Ukrajina obećava novu “kontraofanzivu”

Ukrajina regrutovanje vojnika
24 komentara

Ukrajinske snage će ponovo krenuti u ofanzivu na Rusiju na proljeće, izjavio je u utorak za The Telegraph šef vojne obavještajne službe Kiril Budanov. Ostaje nejasno kako će Kijev nabaviti oružje ili pola miliona ljudi koji su mu potrebni da pokrije gubitke nakon neuspjele protivofanzive prošlog ljeta.

Budanov je tvrdio da će ofanzivne operacije Rusije oko Donbasskih naselja Kupjansk, Liman, Artjomovsk (koji se u Ukrajini nazivaju Bahmut) i Avdejevka biti “potpuno iscrpljene” do “ranog proljeća”.

„Mi pravimo potez, neprijatelj se kreće“, rekao je. „Sada je red na neprijatelja. To će se završiti, a onda će početi naše.”

Poslednja ukrajinska kontraofanziva počela je u junu i trajala je otprilike do oktobra, sa ukrajinskim snagama koje su pokušavale da probiju ruske odbrambene linije na više tačaka u oblastima Herson, Zaporžje i Donjeck. Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, nije uspjela postići značajnije teritorijalne dobiti i koštala je Kijev oko 160.000 života.

Ovog puta, ukrajinska vojska će krenuti u bitku s uništenim velikim dijelom hardvera koji je obezbijedio Zapad, a najbolje obučene trupe zamijenjene neiskusnim regrutima , dok je nastavak vojne pomoći iz SAD-a i dalje neizvjestan. Čak i sada, situacija na frontu je “dramatična”, rekli su anonimni “generali i vojnici” za njemački list Die Welt prošle sedmice, navodeći nestašicu vitalne municije i svježe regrute.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski najavio je prošlog mjeseca planove za mobilizaciju oko 500.000 novih regruta kako bi pokrili izgubljene od početka sukoba prije skoro dvije godine. Iako Ukrajina ne objavljuje podatke o žrtvama, rusko Ministarstvo odbrane procjenjuje gubitke Kijeva od februara 2022. na skoro 400.000 ljudi. Aleksej Arestovič, bivši pomoćnik predsednika Vladimira Zelenskog, iznosi cifru do 300.000.

Najviši general Zelenskog, Valery Zaluzhny, opisao je situaciju na bojnom polju u novembru kao „zastoj“, komentar koji je navodno razljutio Zelenskog. Animozitet između njih dvojice eksplodira0 je u naslovima ove sedmice kada je Zelenski navodno otpustio – a zatim ponovo zaposlio – Zalužnog, a sve to dok je kijevska kancelarija za cenzuru odbacila priču kao neosnovanu glasinu koja ima za cilj „ uništenje jedinstva ukrajinskog društva“.

Međutim, američki zvaničnici rekli su Bloombergu ranije ovog mjeseca da je razdor između predsjednika i generala stvaran i da “usporava napore da se kristalizira nova strategija” za narednu godinu.

Prema pisanju britanskog lista Tajms, Zalužnijev položaj je ponuđen Budanovu, koji je odbio. Da je Zelenski zamijenio Zalužnog Budanovom, zamijenio bi cinika nekim ko dijeli njegovo “mesijansko” uvjerenje u vojnu pobjedu nad Rusijom, kako su Zelenskijevi saradnici opisali njegovu viziju u prošlogodišnjem članku magazina Time.

Nejasno je da li Zalužni, kao i Budanov, veruje da će Ukrajina uspeti da krene u kontraofanzivu ovog proleća.

Kiril BudanovrusijaukrajinaValery Zaluzhny
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
3 mjeseci prije

lopatama i motikama navođenim umjetnom inteligencijom…lopatomatori mominatori

duki
3 mjeseci prije

Dobro je !
Ovi su počeli miješati fentanil i heroin i evo rezultata !
Ali možda se okupane pa oni krenu u tu “ofanzivu” a ne da šalju djecu na klanje ! Budaletine ! Da proljeće ,da ofanziva ,da pobjeda ???haaa,haaaaa I još jednom haaaagģģhhhhhh…..

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Sljedeći vic ….. ?!

tihobl
3 mjeseci prije

Viktorija Nuland dodje u Kijev, najavi novu kontraofanzivu na proljece i sad to svi ponavljaju.

Znate li sta je Zelenski rekao Nulandici: Zaluzni je prvi poceo, nisam ja kriv.

eks
3 mjeseci prije

Ukrajinci ne predaju tela poginulih vojnika familiji radi sahrane. Pokopavaqju ih odmah na liniji fronta. Oni se ne vode kao poginuli, čime se izbegava plaćanje ratne odštete familiji, a i štede se mesta na grobljima.

Max
3 mjeseci prije

Ako nisu ništa napravili prije sad ih čeka još gori pokolj.

abc
3 mjeseci prije

Rusija je več dva puta promjenila/osvežila vojnike na frontu, a Ukrajina to nije uradila još nijednom. Vojnike menjaju tek tad, kad poginu.
Ruske vojske se ne može iscrpiti, jer još 500 hiljada dobrovoljaca čeka na poziv, a pozadina broji još toliko spremnih i obučenih da prvog trena pristupe na front linije. Istovremeno svi ruski ratni pogoni proizvode četiri puta više oružja, što znači da može Rusija kad god hoče pokrene dva do tri milijuna ratnika.

Motorola
3 mjeseci prije

Prazno obečanje, naivnom i ludom radovanje….

BanOvan
3 mjeseci prije

Ne lipši magare, do zelene trave..

Valter
3 mjeseci prije

Naravno, nakon službenih najava da slijedi demografski kolaps Ukrajinskog stanovništva, židovi moraju poklati još bijelaca da osiguraju ogroman priljev afrikanaca, indijaca i arapa koji sada slijedi.

Tako dobijete potpuno pokorenu, demoraliziranu naciju, rasprodanu židovima.

Ali vi i dalje govorite o “nacistima”, istim onima koje su židovi doslovno naoružali i organizirali u Ukrajini.

Josip
3 mjeseci prije

Do proljeca je Ukrajina Rusija, a Black Rock i Biden ostaju bez svojih investicija i hipoteka 🙂 na zalost u glupa EU koja je dozvolila krmaci Ursuli da ju unisti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI