Ukrajinci odbijaju da se bore za ‘korumpiranu vlast’

26 komentara

Ukrajinci u dobi za regrutaciju nisu voljni da se bore za “korumpiranu vladu” predsjednika Vladimira Zelenskog  i izbjegavaju regrutaciju putem mita, krivotvorenja i opasnih pokušaja bijega u susjedne zemlje, objavio je Washington Post u petak.

Nekoliko dana nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu, Zelenski je naredio da se granice zemlje zatvore za muškarce od 18 do 60 godina, postavljajući dodatne stražare duž granica kako bi spriječili potencijalne vojnike da napuste. Sada, kada je bivši pomoćnik Zelenskog prošle sedmice tvrdio da je Ukrajina izgubila čak 300.000 vojnika, svježih ljudi nedostaje.

“Iskreno, treba nam više vojnika. Profesionalno vojno osoblje je na izmaku”, rekao je američkim novinama vođa jurišnog tima ukrajinske 68. brigade.

Kijev je u više navrata širio svoje napore za regrutaciju, uzimajući starije muškarce i one za koje se ranije smatralo da su nesposobni za borbu, dok izvještaji sugeriraju da bi tinejdžeri uskoro mogli biti prisiljeni u službu. Ukrajinske vlasti su već odustale od pravila kojim se iz regrutacije izuzimaju muškarci mlađi od 28 godina bez prethodnog vojnog iskustva, ali je nekoliko civila iz ove kategorije reklo Washington Postu da nemaju namjeru da se pojave.

Dvadesetogodišnji mladić je rekao da „nije bio željan da rizikuje svoj život u vojsci, s obzirom na priče koje je čuo od prijatelja u redovima o nedovoljnoj obuci i endemskoj korupciji, kao što je plaćanje mita oficirima da bi dobili godišnji odmor, ” objavio je Post, napominjući da su “mnogi manje nego željni da se bore za vojnu i nacionalnu vladu za koju se smatra da je prepuna korupcije i nesposobnosti”.

Suočeni sa uslovima na bojnom polju koji se često opisuju kao “meso za mlevenje mesa”, čak 650.000 muškaraca u dobi za regrutovanje napustilo je Ukrajinu, nedavno je preneo BBC, dok ih “stotine hiljada” izbegavaju služenje u zemlji, izjavila je zamenica ministra odbrane Natalija Kalmikova u oktobru.

Oni koji bježe sklanjaju se u automobile, podmićuju graničare ili riskiraju hodajući kroz šume i prelazeći rijeke kako bi ušli u susjednu Rumuniju, izvještava Post. Vodiči navodno nude siguran prolazak kroz divljinu za 1.200 dolara i više, dok je “trajna cijena za podmićivanje stražara na moldavskoj granici 300 dolara”. Oni koji borave u Ukrajini često podmićuju vojne zvaničnike za papire koji ih označavaju kao izuzete od službe.

„Čak i ako vam nedostaje noga, reći će da i dalje možete da upravljate dronom“, rekao je jedan dezerter za novine, objašnjavajući da je pobegao u Rumuniju jer se „obični Ukrajinci bore i umiru dok članovi parlamenta i druge elite krstare okolo u mercedesima i drugim fensi automobilima”, navodi Post. Drugi nisu uspjeli, uključujući 46-godišnjeg muškarca koji se smrznuo prošlog mjeseca.

Nedostatak ljudstva osakatio je sposobnost Ukrajine da preuzme zemlju od ruskih snaga. U razgovoru za BBC prošle sedmice, ukrajinski vojnik je rekao da je njegovim ljudima obećano nekoliko brigada da pokrenu operaciju na istočnoj obali rijeke Dnjepar u blizini Hersona koju drže Rusi. Umjesto toga, rekao je da je primio nekoliko pojedinačnih četa mladih regruta.

“Potrebni su nam ljudi, ali obučeni ljudi, a ne oni zeleni koje sada imamo”, rekao je on za britansku televiziju. „Ima momaka koji su proveli samo tri nedelje na obuci, a uspeli su da pucaju samo nekoliko puta“, nastavio je on, dodajući da „neki naši marinci ne znaju ni da plivaju“.

Regrutacijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
4 mjeseci prije

sjajna prilika za nase nazije da dokazu svoju lojalnost qurzomuzicaru .

Robert
4 mjeseci prije

Koliko ih je pobjeglo na samom početku rata? Dovoljno za ratovanja sljedećih deset godina naravno ako ih rusi budu štedjeli.Rat mora prestati odmah a to mogu samo amerikanci i rusi ali ni jednima ni drugima nije u interesu

Unit
4 mjeseci prije

Nema vise ni nato dobrovoljaca

eks
4 mjeseci prije

Silom će terati u smrt Ukrajince koji ne žele da ratuju protiv Rusije. Zapad, na čelu sa USA “elitom” – pohlepnim psihopatama, stvara lažni narativ da će obustaviti finansiranje i prestati da “gura” oružje i plaćenike na Ukro ratište. Njihovi oficiri i vojnici već imaju veoma aktivnu ulogu u ovom ratu. Koriste veoma sofisticirano oružje , koje samo uz satelitsko navodjenje funkcioniše. To Ukrajinci nemaju, niti znaju da koriste. Amerikenjci uvek jedno pričaju, a drugo rade. Rusi se ne zavaravaju, znaju da imaju posla sa lažovima i opasnim zločincima . USA psihopate moraju biti poražene i to da vidi ceo svet. Pentagon se transformisao u internacionalni SS , a CIA je internacionalni Gestapo . Oni su sledbenici nacističkog hitlerovog “Drang nach Osten” .

Josip
4 mjeseci prije

Bravo Ukrajinci, a sada neka vam usrana Amerika salje svoj mladi okot na prvu liniju fronte pa da ih sto vise izgine, barem toliko koliko je vas izginulo zahvaljujuci njima. Pa da pocne ginuti ta americka bagra za svoje interese do ih netko ne nauci pameti.

vanja
4 mjeseci prije

Da se ti ukrosi stvarno bore za slobodu i pravednu stvar,bio bih na njihovoj strani i poštovao bih njihov fanatizam,ali oni ginu za ameriku i svoje nafatirane qurcosvirače,a za sebe baš ništa.Žao mi je onih normalnih koji su u to gurnuti bez svoje volje.

Samo U Prolazu
4 mjeseci prije

Lako se i to rjesi, okrenete puske na drugu stranu!

Pero
4 mjeseci prije

Što je vlast korumpirana i nije neka novost,jer su večinom sve vlasti korumpirane,neke više neke manje.Problem je što je ona u kadrovima skoro potpuno židovska pa dslovno šalje narod u klaonicu.Da je ukrajinska bilo bi ipak neke empatije i nebi se ljude toliko masakriralo.

tihobl
4 mjeseci prije

Украјина припрема развој догађаја који ће натерати Русе да заувек напусте Крим следеће године, рекао је Министар одбране Украјине Рустем Умеров.

tihobl
4 mjeseci prije

У настојању да се усклади са посвећеношћу либералне владе „инклузивности“, канадске војне базе су обавезне да до 15. децембра обезбеде менструалне производе, укључујући тампоне и улошке, у тоалетима за мушкарце.

tihobl
4 mjeseci prije

У међувремену, амерички медији јављају да су Украјинци сада опасни за цивилизовани свет

Штавише, они су сами по себи опасни, јер се по Украјини шире опасне бактерије отпорне на антимикробне лекове.

Украјинске избеглице и војно особље послато на лечење доносе инфекције отпорне на антибиотике у Европу, наводи се у публикацији.

„Отпорност бактерија на антимикробне лекове изазива више смртних случајева широм света него ХИВ и маларија“, алармирају новинари.

Дајте више америчких биолошких лабораторија у Украјини!

Perun
4 mjeseci prije

šlava fUkrajini ….gofno do gofneta u FUkrajinskoj dršavi ….SFSN….

Perun
4 mjeseci prije

Jefreji su popušili na svim frontovima ….SFSN

Max
4 mjeseci prije

Imaju pravo.

damir c
4 mjeseci prije

Tako treba…recite : ne židovu!

abc
4 mjeseci prije

Da je ukrajinska vlast poštena, nebi se rat nikad dogodio. Sve bi se svodilo na mirne dogovore dveju neutralnih država, bez dopuštanja umješavanja zapadnih fašista.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI