Ukrajina prijeti Poljskoj

Kamioni na Ukrajinsko Poljskoj granici
16 komentara

 Kijev zadržava pravo da uzvrati Poljskoj ako ne uvjeri poljoprivrednike koji protestuju da prestanu blokirati granične prijelaze, izjavio je u petak ukrajinski premijer Denis Šmigal.

Poljski farmeri optužuju i Kijev i Varšavu da ugrožavaju svoju egzistenciju dozvoljavajući uvoz jeftinog ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda.

“Pitanje blokade granice mora biti riješeno prije 28. marta – datuma kada bi vlade Ukrajine i Poljske trebale da održe zajedničku sjednicu”, napisao je Šmigal na Telegramu. “Ako se to ne dogodi, Ukrajina će zadržati pravo da donese recipročne mjere u pogledu ulaznih tačaka.”

Poljska je jedan od najglasnijih pobornika Ukrajine u Evropi i snabdijevala je Kijev višestrukim sistemima naoružanja, uključujući tenkove i samohodne haubice. Borba oko žita izazvala je značajan razdor između susjeda, a poljski predsjednik Andrzej Duda optužio je Ukrajinu prošle jeseni da je “preplavila” njegovu zemlju jeftinim proizvodima.

Šmigal je rekao da su poljski zvaničnici ignorisali poziv da se sastanu u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. “Predsjednik Ukrajine je predložio ovo mjesto za pregovore i postizanje kompromisa – ovdje, na granici, kao ravnopravni partneri i saveznici”, napisao je premijer u petak na društvenim mrežama. “Ali, nažalost, takav sastanak sa poljskim zvaničnicima danas nije održan.”

Dodao je da njegova zemlja u posljednjih pet mjeseci nije prodavala žito u Poljskoj, te da ukrajinski biznismeni koriste samo poljsku teritoriju za isporuku robe u druge zemlje. Premijer je ponovio da blokada “predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti Ukrajine”.

Šef kabineta poljskog premijera Donalda Tuska Jan Grabiec rekao je za AFP da nijedna delegacija nije poslata u Lavov jer sastanak “trenutno nema smisla”. Dodao je da su strane daleko od postizanja dogovora.

“Nažalost, još uvijek ne postoji ukrajinski prijedlog koji daje nadu za okončanje zastoja u komercijalnim odnosima”, rekao je Grabiec.

Tusk je rekao novinarima u četvrtak da će Poljska nastaviti da podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije. “Međutim, također bismo trebali zaštititi poljske poljoprivrednike i poljsko tržište od negativnih posljedica otvaranja granica za poljoprivredne proizvode”,  dodao je.

Poljskaukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opetlazes
2 mjeseci prije

Pomozi sirotu na svoju sramotu.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

😆 😁 🙃

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Šmigal prijeti recipročnim mjerama Poljskoj.

Što će i on blokirati ceste iz Poljske prema Ukrajini sprečavajući dovoz oružja?Ili će udomiti milijun Poljaka kao što su Poljaci milijun Ukra?
Ili misli koji donirani poljski projektil vratiti najbržim putem Poljskoj?

Pukla ljubav.

Bruno
2 mjeseci prije

Ma ja . Trebaju otvoriti i front protiv Poljaka. Puni su vojnika i naoružanja. Pa nemaju ni za praćke, a kamoli nešto ozbiljnije. Dobro su se nadigli. Neka nestanu, ali već su se razmilili po EU. Nećeš ih šale istrjebiti.Korov.

No.2
2 mjeseci prije

Austrougarska i Hrvatska su nekad bili kao dva oka u glavi, ocekuje se rasplet!

nastran
2 mjeseci prije

čime će ukrajina uzvratiti? qurčevima glatkim?

Pavo
2 mjeseci prije

Cudi me da Kinezi nisu nasli resenje ,otkupiti jeftino od Ukra, i prodati na svetskom trzistu svatko treba hleb…

Max
2 mjeseci prije

Ukrajinci se ponašaju sumanuto.

No.1
2 mjeseci prije

Poljska i Ukrajina su bila dva oka u tvojoj glupoj glavetini, a u realnosti nikad. Poljaci Ukrajince mrze više nego Ruse i to genetski. Tako nekako kao što ti genetski mrziš Srbe, samo zbog toga što nisu iz tvoje vjerske sekte. A to što rat u Ukrajini i strane u ratu posmatraš jednako kao rat u Jugoslaviji, je jasno da si okorjeli patološki Srbomrzac. Ja nisam ni Hrvat, ni Srbin, pa te odmah pročitam, neonacisto matora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI