Ukrajina potvrdila ‘tajni sastanak’ sa NATO generalima

Ukrajina nece u NATO
58 komentara

Zapadni zvaničnici redovno dobijaju najnovije izveštaje sa bojnog polja u Ukrajini, rekao je najviši savetnik predsednika Vladimira Zelenskog, potvrđujući izveštaj o nedavnom sastanku najvišeg generala Kijeva Valerija Zalužnog sa komandantima NATO-a.

„Ima mnogo takvih sastanaka“, rekao je Mihail Podoljak za ukrajinski TV kanal u subotu. Prema Podojiaku, vojna strategija Kijeva ostaje „fleksibilna“, razvijajući se u skladu sa situacijom na terenu.

“Generalni štab se stalno prilagođava u zavisnosti od toga šta se dešava na prvoj liniji fronta”, rekao je savjetnik. „Očigledno je da se o ovim prilagodbama uvijek razgovara sa našim partnerima kako bi se aktualizirale isporuke dodatnog oružja.“

Guardian je u subotu izvijestio da su “prije jedanaest dana neki od najviših vojnika u NATO savezu otputovali na tajnu lokaciju na poljsko-ukrajinskoj granici” kako bi se sastali sa Zalužnijem i “cijelim njegovim komandnim timom”. Cilj petosatnog sastanka bio je da se “pomogne resetovanju ukrajinske vojne strategije” u svetlu njene spore ofanzive, navodi list. Zvaničnici Ukrajine i NATO-a su navodno takođe razgovarali o planovima za zimu i dalje. Dugo očekivana ofanziva Kijeva, koja je pokrenuta početkom juna, do sada nije uspela da osvoji nijednu značajnu teritoriju, što je ukrajinsku vojsku koštalo velikih gubitaka u ljudstvu i oklopu koji je isporučio Zapad.

New York Times i Wall Street Journal nedavno su izvijestili da su američki i britanski zvaničnici imali neslaganja s ukrajinskim planerima oko taktike. Rečeno je da je jedna od pritužbi bila to što je ukrajinska vojska svoje najopremljenije jedinice raspršila duž linije fronta, umjesto da se fokusira na koncentrisani udar na jednom mjestu.

Nakon odobrenja Washingtona, Danska i Holandija su prošle sedmice obećale da će poslati svoje borbene avione F-16 američke proizvodnje u Ukrajinu. Mlaznjaci su dugo bili na “listi želja” Kijeva, jer se zemlja nada da će spasiti svoje borbene operacije.

Rusija je više puta upozoravala da zapadno oružje neće promijeniti tok sukoba, već će samo približiti NATO otvorenoj konfrontaciji s Moskvom.

rusijaSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
8 mjeseci prije

Ovo nije nikakva novost ni vijest. Koja je svrha?

Toni
8 mjeseci prije

Ljudi se sastaju a zašto patuljak putko ne smije nigdje putovati jel zna neko? Ocemo pitati mcgregora ili lavrova

Dux
8 mjeseci prije

Uzalud svi sastanci, zapadno oružje i NATO strategije kada nemaš onoga tko će to provesti i efikasno upotrijebiti, to ukrainci sigurno nisu, a ovo “malo NATO plaćenika” u Ukraini, jednostavno nije dovoljno da ozbiljnije naudi Rusima, zapadu preostaje samo ili kapitulacija Ukraine ili produžavanje sukoba ( koje im očigledno ne odgovara).
A Rusi mogu ovako ratovat još godinama, tim više što sve veći dio svijeta počinje naglas govoriti ono što je do sada mislio.
Da ne spomonjem BRICS i nove članice koje zasigurno izbjegavaju sankcije Rusiji. Zna se da član BRICS-a ne može biti zemlj koja drugoj zemlji članici nameće sankcije. Pametnom dosta, a vrijeme pokazati da sam u pravu.

Sparkling
8 mjeseci prije

Naravno da imaju sastanke pa morate biti svjesni da nije bilo NATO oruzja davno bi Ukrajina pala ali to oruzje sada pristize u vecim kolicinama i jos sto je gore ni Moskva nije sigurna znaci i razliciti moderniji modeli.

eks
8 mjeseci prije

NATO je već duboko zagazio u rat protiv Rusije. Sada se skidaju rukavice i maske. Medjutim, neće im pomoći (kako naš narod kaže) ni “kožne gaće” . USA-NATO je zlo .

MNK
8 mjeseci prije

Rusima treba nove pelene kad Ukrajinci dobiju f-16.

MNK
8 mjeseci prije

Ruski mongoloidi napali su slavenski narod ukrajinski. Nisu sami sebe napali. Nema prostora za ruski mir u Evropi.

Odisea
8 mjeseci prije

Umjesto da oživamo u ovim ljetnim danima,u prirodi,mi komentiramo po portalu.Analize,pljušte a život nam prolazi kao da se ne radi o nama !
Nismo mi svi svoji,dokačio nas zapadno-anglosaksonski debilizam.Valja se izvući iz tog zombizma.

Rimtutituki
8 mjeseci prije

Samo kad procitam ovo PARTNERI kosa mi se digne. Ko god je zapad zvao partneri,nategli su ga otpozada,kao pravi partner.

Rimtutituki
8 mjeseci prije

48% ukrajine u knjigama presso u strano vlasnistvo.radi se prvobitna akumulacija kapitala ,kad zavrse bice kao Brazil 10% superbogatih i 30% osrednje klase i 60% beskucnika. U Brazilu su meninos de rua( djeca ulice) a poznajem neke latifondisti u s.paolo 4ta generacije talijani,helikopterom im kruv donose. Dosla Paola u posjetu kod mene,ajde prvi put snijeg vidila,ali kad je skuzila da u zgradama nema lift za poslugu,nije mogla da vjeruje. Neki vid ropstva ce da bude u Ukrajini poslije zavrsetka operative sold out,black Freitag. Zalost,mladost,nepismenost,povrsnost,oholost,mayerijalisam,ateisam i individualisam= satanisam cisti.

Valter
8 mjeseci prije

Zamjeni “americkoj okupatorskoj bagri” sa židovskoj.
Židovi su odavno pokorili Ameriku, a sada vidimo vrhunac njihove krvoločne subverzije diljem svijeta.

Izuzetno je važno koristiti precizan jezik. Zamagljivanje je židovsko glavno oružje.

Sardelino
8 mjeseci prije

Prva opcija, ona koja je bila prirodna i koja je mogla trajati u nedogled: Ukrajina je prema budimpeštanskom sporazumu suverena, samostalna i neutralna država sa mogućnošću priključenja EU i time nesmetanom konzumaciji njenih vrijednosti. U prijateljskim je odnosima sa Rusijom sa kojom je veže sporazum o korištenju luka na Krimu za potrebe crnomorske flote. U ovoj osnovnoj prirodnoj opciji Ukrajina je spona Rusije i Europe i uzima najbolje od jednih i drugih. Nema rata, pa i nema gubitka Donbasa i Krima. Zašto su Ukrajinci pokopali ovu opciju racionalno se ne može objasniti. Druga opcija: Nastaje ukrajinskim pokapanjem prve opcije.Ukrajina ostaje bez Krima ali ne i bez Donbasa koji dobija neki oblik samostalnosti ali unutar Ukrajine. Pokapanjem minskih sporazuma Ukrajinci su pokopali i ovu opciju te otvorili put ka trećoj opciji: Ukrajina ostaje bez Krima i Donbasa. Uspostavlja se prirodna granica linijom rijeke Dnjepar a Ukrajina pristaje zauzeti neutralnu poziciju potpisom… Čitaj više »

Max
8 mjeseci prije

Ukrajinci ne postoje bez NATO pakta.

Toni
8 mjeseci prije

Što rusima ide lošije ovaj je sve nervozniji

Rudar
8 mjeseci prije

Jedini problemčić je da mi ne znamo niti ćemo ikada znati pravu istinu o njemu i njegovoj ulozi u cijeloj priči.

Drago
8 mjeseci prije

Ukri su u banani do bola

Darko
8 mjeseci prije

Bit će najveće veselje u Ukrajini kad šupku Zelenskom na kraju sam NATO zavrne vratom..

Darko
8 mjeseci prije

Svaki izdajnik u ratu protiv svoje zemlje zaslužuje takvu kaznu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI