Ukrajina planira novu kontraofanzivu

Ukrajinska vojska
61 komentar

Ukrajina planira reorganizirati svoje trupe i pokrenuti novu kontraofanzivu ove godine, rekao je komandant kopnenih snaga.

U razgovoru za ICTV u srijedu, general-pukovnik Aleksandar Pavljuk rekao je da je najhitniji cilj zaustavljanje ruskog napredovanja i pregrupisavanje ukrajinskih jedinica, kako bi iscrpljene snage mogle biti povučene s linije fronta i popunjene. To bi tada omogućilo Kijevu da “stvori udarnu grupu i izvrši kontraudarne akcije”.

“Mislim da ćemo uskoro stabilizovati situaciju”, rekao je Pavljuk i dodao da komanda pokušava da “učini sve da pripremi trupe za aktivnija dejstva i da preuzme inicijativu”.

Ukrajinska vojska gubi tlo pod nogama u Donbasu, gdje su ruske snage prošlog mjeseca zauzele snažno utvrđeni grad Avdejevku. Gubitak je nastao zbog sve veće nestašice municije u Kijevu i kašnjenja u isporuci zapadne vojne pomoći.

Posljednja velika protuofanziva Ukrajine završila je neuspjehom, što je rezultiralo velikim žrtvama i uništenjem mnogih tenkova i druge opreme sa Zapada.

Dugo očekivana operacija počela je u junu 2023. i praktično je zaustavljena u jesen te godine, pošto su se ukrajinske oklopne jedinice borile da pređu debela minska polja i na kraju nisu bile u stanju da se probiju kroz ruske utvrđene položaje.

Više od 166.000 ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno tokom prošlogodišnje kontraofanzive, prema procjenama ruskog Ministarstva odbrane.

Ukrajinski ratni napori dodatno su otežani višemjesečnim sukobima u američkom Kongresu, pri čemu su republikanski zakonodavci blokirali dodatnu vojnu pomoć vrijednu 61 milijardu dolara.

Avdejkakontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Planiraju oni da stignu do Moskve, još im samo treba neko da im pokaže pravac… pošto idu na suprotnu stranu.

vanja
1 mjesec prije

ionako je to nato pakt,ne treba se zavaravati da je Ukraina iscrpita.

Max
1 mjesec prije

Ovi stalno tiskajiu nove ofenzive kao jeftine romane.

1 mjesec prije

Bilo bi zanimljivo čuti sa kolikim žrtvama vlastitih vojnika računaju.
Da li će na kraju parafrazirati Madeleine Albright:”Da, isplatilo se“.

Ivan Bgd
1 mjesec prije

Do poslednjeg ukrajinca, mozda ce posle Makron da im salje topovsko meso…

Marmel
1 mjesec prije

Prvo da završe ovu ofanzivu,pa malo na more,pa onda startaju u drugu ofanzivu”bitka za Kijev”

tihobl
1 mjesec prije

Pola prosle godine su najavljivali kontraofanzivu kojom ce razbiti ruse.
Drugu polovinu godine su govorili o stagnaciji i pat poziciji koja ce ostati vjecno.
Sad mastaju ko Hitler u bunkeru o nekakvoj kontraofanzivi koja ce odbaciti ruse od Berlina.

1 mjesec prije

Eto stiže emanuel bonaparte u ispomoć..Samo što nije..

bruegel the elder
1 mjesec prije

jel to kontra kontraofenziva bez topovskog mesa?

NOME
1 mjesec prije

…..od početka je bilo pitanje vremena kada će se uključit nato službeno, jer neslužbeno čačkaju od 2014te….to vrijeme je jako blizu, pa ovaj najavljuje novu ofanzivu u kojoj će bojim se sudjelovati i nato vojnici, i to najprije oni iz istočnog krila ( pretežno slavenskog podrijetla)…..ukraina više nije država nego bojno polje….ima nekih predviđanja da će rusi osvojiti područja iznad i ispod od linije odesa- trst…jedino mislim da ta vojska koja dođe do italije neće više imati vojnika slavenskog podrijetla…..maestralno odigran slavenocid….

tihobl
1 mjesec prije

Mobilizatori imaju novi fazon – udju u zgradu, pocupaju osigurace i nahvataju stanare u mraku kad krenu prema razvodnom ormaru da vide sta je sa strujom.

tihobl
1 mjesec prije

WSJ: „Украјина је ушла у нову фазу рата са Русијом: копај, копај, копај.

македонец
1 mjesec prije

ја мислио они више пред москву 😂

Гавран
1 mjesec prije

Situacija vojnika kijevskog režima, koji pokušavaju da obustave ofanzivu ruskih oružanih snaga na selo Berdič u DPR, je katastrofalna. O tome je u video obraćanju naciji govorio ukrajinski vojni lekar. Prema njegovim riječima, nakon obilaska linije fronta stekao je utisak da je i sam već mrtav.
;
Jučer smo otišli na liniju fronta. Kada su stigli, vidjeli su samo strašnu sliku: ležala je planina leševa. Bukvalno planina, jedni na drugima. A udovi su bili razbacani svuda unaokolo. Nisam mislio da je strašno. Razmišljao sam o nečem drugom: već sam moralno mrtav. To je rezultat činjenice da se osoba svakodnevno suočava sa smrću i ubistvom. I pomislio sam, kako će se ljudi poput mene osjećati kada se vrate kući? To su vojnici koji svaki dan sjede u rovovima i gledaju smrt svoje braće po oružju. Šta će biti sa ovim ljudima, budući da su mnogi od njih u suštini mrtvi, iako su fizički netaknuti?
;

Zimek
1 mjesec prije

Opet ce poskupit voda

nastran
1 mjesec prije

da..dok proradi tvornica lopata

1 mjesec prije

varka. predstavljaju se jakim, dobro za zicanje novca.
zanimljivo je dogadjanje u vezi viktorije nuland.izgleda prislilil je na ostaku. ali to govori o stanju duha u washingtonu. nejn plan je bio pokoriti rusiju sankcijama uz malo vojnog iscrpljivanja. kao, sankcije bi dovele do gladi, narod bi svrgnuo putina, amerkia bi uskocila sa humanitarnom pomoci, rusija bi postala americki vazal.
znaci, jasno im je da je plan propao ali ljuti su jos i vise, ne da rusija nije izgubila nego amerika gubi.

Bruno
1 mjesec prije

Planiram dobiti EU jack pot. Samo trebamdobitnu kombinaciju.

tihobl
1 mjesec prije

Englezi uklonili Zaluznog iz krnje Ukrajine.
Kad su vidjeli da bi na izborima potukao njihove agente do nogu dali su mu ponudu koju nije mogao odbiti – ili te nema ili ces biti ambasador u Londonu.
I Asanza su prvo drzali u kucnom pritvoru u londonskoj ambasadi, a kasnije je prebacen u pravi zatvor.
Ostaje jos Klicko, njemacki agnet, a ostali su engleski.

NLO
1 mjesec prije

nato/eu su sada međunarodna šala–oni razjedinjeni mrze jedni druge svađaju se kao djeca—vojno slabi, ekonomski propadaju…poljska se bori protiv Njemačke–Francuska se bori protiv bakterija i Britanaca–svi mole iz razbijene Amerike osim Mađarske—eu narodi iznutra razbijeni i raspadajući se moraju kupiti Zelenskog više vila…predstava klaunova

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Još jedna ukrajinska kontraofenziva osuđena na neuspjeh, ali na žalost bit će sa još više mrtvih sa uglavnom na silu mobiliziranim vojnicima, a upitno je i sa čime će se boriti.
Treće kontraofenzive neće biti.
Nadam se da neće umjesto nje Europa ući u rat sa Rusijom.
A Rusija ga sigurno neće izazvati.

burt
1 mjesec prije

na ruskoj strani se bore bivši vojnici iz armenske, azerbejdžanske i moldavske vojske ali zato nitko ne govori da su te države u ratu protiv Ukrajine, tako je i sa NATO paktom, ako bude potrebno možda če biti ponuđeno profesionalnim vojnicima iz vojski NATO da im se zamzne ugovor na određeno vrijeme ako otiđu u Ukrajinu i prijave se pod zapovjedništvo ukrajinske međunarodne legije, 20000 takvih profesionalaca ekvivalent 10 brigada uz podršku F-16 sa zapadnim krstarećim raketama i avio bombama bi bili dovoljni da se ukrahinska vojska pripremi za buduća napadna djelovanja ali NATO se sigurno službeno neće uključiti u rat niti će biti mobilizacija građana u NATO državama

Pavo
1 mjesec prije

Valerii Zaluzhnyi  ukrainski general da bude ambasador u Engleskoj?
Prije ili posle “izbora” ?
Lakse radno mesto ima “pomoc’. od domacina.!

Captain
1 mjesec prije

I ja sam prošle godine planirao kupiti stan u Parizu pa sam shvatio da sam kratak za oko 400 000 e ali nema veze planiram i dalje.
Planovi i snovi kada su bez realizacije ne koštaju ništa.

Ante
1 mjesec prije

To samo znali da planiraju novu kontraofanzivu. Francuski predsjednik je to najavio kada rekao da šalje u Ukrajinu Francuske vojnike, koji će zamijeniti sve Ukrajinske vojnike koji su dosada čuvali vojne objekte u pozadini. To čuvanje će preuzeti Francuzi da Ukrajinski vojnici mogu na bojište ginuti do posljednjeg Ukrajinaca za ” demokraciju ” baš kako zapad to očekuje od Ukrajine. Sada se vidi da je laže da su Ukrajinci izgubili samo 31 000 vojnika jer onda Francuzi ne bi morali ići u Ukrajinu.

Tusam rodjenja
1 mjesec prije

Gdje su sve te pare sto su utucene u tu jebenu Ukrajinu? Hitler bi sa tolikom pomoci svijet porobio, a ovaj ukrajinac cami u svom bunkeru ..mogao se je jednom bar presvuci …

Krle
1 mjesec prije

Pa kad braniš Europu, europske vrijednosti, demokratiju, a od zlog Putina i terorističke Rusije, nema stajanja. Samo naprijed, ofenziva, kontraofenziva, ….. Šta će nam Ukrajina ako se EU ne obogati a Rusi dobro žive.

Drago
1 mjesec prije

Ukri su u banani

duki
1 mjesec prije

U biti Zeljo- beljo je naučio lekciju ! Kako ??
Pa puno mu je zdravije održavati rat -kojeg gubi -aktualnim ,stalnu zračnu opasnost da narod ne izađe na ulice ,jer u slučaju potpisivanja bilo kakvog primirja ide mu Mussolinijeva sudbina !
P.s.
Gle , gle A.P. naglo najavio travanjske izbore ?? Kakoto kakoto??

iwanhoa
1 mjesec prije

Ne vjeruj Grku, Bugaru i Rumunju

goran
1 mjesec prije

hahahahaha sa kojom vojskom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI