? Ja sam to naučila u školi. Išli smo lijepo na gađanje, pa to i danas znamo. Znamo se braniti, što je tu čudno? Ovo što čini Zelenski je posve prirodno. Mislite li da bi bilo bolje da se žene ne znaju štititi i da budu prepuštene okupatoru? Znamo dobro kakvi su divljaci Rusi, Čečeni i slični. A tek plaćenici iz nekih opskurnih država koje nisu raščistile ni u vlastitom dvorištu, a sad pomažu ubojice i s veseljem i strašću ubijaju. Bravo Ukrajinci. Znamo da nisu svi jednako hrabri, pa neki i pobjegnu.Ipak se na kraju vrate i naprave ono što treba. Nama je bilo još teže u Domovinskom ratu. Ako smo mi u nemogućim uvjetima uspjeli pobijediti, onda možemo sa sigurnošću reći: istina je da je Ukrajini teško, ali Ukrajina već jest suverena država, podržava je sav normalni svijet i… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Nema njima vise spasa . Pokusali su lgbtq + judeo naziste – pukli , pokusali sa robijasima – logicno – pobjegli , sada sa zenama … Sto je sljedece ?! Babe , djede , kindergarteni ? Ta zar ne zelite vidjeti , bjednici da vas — ne zele !!! Izdaja vam je na svakom koraku ! Prebjega , koliko zelis .. Stoga je Rusima lako bilo angazirat 10% svojih postrojbi – znali su ! Ta pogledaj samo , koliki broj njih na teritoriju of Rusa osvojenom , odmah uzimaju Rusko drzavljanstvo !!!! Sto to govori ??! Koliki dio njih bjezi zelenskom i njegovima ?! Ocito – ha ?! Jedino sto bi jos moglo , ujedinit ” Ukraince ” je NATO ground troops – e tad bi tvrdim , nastala – klaonica !!! Da Im se naplate za sve muke , uzrokovane pa sto kosta – neka kosta ! Otuda I… Čitaj više »

Malii
1 godina prije

Denacifikacija i demilitarizacija prijatelju i to rade baš lijepo…step by step….SFSN✊

1 godina prije

Mali ispravak..regrutira se sirotinja koja nema dovoljno novca da kupi slobodu.ukrajina je definicija korumpirane drzave a tome svjedoče ulice po Crikvenici,Rijeci,Opatiji,Rapcu..posvuda se mogu vidjeti jbn batmobili ukrajinskih registracija.to nije sirotinja koja se boji novacenja.to je ono najbolje Sha je Ukrajina mogla ponuditi zapadu..na istok Ce stoka sitnog zuba.hvala.

Гавран
1 godina prije

Ovo sve više liči na Hitlerovu odbranu Berlina. Sledeći na redu za mobilizaciju su deca.

Гавран
1 godina prije

Iz sećanja Hrvatske partizanske porodice. Na tlu Jugoslavije najgori su bili Ukrajinski nacisti.

imee
1 godina prije

nemoj se ti niš bojat za briselske slugane na otkomandi po istočnoj europi.
oni znaju da im ništa ne bude.
plandemija dokazala.
lažu 0-24 – narod šuti.

Nl...
1 godina prije

Ti si malo polupao loncice…. naime ako nisi u toku rusi su se borili protiv fasizma. Tvoj komentat isto kao da kazes velika njemacka partizanska vojska drugog svjetskog rata…..
PS kako ti uspije da dobijes uvjek jedan plusic a nikad dva ili vise?
Priznajem i ja sam sebi pokusao dati ali administracija ne dozvoljava :):):):)

eks
1 godina prije

Ha, ha, ha, kakav si ti psihopata provokator.. Od tebe samo frustracije i proseravanja.

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

A u Hr sve nabildani mladi Ukrajinci , sa svojim ženskama ! Lijepo se provode !

Keki
1 godina prije

Sav jad i bijeda zapada i Zelenskog izlaze na vidjelo.

Ahmat sila
1 godina prije

Eto na što su Ukri spali. Još malo pa Poljaci dolaze na red.
Sledeči molim!!

Ahmat sila
1 godina prije

Ukrajinska vojska trampi zapadno naoružanje Rusima za par konzervi. Na fronti ukrajinska vojska nema šta da jede. Mnogi koji se predaju Rusima, donose sa sobom ogromno naoražanja, pa čak i dovoze tenkove, borbena vozila, itd.
Iznutraukrajinskih postrojba vlada potpuno rasulo, a glavni zapovjedni kadar je pobegao prema Kijevu. Sad kad su razbijene sve neonacističke plačeničke formacije, nema faktički više nikog, ko bi se želeo suprostavljati armiji Donbasa i ruskoj vojsci.
Jel to borba za domovinu? Ne.
Ukrajinci dobro znaju, da istočna Ukrajina nikad nije pripadala zapadnim Ukrajincima, nego Rusima. Zato do nje i ne osječaju pripadnosti.

404
1 godina prije

U Ukrajini tko državi plati kauciju od 5 hiljada eura, ne odlazi na front. Tako su se bogati Ukrajinci preko legalnih političkih struktura, spasili od odlaska na front i mogu čak slobodno otiči u inozemstvo. Dok se sirotinji oduzimaju osobni dokumenti, a vojna policija vojne obveznike skuplja po trgovinama, trgovima, plažama, pa čak i po školama i zdravstvenim ustanovama. Takve zatočenike odmah odvoze na front, bez predhodne pripreme. Čim se jim na liniji konflikta približi ruska vojska, svi oni se odmah predaju, jer druge mogučnosti preživljavanja i nemaju.

Max
1 godina prije

Kao treći rajh pred kraj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI