Ukrajina zabranjuje američke i britanske medije iz Hersona

Mediji izbaceni iz Hersona
25 komentara

Ukrajinska vojska saopštila je da je ukinula akreditacije nekoliko stranih i domaćih novinara zbog izvještavanja bez dozvole iz grada Hersona, odakle su prošle sedmice povučene ruske snage. Medijski radnici CNN-a i Sky Newsa su među pogođenima, rekla je lokalna nevladina organizacija za novinsku internet stranicu Ukrainska pravda.

„Nedavno su neki predstavnici medija… obavljali profesionalne aktivnosti u gradu Hersonu čak i prije završetka stabilizacijskih mjera“, naveo je ukrajinski generalštab u objavi na Fejsbuku u nedjelju.

Optužila je novinare da su “ignorirali postojeće zabrane i upozorenja” i da djeluju u gradu, koji je pao pod kontrolu kijevskih snaga, bez odobrenja ukrajinskih komandanata i vojnih službi za odnose s javnošću.

Predstavnicima medija, koji su kršili pravila rada na borbenim područjima, ukinute su dozvole za rad i priznaje se da više ne važe njihove novinarske iskaznice, saopšteno je iz Generalštaba.

Nije navela imena medijskih radnika ili organizacija koje su izgubile akreditive. Međutim, nevladina organizacija Detector Media izjavila je za Ukrajinsku pravdu da je najmanje šest novinara pogođeno, sa američkog CNN-a i britanskog Sky Newsa.

Detector Media je također citirao komentare glasnogovornice vojske Natalije Gumeniuk, koja tvrdi da je imala “informacije o povlačenju akreditacije ekipama Sky Newsa i CNN-a. Postoje i informacije o jednom talijanskom mediju koji je također bio tamo.”

„Mediji još ne bi trebalo da rade u Hersonu, zbog opasnosti. Tako je odlučila komanda”, objasnio je Gumeniuk, dodajući da “zabrana postoji za sve” i da je zvanično objavljena.

Ruski zvaničnici optužuju medije u SAD, Velikoj Britaniji i drugim zemljama, koje podržavaju Ukrajinu, za potpuno jednostrano izvještavanje o sukobu. U septembru je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da se svaka “nezgodna istina, koja ruši sliku Ukrajine kao žrtve takozvane agresije, prešućuje ili ponekad iskreno zataškava” u zapadnim izvještajima.

hersonrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Steta..a bas sam bio zainteresiran za CNN-ova izvjesca iz hersona!pa to govno od programa ne gleda ni Ted jbn Turner..hvala.

LZN
1 godina prije

“Mediji još ne bi trebalo da rade u Hersonu………”

Dok ne namjeste mas grobnice i snime tjela po ulicama kao dokaz ruskih zločina……..posle mogu doći mediji.

Kihot
1 godina prije

Ukrajina zabranjuje američke i britanske medije iz Hersona…zato obilato citiraju ukrajinske izvore i holivudske namjestene video koji izgledaju kao Voice of Amerika pomnozeno s 100

bruegel the elder
1 godina prije

Traži se nova Bucha….nije još nađena…ne bi se štel mešati…. ?

Kit
1 godina prije

Šta je sad ovo sa Hersonom, ovi do rijeke oni drugi preko puta i to je to? Malo puškaranja reda radi i da nitko ne pomišlja da prelazi rijeku inače će dobiti po tintari?

Max
1 godina prije

Otkad su prestali lagati za Ukrajinu nisu više bitni. Sad tuku po Trumpu.

Lucija, prva
1 godina prije

“Nedavno su neki predstavnici medija ignorirali postojeće zabrane i upozorenja i počeli izvješćivati iz Hersona bez suglasnosti vojnih zapovjednika i relevantnih PR odjela, čak i prije nego što su stabilizacijske mjere završene”, napisao je glavni stožer na Facebooku, objašnjavajući mjeru.ha ha ha ha ha ha poceli da snimaju prije nego sto je scenografija bila pripremljena
Link
——–
“Prema medijskim izvješćima, akreditaciju je izgubilo najmanje šest dopisnika CNN-a i Sky Newsa. Prema ukrajinskom medijskom portalu Detector.media, dvojici novinara ukrajinskog internetskog kanala Hromadske također je oduzeta vojna akreditacija zbog izvješća iz Hersona. Eto kakva je to diltatura. Uzimaju akreditacije ljudima koji govore istinu. Podsjeca me ovo na Snowdena i Assangea. Nikad podrska Ukraijini zbog ovakvih nacista na vlast”.

indy
1 godina prije

Cenzura,ma nije,propaganda ma nije,a ono snimke i di se dižeš,nemoj sad cigaretu zapalit nisu prošle kamere,a dobra di ovi pokriveni žrtva krvoločnih Rusa traži upaljač da zapali cigaretu dok pokriven leži,e taj ni zaslužio,kao i masu njih satnicu za statiranje.Počast svim žrtvama organiziranog nacističkog terora koji počeo od 2014 godine nad Ukrainskim državljanima koji se neslažu sa nacizmom i kriminalom poticanim od tvz.”naprednog”zapada i režima u Kijevu nakon državnog udara 2014 godine,i nema smisla nabrajati tko prati zna.Da nebi bilo zabune ja sam dragovoljac,HRVI.I nesmiju uspoređivat rat ovdi sa onim tamo,ko god bio bez obzira na stranu zna o čem tipkam.

Red Dog
1 godina prije

Pa, nisu stigli ljudi da srede scenu za Bucu 3.0.
Dajte im nekoliko dana.
A mogao bi neko snimiti greskom i scene eliminisanja kolaboratera.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

“Europske vrijednosti…!!!!”

Lucija, prva
1 godina prije

“Ukropi opozvali novinarske akreditacije zapadnih novinara jer su izvještavali iz hersona”
Link

——
“Niste stavili vijest kako se ukropi sada izivljavaju u Hersonu na proruskim civilima bez suda, ubojstva i ciscenja, nasla se ekipa associated pressa pa snimila dvojcu zavezanih za bandere kako se na njima izivljavaju i odmah ukropi zabranili zapadnim novinarima ulazak u herson.
To su te metode koje ukrajinci koriste vec 8 godina. Samo ce se ti zlocini naravno zataskati kao i svi zlocini jer su ukropi tu neke zrtve a naubijali se tako svojih gradjana u zadnjih 8 godina da bi nesmetano drzali vlast.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI