Ukrajina ponavlja prijetnju Krimskom mostu

Krimski most
40 komentara

Ukrajina i dalje planira da napadne najduži most u Evropi koji povezuje Krim i rusku oblast Krasnodar, rekao je Aleksej Arestovič, glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U petak su se pojavili alarmantni izvještaji o velikim oblacima dima koji su dolazili iz područja u blizini Krimskog mosta, poznatog i kao Kerčki most. Međutim, krimske vlasti su kasnije rekle da nema razloga za paniku, objašnjavajući da ruska policija održava vježbe u blizini jedne od dionica 19 kilometara dugačke strukture.

Na pitanje o tim vježbama tokom intervjua s aktivistom Markom Feyginom na YouTubeu, Arestovich je rekao da su vlasti “bile u pravu što su se pripremale”.

„Niko nije sentimentalan. Ako se ukaže takva potreba, udarićemo na Krimski most, u pravom trenutku, rekao je on.

Međutim, predsjednički pomoćnik je priznao da je oružje koje trenutno posjeduje ukrajinska vojska “tehnički nesposobno” da dođe do strateškog mosta.

“Ali doći će vrijeme i mi ćemo to moći. U ovom ratu odavno nema ograničenja. Radi se samo o tehničkoj sposobnosti” , insistirao je.

Kerčki most izgrađen je između 2016. i 2018. godine i postao je simbol ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Tokom sukoba s Kijevom, Moskva ga je koristila za transport oklopnih vozila i druge vojne opreme.

Nekoliko ukrajinskih zvaničnika i vojnih komandanata izdalo je upozorenja u protekla četiri mjeseca da bi infrastruktura vrijedna više milijardi dolara mogla postati meta kijevskih snaga.

Arestovič, koji je bio među onima koji su izdavali upozorenja, priznao je prošlog mjeseca da je nanošenje značajne štete na mostu težak zadatak, čak i uz oružje odgovarajućeg dometa, jer bi jedan od njegovih 595 stubova morao biti uništen. „Izgrađen je na način da bi neko trebalo da koristi taktičko nuklearno oružje da ga obori“ , tvrdi on.

Sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov rekao je sredinom juna da je Moskva “bila svjesna i primila na znanje” ukrajinske prijetnje. Bezbjednost Kerčkog mosta i celog Krima je “garantovana” preventivnim mjerama ruskih oružanih snaga, rekao je on.

KrimKrimski mostrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ledeno Dopa
1 godina prije

Jucer ujutro je javio Zelenski da grad Lisičansk nije opkoljen a poslje podne javljaju Rusi da je grad od 100 000 stanovnika oslobodjen. Kako ste svi naivni pa ne vidite da je igrokaz. Strasi vas kabala da ce hrana, nafta poskupit a vi im nasjedate. Dok ste vi zaokupljeni geoplitikom koja vise nije znanost, kabala vam priprema nova cjepiva.

nena
1 godina prije

sta treba da vam rusi urade pa da srusite taj most , rusima je to zila kucavica cupaj je.

TomRy
1 godina prije

Ima li još ikakve pameti u političkoj upravi State eror 404 koju nam još uvijek prezentiraju kao Ukrajina?

hiber
1 godina prije

Nisu nikakve vježbe, nego stvaranje dimne zavjese oko mosta, zbog ometanja geolociranja. Pitanje je vremena kada taj most ide u komade. Bilo od ukrainskog zrakoplovstva sto je teže, a sigurno od M270 koje šalju Britanci i trenutno traje obuka i opremanje. Vrlo precizne rakete imaju domet 500 km, tako da se tada Putin može pozdraviti od mosta. Ovako ga samo peču na tihoj vatrici….

Xam
1 godina prije

@hiber
Kako po tebi Kina i Usa profitiraju od ovog rata a kako Evropa gubi?

Volim jih
1 godina prije

Evo putinovog i savjetnika , znaci nema potrebe da ruse most jer ce rusi uzvratiti hahah jbte pa nesmijes se ni braniti… PS vidim popravio si pravopis..

nena
1 godina prije

Ukrajina treba da srusi taj most .

nena
1 godina prije

Ukrajina treba da rusi fašisticke gradjevine i naravno da mora uzvratiti na ruskofašisticku okupaciju.

tihobl
1 godina prije

Ma nece se rusi zezati sa Zelenskim. Avangard natovaren volframom, niklom i slicnim metalima kad zvekne izgleda kao udar asteroida. Rusi komotno mogu tvrditi “nismo mi” to je udar velikog meteorita. A efekat udara je veci nego u Hirosimi, samo bez radijacije.

Let it
1 godina prije

Sta ne idete u Ukrajinu kad navijate za njih

Max
1 godina prije

Odgovor bi bio prestrašan Ne bi bilo ni Kijeva ni Zelenskoh ni Arestovića Tako da to pokušaju morali bi biti vrlo hrabri i kuražni.

Adriana
1 godina prije

Neka sruše plinovod, ako smiju. Za most, bit će gadan odgovor Rusije. Za plinovod, gadan odgovor čak i Njemačke.

Tupko Glupko
1 godina prije

Takvi kao ti su mi najjači kojima je forma bitnija od sadržaja.
Prešeren je Slovenac i piše dosta dobro na hrvatskom.
Obično oni koji nemaju što pametno reći su gramatički policajci u komentarima.

Kalle balle
1 godina prije

Nena ljuta si, uzmi normabel.

itatabisinko
1 godina prije

A i tebi Ser pobjegao bus pa nula pluseva, i ti si fulao portal!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI