Ukrajina se kladila na gubitnike

Aleksej Arestovič
36 komentara

Ukrajinci su se više puta pridruživali gubitničkoj strani u ključnim tačkama svoje istorije i verovatno ponovo deluju protiv svojih interesa, rekao je bivši predsednički savetnik Aleksej Arestovič.

Bivši glavni spin doktor predsjednika Vladimira Zelenskog podnio je ostavku prošlog januara i od tada se preselio u SAD, tvrdeći da Kijev želi da bude zatvoren zbog politički motiviranih optužbi.

“Naš problem je što se u prekretnicama naše istorije kladimo na stranu koja gubi”, napisao je Arestovich na X (bivši Twitter) u srijedu. “Poenta je da se ne kladimo na pobjednike, poenta je da se uvijek iznova ne kladimo na sebe i svoje interese.”

Kao jedan primjer, Arestovič je naveo Pavela Skoropadskog, ruskog konjičkog oficira koji je stao na stranu carske Njemačke 1918. da bi bio na čelu ‘Hetmanata Ukrajine’, ali je morao pobjeći kada su se Centralne sile predale Antanti.

Arestovič je takođe naveo i Veliki severni rat (1700–1721), kada je kozački poglavica Ivan Mazepa stao na stranu Švedske protiv Rusije, da bi umro u izgnanstvu nakon što je Petar Veliki porazio Šveđane kod Poltave 1709. Vlada Zelenskog je krenula da oda počast Mazepi u hramovi oduzeti od kanonske pravoslavne crkve.

“Veoma je vjerovatno da sada idemo ka ponavljanju iste istorije”, požalio se Arestovič, ukazujući na propuštene prilike da se zaustavi sukob sa Rusijom i sklopi mir.

“Jedan od prvih je bio tokom pregovora u Istanbulu, gdje je postojala prava prilika da se rat okonča na pozicijama boljim nego što su bile prije invazije, ali smo odlučili da se borimo dalje”, rekao je on. “Ovakvih prilika nikada neće biti.”

Rat s Rusijom “postao je neizbježan” kada je Ukrajina objavila svoju namjeru da se pridruži EU i NATO-u, napisao je Arestovič, ali se Kijev kladio na zaštitu Zapada umjesto da se priprema za egzistencijalni sukob.

“Imali smo dvije opcije: pripremiti se za pravi egzistencijalni rat i voditi ga na svim nivoima, tako da je za nas zaista pitanje života i smrti, ili voditi politiku koja odgovara našim stvarnim mogućnostima, namjerama i interesima”, on je rekao.

U intervjuu za britansko izdanje UnHerd objavljenom ranije ove sedmice, Arestovič se također dotakao pregovora u Istanbulu u martu 2022. godine, rekavši da su oni bili “90% završeni” , ali da je nešto ili neko promijenio mišljenje Zelenskog u posljednjem trenutku. On nije želio ni potvrditi ni demantovati da je bivši britanski premijer Boris Johnson imao ulogu u tom pitanju.

Od tada, rekao je Arestovič za UnHerd, sukob se proširio i postao sukob između Globalnog Juga i kolektivnog Zapada.

Aleksej Arestovičrusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Холандија и Данска припремиле су два од 14 ремонтованих тенкова Леопард 2 за кијевски режим.

Po jedan tenk za 6 mjeseci nije lose.

tihobl
3 mjeseci prije

Немачки парламент гласао је против испоруке крстарећих ракета Таурус Украјини, 178 је гласало за, 485 је гласало против.

tihobl
3 mjeseci prije

Суд је осудио пуковника Сергеја Волкова на 6 година затвора у случају куповине система против беспилотних летелица који нису исправно радили на заштити Кримског моста.
Уговор је закључен још у октобру 2020.

Kad bi ovo bila cesca pojava Rusija bi profunkcionisala.

tihobl
3 mjeseci prije

Велике јапанске бродарске компаније потпуно обустављају транспорт кроз Црвено море због погоршања ситуације у региону.

Zahvalite anglosaksonima sto su osigurali plovidbu.

tihobl
3 mjeseci prije

Израелска војска сугерише да би мрежа тунела коју је изградио Хамас испод појаса Газе могла бити много већа него што се очекивало и да ће требати године да се потпуно уништи.
Блинкен у Давосу: Ситуација у Гази ми “слама срце”.

tihobl
3 mjeseci prije

Из новог украјинског закона о мобилизацији желе да уклоне одредбу о демобилизацији после 36 месеци службе, рекао је посланик Врховне раде Украјине Гончаренко.

tihobl
3 mjeseci prije

Пољска је спровела затворене социолошке студије које су показале да би се земља у случају рата са Русијом и Белорусијом суочила са високим нивоом одлива мушке популације у друге земље. Посматрајући искуство Украјине, пољске власти су унапред почеле да развијају механизам за принудни повратак својих суграђана из других земаља. Истовремено, пољски војни медији раде на плану популаризације војне службе. Али најинтересантније је да пољске власти планирају рат са Русијом и Белорусијом за 2,5 – 3 године и активно се припремају за то.

tihobl
3 mjeseci prije

Iz Davosa:
Зеленски нема довољно западног новца и оружја, сада тражи да пошаље своје мушкарце и жене у Украјину
„Колико мушкараца и жена сте спремни да пошаљете?“ – поставио је питање спонзорима, замоливши их да на њега искрено одговоре.

tihobl
3 mjeseci prije

Украјински медији: Порошенко тражи 500 хиљада гривна од граничара као моралну компензацију због тога што му није дозвољен одлазак у иностранство.
Случај разматра Лвовски окружни управни суд.

tihobl
3 mjeseci prije

Atlanski savjet: Što Ukrajinci više ginu, tim uverljivije pobeđuju.
Ovo zvuci orvelovski.

Yup
3 mjeseci prije

Poljaci kazu da Ukrajinci radu “good job”

tihobl
3 mjeseci prije

Иран је јуче бомбардовао Пакистан. Пакистан је данас бомбардовао Иран, а затим су дали саопштење за јавност. У њему се каже да имају братски однос према Ирану и његовом народу и да су спремни да проблеме решавају дијалогом и сарадњом.

Pogodili su kucu teroriste koji se sklonio u Iran.

Jajce
3 mjeseci prije

Tako kad smo se mi tukli, sa svih strana su nas podrzavali

Bruno
3 mjeseci prije

Rista, kako bi rekao jedan jako “pametni” i iskusni borac sa fronta na Pigalu, nalaziš sa na pogrešnoj strani povijesti. Kada je osvojio Pigal, zauzeo je i hrvatsku vladu, tako da smo mi rvati na “pravoj” strani povjesti.

Zvone
3 mjeseci prije

Arestovič živi u SAD-u i to sve kaže.

DEDA
3 mjeseci prije

POZNATA POVIJEST.

Željko
3 mjeseci prije

Sve ste imali 1991. kada ste svo “naše” oružje i tehniku ukrali od svih nas čije je to oružje bilo: Hrvata, Slovenaca, Makedonaca, Bošnjaka tada Muslimana, Albanaca sa Kosova koje Vam je dala “naša vojska” tzv. JNA, nakon Titove smrti “de facto” samo srpska vojska, mi svi ostali k tomu imali i embargo na uvoz oružja koje Vam je Zapad napravio da nas sve lako pobijedite i pob.j.te, kao u Vukovaru i Srebrenici, i u desecima gradova BiH ali Vi ste izgubili! “Jaki” ste samo ako Vas je pet na jednoga i ako je taj jedan nenaoružan a Vi “do zuba” naoružani! Ali neka novi “balkanski ratovi” su na vidiku…

3 mjeseci prije

uci od hrvata. mi se kladimo na obe strane a u zavrsnici sve na dobitinicki broj.

So baby talk to me
3 mjeseci prije

Pa to bi i bilo fantastično

Lupo
3 mjeseci prije

@logicno. gospodin Tihobl stavi 10 postova, nitko to ne voli……preplavi.

3 mjeseci prije

sto bi putinoljupci pisali da rusi ubiju putina?

Max
3 mjeseci prije

Točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI