Ukrajina želi uvoziti američki LNG

Prevoz LNG-a
28 komentara

Ukrajina pregovara sa Sjedinjenim Državama o kupovini i finansiranju isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) umjesto gasa iz cjevovoda, koji zemlja dobija iz Evrope, izjavio je u utorak izvršni direktor Naftogaza Jurij Vitrenko.

Kijev trenutno kupuje povratne isporuke gasa koje zemlje EU preprodaju, nakon kupovine od Rusije.

Čelnik ukrajinske kompanije rekao je za Bloomberg TV: „Trebalo bi da uvezemo gas u vrijednosti do 8 milijardi dolara za narednu sezonu grijanja. I upravo o tome smo razgovarali ovdje u Sjedinjenim Državama, o nekom financiranju za američki LNG koji može zamijeniti plin iz plinovoda koji tradicionalno kupujemo u Europi.”

Vitrenko je napomenuo da je Ukrajina zaustavila direktnu kupovinu ruskog gasa 2015. godine, umjesto toga povećavši uvoz iz Evrope. „Ali pošto lobiramo za potpuni embargo na ruski gas, vjerujemo da je američki LNG najbolja alternativa koju trenutno pokušavamo da kupimo“, rekao je on.

Šef Naftogaza je dodao: „U našem slučaju, američki LNG može pokriti sve naše potrebe za uvozom. Ali ako pogledamo širu evropsku situaciju, ona ne može realno zamijeniti kratkoročne isporuke iz Rusije.”

Prema podacima ukrajinskog Gas Transmission Systems (GTS), potrošnja prirodnog gasa u zemlji prošle godine iznosila je 26,8 milijardi kubnih metara. Ta cifra je bila skoro duplo veća domaća proizvodnja gasa, koja je prema Naftogazu iznosila 13,67 milijardi kubnih metara.

gasSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Gdje tako bogata država poput Ukrajine, sa tako visokim standardom koji ostavlja Švicarce u prašini – ne bi mogla uvoziti preskupi LNG. Ha da. Ma što iz SAD-a, daj Mušče kopaj po Marsu, Ukrajinci hoće energente koji su što dalje od Rusije!

antonijo
1 godina prije

Ukrajina prodana država

Max
1 godina prije

Američke marionete.

Jednostavno receno
1 godina prije

Ima se može se, pa eu im poklanja svaki mj. 5 miljardi.

Adriana
1 godina prije

Hej, to se stvarno plaća, u pitanju su privatnici, a ne vlada, traži se solventnost.

rade
1 godina prije

Ako budete sta imali grijati kupit ce te plin od amerikanaca jer morate.

1 godina prije

Ima para, može se! EU časti!
Za sada, hahahahahaha…

Eskim
1 godina prije

Pametnije bi im bilo da skupljaju drva po sumama a i nama se bolje ne pise.

Katon
1 godina prije

Ovo je nadrealno , nemaju za papar, jedino ako nije žicanje, hoće li se pojavit stavka u mom računu , postotak za energiju Ukrajini?

ling
1 godina prije

Zele uvoziti ali ne platiti

Raulko
1 godina prije

Ukrajina, ne želi već MORA uvoziti američki LNG, a to je bitna razlika…

antinato
1 godina prije

Nema đabe ni u stare babe.

antinato
1 godina prije

Ukrajina nikad nije bila država. To je umjetna tvorevina sastavljena od teritorija pet država. Čim je propao SSSR, Ukrajina gubi svoj smisao i počinje raspadati u korupciji, kriminalu i ljenštini.

Rimtutituki
1 godina prije

Ovo je tek ludilo kupujem 5 puta skuplje u inozemstvu,nek susjedu crkne kravasamo nezreli narodi mogu ovako nesto

Zoxx
1 godina prije

Kakva sprdacina ahahaha ne od prvog susjeda nego sa drugog kraja svijeta 5 x skuplje

imee
1 godina prije

halo redakcija napravite članak o tome da je vlast poljacima dozvolila da skupljaju grane u šumi do promjera 7cm, uz naplatu kod lugara.
jel ko bi reko – dolazi zima.

tri p
1 godina prije

Kakva blesava vjest. Ukri bi LNG hahahaha, preko cega?
Izlaza na Crno more vise nemaju, nekako sam siguran da ne postoje ni LNG terminali na obali. Cak i uz pristup obali potrebno je bar 2 g. za izgradnju terminala, a oni trabunjaju o iducoj sezoni grijanja. Jedna Njemacka ne moze se pouzdati u LNG, a ima pare, luke i znanje.
Sta im fali ruskom plinu, prvo rusi prodaju Njemcima, pa njemci dignu marzu i prodaju taj isti plin Poljacima i Ukrima, uz opasku….nije ruski majke mi!

Buničar
1 godina prije

Godinama sam razmisljao dali nam je bas bila potreba (nasa) suma 30 metara od kuce. Sada mi se cini da je to bio bozji dar

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI