Ukrajina se mora “suočiti sa stvarnošću”

Aleksej Arestovič
27 komentara

Ukrajina se mora “suočiti sa stvarnošću” i priznati da ne može pobijediti Rusiju na bojnom polju, rekao je Aleksej Arestovič, bivši pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, u nizu objava na Telegramu tokom vikenda. Umjesto toga, Kijev bi trebao težiti miru s Moskvom u zamjenu za garancije NATO-a, rekao je političar.

Vjerovanje u “brzu i lijepu pobjedu” Ukrajine nad Rusijom nije ništa drugo do “iluzija”, rekao je Arestovič. Bivši zvaničnik predsjedničke administracije u početku je bio prilično optimističan u pogledu izgleda Kijeva i davao je izjave u tom smislu sve do početka toliko raspucane ukrajinske kontraofanzive ovog ljeta. Sada je, međutim, rekao da je došlo vrijeme da se rastane od ove iluzije kako bi se izbjegao katastrofalan scenario za Ukrajinu.

“Neprijatelj je jači u ekonomskom, vojnom, mobilizacionom i organizacionom smislu”, rekao je on, misleći na Rusiju. Zapadne nacije koje podržavaju Ukrajinu nemaju interesa da vide Rusiju poraženu, dodao je. “U trenutnim okolnostima, vojna pobjeda nad Rusijom ne izgleda moguća”, rekao je Arestovič.

Jednostavna “vjera u pobjedu” nije dovoljna, rekao je bivši pomoćnik, pozivajući Ukrajince da se “otrezne i suoče sa stvarnošću”. Ako Kijev nastavi sa svojom “sadašnjom ‘uspješnom’ politikom još pola godine”, Ukrajina bi mogla “dobro zaboraviti na NATO”, upozorio je, dodajući da zapadni pristalice nacije navodno već razmišljaju o tome da Kijevu daju određene garancije bez punopravnog članstva.

Političar, koji je najavio svoje predsjedničke ambicije, sugerirao je da Ukrajina zahtijeva pristupanje NATO-u u zamjenu za obavezu da neće pokušavati da povrati teritorije pod kontrolom Rusije vojnim putem. “Sva priča o povratku na granice iz 1991. kroz vojna dejstva u sadašnjim okolnostima može biti samo na ustima”, rekao je on.

Bivši pomoćnik je već ponudio niz sve mračnijih predviđanja budućnosti Ukrajine u posljednjih nekoliko mjeseci. On je u avgustu upozorio da će invazija na Krim koštati 200.000 ukrajinskih života i predvidio da bi se sukob između Moskve i Kijeva mogao povući do 2035. godine.

Takođe je pozvao na promjenu rukovodstva. Vlada na čelu sa Zelenskim dozvolila je da korupcija i nesposobnost procvjetaju i na kraju nije uspjela nanijeti strateški poraz Rusiji, rekao je Arestovič sredinom oktobra. Ranije ove sedmice, on je također rekao da političko rukovodstvo nacije ne uzima u obzir situaciju na terenu i da juri za simboličnim pobjedama umjesto da slijedi “adekvatnu strategiju”.

Arestovičeva izjava uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je glavni ukrajinski vojni komandant, general Valery Zaluzhny, rekao za The Economist da je sukob dospio u zastoj u stilu Prvog svjetskog rata, ali da je Rusija u prednosti zbog svoje veće populacije i većih resursa.

Aleksej Arestovičrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
6 mjeseci prije

Zoran Milanović početkom siječnja 2022.godine: ” Samo HULJE mogu huškati Ukrajinu na rat s takvom vojnom silom kao što je Rusija”!

6 mjeseci prije

Prvo Zalužni, sad i Arestovič ali i mnogi drugi – čak i u EU politici tvrde da je rat izgubljen.
Ako ste mislili da je došlo do otrežnjenja… razmislite još jednom. Svi oni su to znali još od početka, jedino što nisu znali je kojim će tempom Rusija da ostvari to što je ostvarila.

Ali zašto sad ta “poplava iskrenosti”? Mi smo već naučili da iza takve iskrenosti stoji neki podli plan. U ovom slučaju je odustajanje od teritorija koje je Rusija osvojila da bi ostatak bio primljen u NATO!!! A onda mnogo krvaviji nastavak.
U stvari, dosadašnje ratovanje je bilo samo psihološka priprema populacije Zapada na ono što sledi.

biber
6 mjeseci prije

Mnogi komentatori bi se trebali suočiti sa stvarnošću…..

BanOvan
6 mjeseci prije

Mladac ocito ne cita dziberove studije. Po dziberu rusi pobacali lopate i vesmasine i eno ih scucurili se na Kmacatki svi do jednog. Cak su i Putina zaboravili ponijeti iz hladnjace.
“Kijev bi trebao težiti miru s Moskvom u zamjenu za garancije NATO-a, rekao je političar.” – mozda se ovdje krije zackoljica. Par dana mira pa se ponovo zapuca a onda NATO uskace da i zvanicno spase Ukre…
Sumnjam da ce to Rusi progutati.

eks
6 mjeseci prije

Mislim da hibler ima teoriju koja demantuje sve one koji ne veruju u pobedu NATO Ukrajine. Sad će on smisliti kako da nam objasni da Rusija gubi .

eks
6 mjeseci prije

Rusi u Ukrajini kuvaju američko-zapadnu žabu , ali neće da “založe” prejako .

tuf
6 mjeseci prije

Zelenskijeva neonaci klika bi upravo sada mogla postati i najopasnija, kada osjećaju da im moć klizi kroz prste. Obzirom na najavu promjene taktike u borbi s Rusijom, a u drugom navratu obećanje Zelenskog da će vratiti Ukrajinu u fokus – neka nas ne iznenadi kakav vrlo podli, zgražajući false-flag biokemijskog ili nuklearnog tipa. Naravno organiziran uz pomoć Britanaca, njihov smisao za gadarije je nenadmašan.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Sve se to znalo i prije rata da će do ovoga doći.

Ukri bi sada otpisali 20% teritorija Rusima, pod uvjetom da preostalih 80% uđe u NATO i da ostane jako duga ukrajinska granica sa Rusijom.

I dalje su naivni kao Snjeguljica – neće ići, Rusi sigurno neće pristati na to.

Darko
6 mjeseci prije

Ode Ukrajina u tri PM zahvaljujucí zapadu i onoj krmaci Ursuli..

Max
6 mjeseci prije

Stiže otrežnjenje.

hiber
6 mjeseci prije

Krivo govori. Rusija je napala Ukrainu i mora se suočiti sa činjenicom da ne može pobjediti Ukrainu na bojnom polju. S obzirim da je na Zapadu pobjedila stranka “mira” koja zeli prikovanu Rusiju bez promjene idiota na vlasti, moze se govoriti o nekakvom primirju. Inače, zbog beznačajnih dobitaka spaljene zemlje u kojima su nekad dominirali rusofoni, Kina ih je stavila u ulogu vazala, uzela im pola Sibira na 49 godina. Sve oko njih je uslo u NATO, a izgubili su utjecaj na sve Kavkaske drzave. Uz to su spalili 1000 milijardi dolara uključujući svu vojnu silu. A za tu lovu su mogli kupiti dvije ukraine. Umjesto toga uveli su teror za vlastite građane, a barem milijon ih trajno unesrećili. Je li nesto nije jasno?

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Rusima je, protivno očekivanju britanskih obavještajaca uspjelo na Uralu, daleko od dometa junačkih ukrajinskih HIMARSa, postaviti tri nove tvornice lopata.
To je naravno promijenilo situaciju na frontu”.

😌

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI