Ukrajina naziva Njemačku ”zavisnikom”, a zatim nudi dozu

Europska ovisnost o ruskom gasu
50 komentara

Čak i dok je kijevski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba u petak osudio njemačku “ovisnost” o ruskom gasu, ukrajinski tranzitni operater je rekao da je voljan prenijeti svu rusku energiju koja bi Berlinu mogla biti potrebna, uz naknadu. Konfliktna komunikacija iz Kijeva uslijedila je nakon što je visoki zvaničnik Bundestaga pozvao na otvaranje plinovoda Sjeverni tok 2, i pošto je Gazprom obavijestio EU da će se Sjeverni tok 1 zatvoriti radi održavanja krajem avgusta.

“Pozivi nekih njemačkih političara da pokrenu NS2 na kratko i kasnije ga zatvore potpuno su iracionalni”, napisao je Kuleba na Tviteru u petak na engleskom. “Ovo liči na ovisnost o drogama, kada osoba kaže ‘Samo posljednji put!’, ne shvaćajući razorne posljedice svakog ‘posljednjeg puta’. Ovisnost o ruskom gasu ubija!”

Iako Kuleba nije naveo nijedno ime, istaknuti njemački političar je zapravo pozvao na otvaranje Sjevernog toka 2. Wolfgang Kubicki, potpredsjednik Bundestaga iz redova Slobodnih demokrata (FDP), rekao je u četvrtak da je brend – novi gasovod trebalo da se iskoristi da se bar napuni nemačko skladište gasa za zimu.

“Ne postoji dobar razlog da se ne otvori Sjeverni tok 2”, rekao je Kubicki za RND. “Ako nam se na ovaj način isporuči više plina, možda čak i cjelokupna količina garantovana ugovorom, to će pomoći ljudima da se zimi ne smrzavaju, a naša industrija neće pretrpjeti ozbiljnu štetu.”

Prošlog mjeseca, nekoliko gradonačelnika gradova na njemačkom ostrvu Ruegen pisalo je Berlinu tražeći reviziju energetske politike i predlažući korištenje NS2.

Njemačka se u petak suočila s još lošim vijestima, pošto je Gazprom poslao obavještenje da će se NS1, plinovod kojim se ruski prirodni gas trenutno isporučuje u Njemačku ispod Baltičkog mora, zatvoriti zbog potrebnog održavanja krajem mjeseca. Popravke bi trebalo da traju tri dana.

Dok je ukrajinski ministar vanjskih poslova osuđivao njemačke “zavisnike”, operater za tranzit gasa GTS ponudio je njihovu sljedeću “dozu”. U saopćenju u petak popodne, kompanija je rekla da je “moguće nadoknaditi prekide u radu Sjevernog toka na druge načine, odnosno korištenjem tranzitnih koridora kroz Ukrajinu i Poljsku”.

GTS trenutno koristi “manje od 40 % već rezervisanog kapaciteta preko Ukrajine prema tranzitnom ugovoru sa Gazpromom”, saopštila je kompanija. Međutim, ono što nije spomenuo je da je to dijelom bilo zbog njihove vlastite izjave o višoj sili početkom maja, rekavši Gazpromu da neće prihvatiti nikakve isporuke – i da će konfiskovati svaki višak protoka – kroz crpnu stanicu u Lugansku koja je činila oko trećine tranzita gasa kroz Ukrajinu.

Originalni Sjeverni tok izgrađen je 2011-12, sa zapadnom tehnologijom koja trenutno potpada pod embargo SAD-EU protiv Rusije. Izgradnja NS2, namijenjena udvostručavanju kapaciteta baltičke rute, počela je 2018. godine. Nije završena do septembra 2021., uglavnom zbog dodatnih američkih sankcija i pritiska Ukrajine i Poljske, koje su mogle izgubiti milijarde u tranzitnim naknadama.

Naftovod je potpuno funkcionalan, ali mu je potrebna certifikacija od strane njemačkih vlasti da bi počeo s radom. Berlin je zamrznuo proces sertifikacije 22. februara, navodeći kao razlog priznanje republika Donbasa od strane Moskve.

njemačkaNS2rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sara
1 godina prije

Koja je ovo smijurija!

Beznačajni letztenacikolaboracionist dijeli packe svojim ssobersturmführerima?

Razumijem da su i strahu velike oči, ali ne trebaš biti ni Vidoviti Milan da se sa sigurnošću može predvidjeti: za mjesec-dva evo i ST1 i ST2 radit će punom parom.

Bruno
1 godina prije

Jadna zemlja Deutchland ako joj Kuleba i Kurcomlat određuju spoljnu i unutarnju politiku.

none
1 godina prije

da-da!! NS2 s glancik novom turbinom 😉

nekoime
1 godina prije

Njemcima bi možda netko trebao prišapnuti kako su u ratu s USA, Francuzi su izgleda to već shvatili.
.

tata mata
1 godina prije

ovi glupanderima popularnost udarila u glavu pa sad postavljaju uvjete ,a do jucer su prosili da im svijet pokloni sve

tata mata
1 godina prije

zato jer imaju humanosti prema likovima poput tebe ,svjesni su da si nesposoban da koristis vlastitu glavu i da ti je mozak ispran zapadnih medija ,ali opet imaju sazaljenja ,nisi ti kriv ,samo si labilan i nemas svoj stav …jednostavno

hiber
1 godina prije

DOLAZI ZIMA, a nokon toga proljeće.😃😃😃 Putler je izgubio plinski rat, odnosno dopremu 300 milijardi m3 plina u Europu. Sada je pao na manje od 50. Zato imamo ovaj cirkus. Sjeverni tok 1 je kao u kvaru, pa kao otvorite Sjeverni tok 2. Nista od toga. Njemačka ne može iz omče koju je sama sebi namaknula. A Putler kaput.

hiber
1 godina prije

Danas su Rusi prosuli novi biser. Navodno su “uspješno” oborili dron koji je pao na zgradu komande Crnomorske flote.🤣🤣🤣 Sokolov ce morati ići u kontejner.

Max
1 godina prije

Ukrajina je ovisnik.

Inzersdorf
1 godina prije

EU -politicari ce valjda do oktobra shvatiti da su u ratu sa Amerima i Ukrima,a ne sa Rusima….narod je to davno shvatio,treba prezivjeti do marta 2023….

Zmaj
1 godina prije

Kao što smo u životu okruženi smrću, tako smo i u zdravlju našeg razuma okruženi ludošću.
Ludwig Wittgenstein

ad astra
1 godina prije

Igra mačke i miša. Rusija prijeti opskrbom plina, a Evropa prijeti prelaskom na druge izvore energije. I jedni i drugi znaju da se zna scenarij ove sage. Rusija neće prekinuti isporuku plina jer gubi novce koji joj u ovoj situaciji jako trebaju. Evropa će definitivno pronaći alternativne izvore energije i u slijedećih nekoliko godina će anulirati ovisnost o ruskom plinu. I jedni i drugi to znaju ali nema rješenja. Ukoliko Rusija nastavi agresivnu politiku prema susjedima bit će izvrgnuta dugogodišnjim sankcijama. Otvoriti nova tržišta za svoj plin može kad izgradi novi infrastrukturu, čitaj plinovode. To je velika i skupa investicija koja traži vrijeme. A s druge strane energetske krize potiču izgradnju alternativnih izvora energije. U Hrvatskoj je porast interesa za solarnom energijom. Država ukida PDV na solare i daje poticaje od 40 do 80%. Hvar ima 200 sunčanih dana godišnje dok kontinent oko 100 dana.

Zuzu
1 godina prije

Naravno da ce otvoriti Sjev tok 2. Ukrajinci mogu samo lajati na mjesec.

Darko
1 godina prije

Krajnje je vrijeme da se u toj fašističko kriminalno mafijaškoj Ukrajini ugasi svjetlo.. Rusi držite se i ne posustajte, taj otrov treba izvaditi iz srca Europe..

Lucija, prva
1 godina prije

Гаспром је саопштио:         „Једина исправна гасна компресорска јединица Трент 60 биће 31.08.2022. заустављена на три дана ради  превентивног одржавања. Уговором предвиђени комплекс мера за рутинско одржавање биће обављен заједно са стручњацима компаније Siemens“.        Напомиње се да ће по завршетку радова и одсуства техничких кварова блока, транспорт гаса бити враћен на ниво од 33 милиона кубних метара дневно.        У контексту вести о предстојећем привременом потпуном прекиду испоруке гаса Северним током-1 спот- цена гаса у Европи је премашила 2.700 долара за 1.000 кубних метара.        Појавиле су се информације о доласку високорангираних политичара владајућих партија Немачке до закључка да је неопходно повести преговоре о гасу са Русијом.        Заменик председника Слободне демократске партије Немачке Волфганг Кубицки генерално је подржао покретање гасовода Северни ток 2 због тешке ситуације са снабдевањем земље енергијом. ———- Klaus Ernst, šef komiteta Bundestaga za energetiku i klimatska pitanja, u članku za „Berliner cajtung“: “…ugrožavanje snabdevanja… Čitaj više »

Zmaj
1 godina prije

Manjinjorgo! Opet minjaš imena ka zmija kožu, odi psihijatru, tamo se liči, a ne zajebavaj ljude po portalu. GOVNJARU.

Zmaj
1 godina prije

Samo da nadodam. GOVNJAR si ti i onaj koji ti je dao plus. Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da si ga sam sebi dodao minjajući VPN. Natavi talasat u govnjari svojoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI