Ukrajina napada Donjeck najgorim granatiranjem u posljednjih 8 godina

Granatiranje Donjecka
35 komentara

Grad Donjeck je podvrgnut najvećem ukrajinskom artiljerijskom napadu otkako se region pobunio protiv Kijeva nakon oružanog puča u Kijevu 2014. godine, rekli su lokalni zvaničnici. Katedrala je bila među zgradama koje je pogodila kijevska artiljerija.

Ukrajinske trupe ispalile su 40 raketa iz višecevnih raketnih bacača Grad na nekoliko četvrti u centru Donjecka oko 7 sati ujutro po lokalnom vremenu (4 ujutro po lokalnom vremenu), rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na društvenim mrežama. Nekoliko konvencionalnih granata je također pogodilo grad prije i poslije baraža, dodao je.

Službene slike nakon udara prikazuju oštećene zgrade i automobile među velikim razaranjima. Pogođena je centralna kupola katedrale, sudeći po fotografijama. Najmanje jedan projektil pao je u blizini škole, dok je drugi pogodio kuće, prodavnice i dječije igralište, rekao je gradonačelnik.

Kulemzin je rekao da je tokom granatiranja povrijeđeno najmanje pet civila. Neki su navodno zarobljeni ispod ruševina, a ekipe hitne pomoći sada rade na njihovom izvlačenju, javila je novinska agencija TASS, pozivajući se na gradsku spasilačku službu.

U srijedu je organizacija “watchdog” koja bilježi napade ukrajinskih trupa na ciljeve u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici procijenia da je više od 4.500 civila ubijeno u ova dva regiona od sredine februara, kada je Kijev intenzivirao svoje udare, prije ruske vojne intervencije.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, navodeći kao razlog nespremnost Kijeva da provede mirovni plan koji bi omogućio pomirenje s dva otcijepljena regiona. Rusija je od tada uključila obje pokrajine u svoju teritoriju, nakon što su ljudi koji tamo žive glasali na referendumima za tranziciju. Kijev je odbacio glasanje kao “lažiranje” i obećao da će nastaviti neprijateljstva protiv Rusije.

donjeckrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
target
1 godina prije

Ocigledno izreziran rat koji ima za cilj etnicki ocistiti ‘Ukrajinu’ (Hazariju) od Slavena. Rat se vodi na nacin da se stvori sto vise izbjeglih i raseljenih lica-civila sa rusenjem infrastrukture, energetskog sektora i izazivanjem humanitarne katastrofe. Rakete oruzanih snaga Ruske federacije mogu pogadjati objekte energetskog sektora Ukrajine tako da civili ostaju bez elektricne energije, ali zato “ne mogu” locirati ni pogoditi visecjevne raketne bacace ukrajinskih oruzanih formacija tako da se ovi mogu parkirati na dovoljnoj udaljenosti od npr. Donjecka i bez ometanja ispaljivati citave setove raketa, granata na gusto naseljene dijelove grada i to nakon nekih 10 mjeseci rata! Zvanicno druga najmocnija armija svijeta za tokliko vremena nije mogla odbaciti ukrajinske snage dovoljno daleko od najvecih gradova Donjecke i Luganske republike niti porusiti mostove preko kojih prelaze ukrajinske trupe-vise nego cudno pa i smjesno da nije zalosno… Rusija uopce ili nedovoljno koristi avijaciju i prednosti rata iz zraka, ali nista… Čitaj više »

Onogošt
1 godina prije

Napad na Ruse Donjecka i Donbasa je i bio razlog ovoga rata. Ponudjeno su im dvije mogućnosti.. Ili bijeg sa rodne zemlje ili pod zemljom. Zanimljivo kako humanisti zapada horski ćute kad bombe padaju na ruske civile

tihobl
1 godina prije

To je svakodnevna prica u Donjecku. To vise nije vijest ni za DNR. Pogine duplo vise civila u Donjcku nego vojnika DNR i LNR dnevno. Ljetos su brojke bile ujednacene, a sad civili duplo vise ginu.

Nego mene muci jedna stvar: godinama slusam o putinovim vilama po Spaniji, Italiji i drugim zemljama, milijardama na racunima u stranim bankama, jatama i svasta nesto. Kako to da nisu objavili da je i jedan putinov dolar ili euro zaplijenjen? Ili bar da su kakvu garsonjeru putinovu zaplijenili ako vec ne mogu vilu?

tihobl
1 godina prije

Evo zasto ukropi gadjaju civilne ciljeve:

Украјински ТГ канал Резидент пише:

“Наш извор у канцеларији председника је рекао да Оружане снаге Украјине доживљавају недостатак муниције за противваздушну одбрану и артиљерију, управо из тог разлога не можемо да узвратимо. Сходно томе, постаје све теже активно се супротставити руским трупама“.

Gdje god da granata padne napravice stetu cak ako nikoga i ne ubije.

tihobl
1 godina prije

Нови талас мобилизације могућ у Украјини – заменица Министра одбране Украјине Ана Маљар

„Постоје губици и потреба за опоравком. Чак и они људи који се сада боре морају бити замењени“, рекла је она.

LZN
1 godina prije

“U srijedu je nadzorni pas koji je bilježio napade ukrajinskih trupa na ciljeve ”

Svašta……imaju i nadzornog pasa koji bilježi napade….i ja bi takvog cuku….

tihobl
1 godina prije

Ameri se snalaze za municiju kako znaju:

Украјинска војска почела је да користи минобацачке мине калибра 120 мм произведене у Судану.

Американци започели пребацивање 136 тенкова Т-72 из Марока у Украјину .

tihobl
1 godina prije

Болнице у Кијеву су преплављене рањеним војницима ОСУ из Артемовска

Од 2. децембра у украјинској престоници су обустављене планиране хоспитализације у болницама на неодређено време (наредба кијевске администрације).
 О правом разлогу медији не пишу – кажу, све је ово енергетска криза. Али у ствари, болнице у Кијеву су једноставно претрпане.

Према речима очевидца, новинара највећег италијанског листа Коријере дела сера, само једна болница дневно прими до 100 тешко рањених укровојака.

Најближе тачке евакуације рањених су Дњепар и Харков.
Судећи по томе што је Кијев обуставио планиране хоспитализације, говори о колосалним губицима Оружаних снага Украјине код Артемивска.

Остасхко

target
1 godina prije

Apel generala Leonida Ivašova, u kome je upozorio rusko rukovodstvo i narod na posledice rata sa Ukrajinom, objavljen je uoči rata, 6.2.2022. godine. U to vreme reči generala Ivašova zvučale su prilično defetistički. Međutim, danas se ispostavlja suprotno. Ivašov je sve precizno predvideo. Penzionisani general-pukovnik Rusije Leonid Grigorijevič Ivašov koji je predsedavajući Sveruskog oficirskog sabora uputio je pismo -apel predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i građanima Rusije uoči rata. “Danas čovečanstvo živi u iščekivanju rata. A rat je neizbežan gubitak života, uništenje, stradanje velikog broja ljudi, uništenje uobičajenog načina života, narušavanje vitalnih sistema država i naroda. Veliki rat je ogromna tragedija, nečiji ozbiljan zločin. Ranije je Rusija (SSSR) vodila iznuđene (pravedne) ratove, i to, po pravilu, kada nije bilo drugog izlaza, kada su vitalni interesi države i društva bili ugroženi. A šta danas ugrožava postojanje same Rusije i ima li takvih pretnji.” Može se, dodaje, tvrditi da zaista postoji pretnja–država je… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Evo ko je odgovoran za ovo granatiranje:

Извештава се да је јутрошњи напад на Доњецк извршен чешким  МЛРС РМ-70 „Вампир“.

Ne znam da li su ceske posade upravljale sa njim ili anaglosaksoni, ali nije ni vazno. Znamo ciji su sateliti navodili vatru.

tihobl
1 godina prije

Француски политичар, лидер покрета Патриоти и бивши посланик Флоријан Филипо:

„Жена Зеленског, прва дама, долази данас код нас и каже: „Дајте нам своје генераторе. И шта раде са милијардама евра које им шаљемо сваког месеца?”

tihobl
1 godina prije

Забрана руских уџбеника уништиће науку у Украјини. Ово је изјавио саветник кабинета Зеленског Алексиј Арестович.

„Превођење научних уџбеника ће трајати годинама. Забрана ће онемогућити учење. А природне науке су војно-индустријски комплекс, односно заштита од претњи“.

Ovaj ispade pametniji od Burta kome smeta cirilica.

Max
1 godina prije

Gdje je sad CNN.

Jomla
1 godina prije

Poštedi nas lažnog simpatiziranja! Toliko od mene!

tihobl
1 godina prije

E ovo sa Asadom ti je jakooo.

Sta ono bi sa koalicijom od 66 zemalja + SAD?

tihobl
1 godina prije

Ukrajinski general: Nema primirja! Gađat ćemo i Donjeck i ruski teritorij i za Novu godinu
Rusi njjih stede. Kijev raketiraju jednom u 10 dana i to podalje od civilnih ciljeva. A eto kako im “braca” vracaju.

Nena
1 godina prije

Presveta Majko čuvaj narod svoj od sila tame..
Amin ☦️🇷🇺❤️

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI