Ukrajina neće težiti članstvu u NATO-u

Ukrajina nece u NATO
19 komentara

Ukrajina je prihvatila da članstvo u NATO-u nije na stolu i neće preduzimati nikakve dalje korake ka pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD, rekao je Igor Žovkva, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, za Financial Times u subotu. Ipak, Kijev želi da se izjasni u politici NATO-a.

Lideri NATO-a će se sljedeće sedmice sastati u glavnom gradu Španije, Madridu, a tokom dva dana sastanaka i konsultacija, alijansa će predstaviti svoj Strateški koncept – dokument koji opisuje misiju i stav alijanse prema nečlanicama, uključujući Kinu i Rusiju. 

Žovkva je za Financial Times rekao da vlada Zelenskog želi da alijansa prizna da je Ukrajina “kamen temeljac evropske sigurnosti” i da ponovo potvrdi svoje partnerstvo s Kijevom, prvi put uspostavljeno 1997. godine.

Međutim, rekao je da Ukrajina neće nastojati da postane članica NATO-a.

“Članice NATO-a su odbile naše težnje. Ništa drugo nećemo učiniti o tom pitanju”, rekao je on.

Buduće članstvo Ukrajine u alijansi bilo je ključni faktor iza trenutnog sukoba sa Rusijom. Ukrajina je svoj cilj da postane članica NATO-a zapisala u svoj ustav 2019. godine, uprkos upozorenjima Moskve da bi posjedovanje snaga i oružja alijanse na granici predstavljalo neprihvatljivu bezbjednosnu prijetnju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg insistirao je da knjige članstva alijanse ostanu otvorene za zainteresovane zemlje, ali nije obećao ili isključio članstvo Ukrajine u bliskoj budućnosti. Prema Deklaraciji iz Bukurešta iz 2008. godine, zvanični stav NATO-a je da će Gruzija i Ukrajina „postati članice NATO-a“ u neodređenom budućem datumu.

Strateški koncept NATO-a nije ažuriran od 2010. godine, pri čemu se u toj verziji dokumenta navodi da alijansa teži “istinskom strateškom partnerstvu” sa Rusijom.

Žovkva želi da NATO ukloni bilo kakvo spominjanje Rusije kao „partnera“ iz predstojećeg ažuriranja.

“Očekujemo u NATO strateškom konceptu… biće strožija i strožija upozorenja ruskom agresoru“, rekao je on, pozivajući alijansu „Ne stidite se“ u ubacivanju antiruskog teksta.

Nadalje, Žovkva je rekao da želi da ukrajinski sukob bude opisan u strateškom dokumentu, tvrdeći da “nije dovoljno samo precrtati riječ ‘partner'”.

članstvoNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
1 godina prije

Promjena narativa kod Ukrajinskih i zapadnih “čelnika” ne miriše na dobro.
Kada se baci pogled na msm stječe se gorak dojam da je “netko” dao nalog da se rat u Ukrajini privede kraju da bi se oslobodilo mjesto i prostor novoj “globalnoj pošasti”.
Da previše ne nagađamo, ruski odnos prema slijedećoj “globalnoj pošasti” će nam puno toga reći.

mrdo
1 godina prije

Naravno da neće težiti jer ne može težiti bilo čemu osim totalnom anuliranju. Tamnica naroda bivša Ukrajina više ne postoji, i neće nikada nastati. Proglasiti jednu pokrajinu državom je u startu bilo greška, i ta greška je poništena američkim državnim udarom u Kijevu, 2014.

News
1 godina prije

Sto Ukrajina potpise ne vrijedi nista a sto rece se ignorira.

Jomla
1 godina prije

Ukrajina glumi dirigenta!
Orkestar je takav kakav jest! (Raštiman i… da ne kažem šta 😛 ).
Znamo kakav je glumac dirigent, pa da vidimo da li je orkestar savladao gradivo…
😛 😛 😛

tihobl
1 godina prije

Zelenski samo cita tekst koji je dobio od britanaca.
Britanci hoce novi pakt da osnuju: Ukrajina + Poljska + pribalticke zemlje. To je za prvi krug, a onda bi tu ubacili Tursku i ostale istocne clanice. To je najnoviji plan Londona, jer im se stara Evropa pokazala nepouzdana.

Max
1 godina prije

Nisu ih ni primili a i ne mogu ih primiti.

Praetorian
1 godina prije

Sada i da zele ne mogu, jer su u ratnom stanju, a takove drzave ne mogu postatio dio saveza. Ne smiju imati repova za sobom u smislu sporova oko teritorija i mogucih sukoba sa drugim drzavama. Bilo bi jos zanimljivije da Poljska uzme svoj dio koji mu pripada, pa da vidimo hoce li onda Ukrajina ratovati protiv njih

nekoime
1 godina prije

Hoće li se i NATO, kao i Amerika, uskoro raspasti na Federaciju i Konfederaciju?

Mali Boro
1 godina prije

Koji si ti tenkre. Gdje su dokazi za biolabose, do sada sam mislio da se samo praviš glup – sada vidim da sam bio u zabludi. Zar nisu dovoljni dokaz samo priznanje od Amerikanaca – prva ti je Nulandica priznala.

nessy
1 godina prije

Evo, uvijek me ugodno iznenade Ukrajinci. To su sve fini i tolerantni ljudi, odlucili su da nece uvrtati ruku amerima, da ih prime u NATO. EU je druga prica, sto vise pisaju po EU ‘liderima’, ovi su sve manji. Ipak oni brane ‘zajednicke vrijednosti’. Prva od tih vrijednosti bi valjda trebala biti nepokolebljiva mrznja svega Ruskog. Koliko god dobili novaca i oruzja, moglo je ‘brze i vise’. Ukrajina ce jos postati zemlja bogatih stanovnika, kad rasprodaju te tone oruzja stiglog sa zapada. A onih 5 miljardi mjesecno, to dijele Zelenski i ovi umrezeni. Stoka sitnog zuba moze dobiti nesto oruzja, pa neka se snadju.

nessy
1 godina prije

Jos si tu? Pa poceli su skolski praznici, ostavi se kompjutera i komentiranja stvari o kojima ne znas nista. Ali, eto ugodno je iznenadjenje da znas sastaviti nekoliko recenica. Tvoja uciteljica bi bila zadovoljna.

Ico
1 godina prije

Vol odimir Zelen skij

Ringo10
1 godina prije

U Ukrajini je prije invazije počela izgradnja dvije NATO baze, jedna kod Mariupolja jedna kod Odese
Ne moraš formalno biti u NATO da bi bio u NATO

tuf
1 godina prije

Dokazi su u pregršt navrata prezentirani a na istrage od strane OPCW-a je višestruko pozivala i Kina. Američka administracija se također u više navrata zaletila i priznala postojanje tih laboratorija. Ti se radije pitaj kakva je razina kontrole zapadnih medija kada o svemu objavljenome nisi uspio ništa pročitati na naslovnicama NYT-a, WaPo-a, Večernjeg i Index.hr-a.

tuf
1 godina prije

Kakvo bacanje dimne zavjese. Kao, nećemo vam ništa, eto u znak dobre volje nećemo u NATO. A s druge strane svakodnevno su na kavici kod BoJo-a, zajedno kuhaju 10x militantniji savez koji bi u praksi bio kombinacija anglosaksonskih džihadista dopremljenih s raznih strana svijeta i indoktrinirane desnice skupljene u Poljskoj, Estoniji, Litvi, Latviji, te ponekom postrojbom plaćenom i formiranom u Finskoj, Češkoj, Moldaviji.

mmne
1 godina prije

daj bre ,….dosadan si, ne opravdava te ni cinjenica da si glup i neobrazovan!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI