Ukrajina poziva Vatikan da promjeni plan za Veliki petak

Vatikan
48 komentara

Kijev je izrazio zabrinutost zbog ideje o okupljanju ukrajinskih i ruskih žena da nose krst.

Ukrajina je u srijedu izrazila zabrinutost zbog namjere Vatikana da Ruskinje i Ukrajinke zajedno nose krst tokom tradicionalne ceremonije koja će se održati u Koloseumu na Veliki petak.

Prema riječima ukrajinskog ambasadora u Vatikanu Andreja Juraša, diplomatska misija „razumije i dijeli opštu zabrinutost Ukrajine i mnogih drugih zajednica“ povodom ove ideje.

„Sada radimo na tome da pokušamo da objasnimo poteškoće njene realizacije i moguće posljedice“, napisao je ambasador.

On je takođe postavio komentar poglavara Grko-katoličke crkve u Ukrajini iz Kijeva, arhiepiskopa Svjatoslava Ševčuka, koji je u utorak nazvao ideju okupljanja ruskih i ukrajinskih žena na ceremoniji krstnog puta „neblagovremenom, dvosmislenom“ misijom koja „ne uzima u obzir kontekst ruske vojne agresije protiv Ukrajine“.

Ševčuk je dodao da je Vatikan već izvijestio o „višestrukim negativnim reakcijama” grko-katoličkog sveštenstva koji su očigledno uvjereni da će bilo kakvi „gestovi pomirenja” između Ukrajine i Rusije biti mogući „tek kada se rat završi i odgovorni za zločine protiv čovječnosti budu pravedno osuđeni“. Poglavar crkve je takođe izrazio nadu da će, na zahtjeve Ukrajine, Vatikan pristati da promjeni svoj plan.

Odgovarajući na kritike, velečasni Antonio Spadaro, jezuitski sveštenik u Rimu koji je navodno blizak papi Franji, rekao je u srijedu italijanskoj državnoj radio mreži RAI da je papa „pastor, a ne političar“.

Vatikan je u ponedjeljak objavio meditacije i molitve za Via Crucis, odnosno krstni put, kojim predsjedava papa. Za 13. stanicu „Isus umire na krstu“, ukrajinske i ruske medicinske sestre koje rade zajedno u bolnici u Rimu i koje su prijatelji, čitat će svoja razmišljanja o sukobu.

„Gospode gdje si? Govori nam u tišini smrti i podjela i nauči nas da budemo mirotvorci, braća i sestre, i da obnovimo ono što su bombe pokušale da unište“, navodi se u tekstu razmišljanja koje su dvije žene zajedno napisale.

Medicinske sestre sa porodicama predat će krst porodici migranata koja će ga nositi za posljednju, 14. stanicu.

Papa Franja je mnogo puta pozvao Rusiju da prekine ofanzivu, naglašavajući da je ono što se dešava u Ukrajini „rat“, a ne samo „vojna operacija“. Tokom svoje mise na Cvjetnu nedjelju u Vatikanu 10. aprila, pozvao je strane da proglase „uskršnje primirje“. Glavni praznik katoličkog crkvenog kalendara slavit će se 17. aprila.

rusijaukrajinaVatikanVeliki petak
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“Medicinske sestre sa porodicama predat će krst..”
Čekaj malo…jeste li mislili na časne sestre?
Medicinske će predati bocu.
Ili je to dvije muhe jednim udarcem?

Rudar
2 godine prije

Ko je ta Ukrajina ?
Zar ta Ukrajina trenutno nema pametnija posla od pozivanja Vatikana ?

2 godine prije

Evo opet, kralj Volodja Bez Zemlje se malo bavi vaginarijama, dok se Putin Hood malo odmara nakon pobjede u Mariup…htio sam reći u Sherwoodskoj šumi…

Schwarze Hunderte
2 godine prije

A joj , kako god okrijenes Vatican – kriv ??? Ama sto god da urade ! Pa sto je Papa trebao da uradi ??? Da pozove na ultimate fight te zene ?! Hajte – nemojte pretjerivati da ne upotrijebim , kakovu , grdju rjec ! Dosta mi je vise tog %$#-* !!!

eks
2 godine prije

Postade “Ukrajina” neki veliki faktor. Svima i svakom prete, naredjuju, zahtevaju, … potpis je jasan : sve dolazi iz Vašingtona i Londona .

nekoime
2 godine prije

Ukrajinci nisu tražili zabranu izvoza Svete vode u Rusiju?

tihobl
2 godine prije

Jedan mali jevrejcic naredjuje Vatikanu, kao sto naredjuje Briselu.
Mi u BiH imali smo Incka, Esdauna, Ljaceka i slicne, ali nije nam jevreski klomicar bio Visoki Prestavnik.

Vesna Šipuš
2 godine prije

Papa Franjo (666) je Sotona osobno. Ne postoji više katolička crkva, pa nije čudo da se događaju ovakve idiotarije. Vragovi vode igru, među njima postoji hijerarhija. To je jedino što je preostalo od katoličke crkve. Tko danas kaže da je katolik, služi vragu.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

NACIZAM I FAŠIZAM je ZLO koje treba beskompromisno iskorijeniti, sve ih i njihove prijatelje članove obitelji i pomoćnike doživotno zatvoriti bez ikakvih prava uz nacionalizaciju cjelokupne imovine i težak fizički rad.

2 godine prije

udara ukrajina na sve strane; njemackog predsjednika, sada vatikan. misle ako je rusima trebalo citavo stoljece da ih prokuze da ce i drugima trebati isto toliko.
cekam na link o zidovskoj zabavi gdje masu obama ukro i rus zastavama pa cu objaviti.
neka tomu prigovore.

Kardinale
2 godine prije

Zeleni postaje NWO sef? Mani se Rima i Italije.

Max
2 godine prije

Ukrajincima sad smeta i Papa.

Rudar
2 godine prije

Mjesec dana od početka nereda na Majdanu mi je trebalo da shvatim kako tu demokracija i sloboda nemaju svoje mjesto. Netko je shvatio i prije, ja sam po prirodi dosta naivan.
Ukrajina je svoju slobodu izgubila 2014. a ovaj sad rat da zovu ratom za slobodu je žalosno i smiješno u isto vrijeme.

mile
2 godine prije

Zar Rusi i Ukrajinci ne svetkuju po Julijanskom kalendaru, Valiki petak po tom kalendaru je 22.04.22, ?

ogo
2 godine prije

Kako je Geinch ukrao papi uskrs

radoznalo_mače
2 godine prije

Ovo je baš dirljivo kako Vatikan u duhu mira spaja zaraćene bratske narode da barem na Uskrs zakopaju ratne sjekire. Tako se predstavlja Boga na zemlji. Pa nas pitaj kako smo.

indy
2 godine prije

I van svega križ nosimo,i neka nosi križ ko želi.Koji bakrači,samo Isus što reko ,baci kamen,neka nosi Križ i rus i ukrainac i jemenac i libijac i kanađanin…………..neka samo da je Bpžje.

Praetorian
2 godine prije

Ovi Ukristi zaista ne zele mir i suzivot. Oni zele totalni rat do istrebljenja. Na zalost ukrajinskog obicnog, neduzniog naroda, na dobrom su putu. Ipak treba ostaviti bogat i plodan teritorij za novi Izrael, tj Khazariju.

Ingerman
2 godine prije

Meni osobno je to ok gesta.

Roccos
2 godine prije

Šta je ovo,Vlado Zelembać je izgleda postao kralj svijeta.Nj.V. Koortzomlat 1. naređuje,zahtijeva,prijeti ko da ga je lično Jahve ovlastio. Ma marš u mp3 i ti i šljam koji stoji iza tebe.

Bauštelac
2 godine prije

Židovska posla

To sam ja
2 godine prije

Židovska posla

Tristan
2 godine prije

Odgovor je u vodstvu te zemlje. Pitanje na čijoj su oni strani. S druge strane, ako je istina da vojne operacije vodi nato, a moglo bi biti istina (pogledati Tajne vojske natoa, D. ganser), jasno je da će se boriti do posljednjeg Ukrajinca. Pa nije to njihov narod. Zeleni čini sve da uvuče sve europske zemlje u ratni sukob.

Rimtutituki
2 godine prije

Jastace Vatican se prilagođavati zelenskom. Nije se Staljinu prilagođavamo,80tih le brigatte rosse ,70tih bliskoistocnom terorizma, itd.reci će kao i uvijek” il papa e il santo padre,non politico”. Sto se neko uzivio u ulogu svjetskog šerifa, neki dan naruzi njemačkog predsednika,a bez njemacke bi odavno od gladi pomrli,polako,polako,doce to na svoje

Rimtutituki
2 godine prije

Izvinite zar i jedni i drugi nisu ortodoxi? Sad je naš tjedan,njihov je mislim kasnije,kakva je ovo cudna prica? Zar nemaju oni 2 pravoslavne crkve???

Janko
2 godine prije

Vatikan kao da ne razumije da je Zelenski novi duhovni i politčki Mesija Evrope i svijeta.Teško,onom tko ga ne slijedi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI