Ukrajina postavlja zahtjeve Izraelu

Eli Cohen
12 komentara

Ukrajina je iznijela niz zahtjeva za “testiranje” podrške i posvećenosti Izraela tokom planirane posjete ministra vanjskih poslova Eli Cohena Kijevu, prema nekoliko medijskih izvještaja koji se pozivaju na neimenovane izraelske i ukrajinske zvaničnike u nedjelju.

Kijev posjetu najviše rangiranog izraelskog zvaničnika u posljednjih godinu dana vidi kao priliku da potvrdi “namjere i politiku” nove izraelske vlade prema Ukrajini, rekao je diplomatski izvor za Axios. Cohen je očigledno tražio sastanak sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, ali to može zavisiti od toga da li je diplomata spreman da osudi Moskvu u javnom govoru.

“Predsjednik se neće sastati s Cohenom radi fotografiranja” , navodno je rekao ukrajinski izvor, dok izraelska strana očekuje da će se sastanak održati bez obzira na to.

Izrael je pokušao hodati po diplomatskom konopcu između Moskve i Kijeva od izbijanja sukoba prošle godine, odbijajući da uvede sankcije Rusiji. Bivši premijer Yair Lapid zauzeo je tvrđi stav o sukobu, javno osudivši Moskvu, a Kijev se očigledno nada sličnom obećanju odanosti od nove izraelske administracije.

Ukrajina je takođe zatražila zajam od 500 miliona dolara, navodi se u odvojenom izveštaju sajta Walla news. Izraelski zvaničnici koje citira Axios rekli su da je Cohen spreman ponuditi samo 50 miliona dolara.

U telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom prošlog mjeseca, Cohen je prihvatio poziv da posjeti Kijev, ali tačan datum putovanja ostaje nepoznat. Takođe je navodno obećao da će u narednim mjesecima potpuno ponovo otvoriti izraelsku ambasadu.

Cohen je nakon imenovanja za ministra vanjskih poslova krajem decembra signalizirao da će Zapadni Jerusalem “manje pričati” o tekućim neprijateljstvima, istovremeno obećavajući da će Izrael nastaviti slati “značajnu humanitarnu pomoć” Ukrajini. Neki ukrajinski zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi Izrael mogao zauzeti više “proruski” stav u vezi sa sukobom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će njegov novi kabinet revidirati vanjsku politiku zemlje na način kako bi ona više odgovarala njenim nacionalnim interesima umjesto da “popušta pred diktatima međunarodne zajednice”.

Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, Izrael do sada nije slao oružje Ukrajini, već je Kijevu isporučio samo zaštitnu opremu, kao što su gas maske, pancirne jakne i šljemovi, kao i oklopna vozila hitne pomoći i raznu humanitarnu pomoć. U nekoliko nedavnih intervjua, Netanyahu je izbjegao pitanja o tome da li će Izrael pružiti bilo kakvu vojnu pomoć Kijevu, rekavši da će “razmotriti” sve u sklopu revizije politike.

Eli CohenIZRAELrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Nevjerovatno je da Izrael pomaze jednoj nacistickoj tvorevini.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ukri stvarno žive u svijetu mašte.
Pazi, neka država zahtjeva nešto od Izraela 😃

Nisu došli zahtjevati, već prositi.
Zajam od 500 milijuna dolara, Židovi nude tek 50, znajući da ga nikada neće dobiti natrag.
Što ionako rade godinu dana od svih država koje sankcioniraju Rusiju.
A Izrael ne sankcionira, niti namjerava sankcionirati.

Pitanje je vremena koliko dugo će se još davati prosjaku.
Izgleda dok se ne isprazne vojna skladišta u Europi radi novih narudžbi od izuzetnih i dok se Ukrima gine za sadašnju vlast.

Katolik
1 godina prije

Našli su koga će ucjenjivati! Izrael!
Jedina država kojoj se ne postavljaju nikakvi uvjeti,
može biti samo obrnuto.Na kojem planetu Zelenski živi?
Ako se Rusi i Ameri dogovore danas,rat staje sutra.
HV je morala stati pred B. Lukom jer su Ameri naredili,
a RH prihvatiti Dayton.
Previše se Zelenski ufurao u ulogu spasitelja cijelog čovječanstva.

NOVI STARI
1 godina prije

oni stalno traže…otkud su si upoće uzeli to pravo? uopće nisu u poziciji za takav nasup…nije mi jasno dole će to svijet (zapad) trpit?

Lucija, prva
1 godina prije

“In 2021, the year preceding its invasion of Ukraine, Russia spent the equivalent of $65.9 billion on its armed forces, amounting to 4.1% of its GDP. Germany, with a population of little more than half of Russia’s, spent $56.0 billion, or 1.3% of GDP. The respective figures were $68.4 billion (2.2%) for the United Kingdom, $56.6 billion (1.9%) for France, and $32.0 billion (1.5%) for Italy. Together the four biggest EU member states outspent Russia by a factor of more than three. United States military spending, equal to 38% of the global total, exceeded Russian spending by a factor of twelve, and combined with the big four European NATO countries by a factor of fifteen. Figures on military spending are less reliable than those on, say, average temperatures. But if the data provided by the most highly reputed research institute in the field are only halfway valid, the Russian invasion… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Oni bi iron dome i rakete.

burt
1 godina prije

Zelensky već godinu dana traži oružje od Izraela ali čelnici Izraela su to odbijali ali kad je SAD dao direktivu Izraelu da moraju dostaviti oružje Ukrajini to znači da se o toj direktivi ne raspravlja nego se mora provesti

Hogar
1 godina prije

Mislite Hazaria?

Perun
1 godina prije

SFSN ( Smrt Fukarama Sloboda Narodima)….hazari u u panici …Zamjenik ravnatelja CIA-e posjetio SOA-u u Zagrebu…David Cohen .Zamjenik ravnatelja američke Središnje obavještajne agencije (Central Intelligence Agency – CIA) David Cohen sa suradnicima u ponedjeljak je u Zagrebu posjetio Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA),

Teme razgovora bile su bilateralna ,,suradnja dviju agencija”, kao i aktualna ,,sigurnosna situacija” u Europi, priopćila je SOA.

U sklopu posjeta izaslanstvo CIA-e sastalo se i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem… u isto vrijeme posjeta ministra vanjskih poslova izraela Eli Cohena ukrajini , cista slucajnost…P..S.. David Cohen i Eli Cohen , hazari u ,,diplomatskoj ” posjeti …tko tu koga i zasto hebe ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI