Ukrajina se plaši da kritikuje Kinu

Zelenski
25 komentara

Ukrajina se suzdržala od kritikovanja Kine zbog njenih bliskih veza s Rusijom u nadi da će privući buduće investicije iz Pekinga, tvrdi Politico. Ovaj stav je u oštroj suprotnosti s ljutitim tiradama koje je Kijev uputio prema Mađarskoj i Njemačkoj zbog njihovog uočenog nedostatka antiruskog žara, navode mediji.

U članku u utorak, Politico je izvijestio da osim želje za kineskim ulaganjima, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski nastoji da održi unosne trgovinske odnose s azijskom ekonomskom silom i da gleda na Peking kao na potencijalnog posrednika u sukobu s Rusijom.

Mediji su citirali Aleksandra Merežka, šefa spoljnopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta koji je objasnio: „ Postoji strah da će, ako počnemo oštrije kritikovati Kinu, Peking to iskoristiti kao izgovor da pojača svoju pomoć Rusiji, pa čak i da počne pružanje vojne pomoći. ”

Peking je dosljedno odbacivao tvrdnje da namjerava ponuditi smrtonosnu pomoć Moskvi i optužio Washington za ” širenje lažnih informacija ” navodeći da Kina odmjerava isporuke oružja.

Kina je prošlog mjeseca iznijela svoj mirovni prijedlog na prvu godišnjicu sukoba u Ukrajini.

Politico je naveo da je Zelenski reagovao na plan Pekinga od 12 tačaka rekavši da njegova zemlja „ može da radi na tome sa Kinom. ” Ovaj odgovor bio je u izrazitoj suprotnosti s načinom na koji su zapadni pristalice Ukrajine odbacile prijedlog bez nadzora, navode mediji.

Merežko je tvrdio da je trenutna strategija Zelenskog prema Pekingu razborita, iako ima „ malu nadu u stvarnu pomoć Kine. ”

Trenutno su odnosi između Kijeva i Pekinga dostigli tačku krize, rekao je zvaničnik Politiku. Merežko je naveo dosledno odbijanje Kine da se distancira od Rusije, kao i činjenicu da je Ukrajina „jasno izabrala put evroatlantskih integracija. ” Ovo praktično dovodi Kijev u sukob sa Pekingom, tvrdi Merežko.

Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se u ponedjeljak u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Xi dolazi u svoju prvu posjetu Rusiji otkako je Kremlj pokrenuo svoju vojnu kampanju protiv Ukrajine u februaru prošle godine.

Dvojica lidera su jedan drugog opisali kao ” prijatelje ” i razgovarali o nizu ključnih globalnih pitanja i bilateralnih odnosa, a razgovori bi trebali biti nastavljeni u utorak.

Iako je Kina prestala da otvoreno podržava ruske akcije u Ukrajini, nije se pridružila Zapadu u osudi vojne kampanje i uvođenju sankcija Moskvi. Peking je kritikovao Rusiju zbog slanja trupa u Ukrajinu, ali je takođe okrivio SAD i širenje NATO-a u Evropi za izazivanje krize.

kinarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Jos za vrijeme Potrosenka oteli su kinezima kompanije koje su kupili i predali ih Blek Roku. Kinezi to pamte.

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da s ovim zidovskim smecem nahrane crve u Ukrajini. Neshvatljivo je koliko je ukrajinski narod glup kada ne shvaca sto mu je napravilo ovo zidovsko govno Zelenski sa svojom bandom fasista?

Max
1 godina prije

Oni bi i kineski novac.

sebastian
1 godina prije

Ha-ha-ha.Nije za kuditi koga je za moliti rekao bi moj stari.Malo pakšu radi.Neka,neka.Nije vam Kina zemlja trečeg svijeta kao što je i Heider svojevremeno rekao za Austriju kada su joj željeli nametnuti međunarodne sankcije zbog navodnog sudjelovanja u ratnim zločinima Kurta Waldheima u 2SR.

Tupko Glupko
1 godina prije

A što će Ukri imati u svom vlasništvu poslije rata da bi mogli trgovati sa Kinom?
Što nije razorio rat, prodalo se, prodaje ili će se prodati.
Što misle da im ove desetine milijardi dolara vojne pomoći Zapad neće naplatiti?
Što misle da će im stotinu milijardi dolara ratne štete platiti Rusi ili da će im to Europa dati besplatno na žicanje Zelenskog?

nessy
1 godina prije

Jos jedan dokaz da je obican licemjerni zicar, koji oportuno balansira i gleda samo interes, istovremeno se pozivajuci na visoke moralne kriterije i principe. No, on je procitana prica, od tri lista, moze tubiti sto hoce, koga god zanima, jasan mu je on i njegova politika.

tihobl
1 godina prije

Zelenski ceka da ga Si nazove iz Moskve:

Заменица премијера Украјине Ирина Верешчук, саопштила је у данас објављеном интервјуу да Кијев чека да Пекинг потврди телефонски разговор између председника Украјине и Кине, Володимира Зеленског и Си Ђинпинга.
На питање италијанског листа “Коријере дела сера” да ли ће председници Украјине и Кине разговарати преко телефона, Верешчук је рекла да “не зна” и да Кијев чека потврду кинеске стране, преноси Ројтерс.

burt
1 godina prije

Mariupolj i Krim su dijelovi Ukrajine i ukrajinska vojska se sigurno tamo vraća tako da je ruskim petokolonašima bolje da se na vrijeme vrate u Rusiju a za velike gradove Donjeck i Lugansk odluka će biti donesena naknadno

1 godina prije

ono bijase info kako su kinezi pred nesto godina zakupili 5% ukrajinske zemlje ili 9% od ukupne obradive povrsine.

NOVI STARI
1 godina prije

ko da Xi Jinping ne zna s kime ima posla

nessy
1 godina prije

Zelenski je kinezima, u istom duhu kao Elonu Musku, trebao reci da odhebu. Ali izgleda da ni on nije toliko lud.

Dr.
1 godina prije

Zvace gooza gace !?

hiber
1 godina prije

Kinezi će dokrajčiti Rusiju. A sada svi zajedno:
Vladivostok – Khaishenvay, Ussuriysk – Shuangchenzi, Khabarovsk – Boli, Blagoveshchensk – Khailanpao, Sakhalin – Kuedao, Nerchinsk – Níbùchǔ
Unistio ih je Kepec – Kuài.

1 godina prije

Njegov nivo za razgovor nemože biti ni Putin, a još manje Xi, već Plenković OK.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI