Ukrajini ističe vrijeme

SAD i Ukrajina
68 komentara

Bivša američka državna sekretarka Condoleezza Rice i bivši ministar odbrane Robert Gates priznali su da se ukrajinska ekonomija i vojska gotovo u potpunosti oslanjaju na pomoć Zapada, a osim dramatičnog preokreta, njene šanse za pobjedu izmiču.

Ukrajinska “ekonomija je u rasulu”, napisao je bivši diplomata i bivši šef Pentagona u subotu za Washington Post.

„Vojna sposobnost i ekonomija zemlje sada gotovo u potpunosti zavise od spasa sa Zapada“ , nastavili su, tvrdeći da će, ukoliko Ukrajina ne uspije pokrenuti uspješnu ofanzivu u bliskoj budućnosti, Zapad pritiskati predsjednika Vladimira Zelenskog da pregovara o prekidu vatre sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom – nešto što je ukrajinski lider više puta odbijao da razmotri.

S obzirom da je linija fronta bila relativno statična od jeseni, ruske snage su srušile svoje ukrajinske protivnike u žestokim borbama u blizini Bakhmuta/Artjomovska, pri čemu je američki plaćenik nedavno priznao da Ukrajina trpi “izuzetno velike žrtve” u tom sektoru, a ukrajinski ambasador u Kanadi, Vadim Pristaiko, opisujući žrtve svoje strane kao “ogromne” i “nesvarljive”.

Kijev je javno objavio da planira veliku ofanzivu na proljeće, ali Rajs i Gejts su napisali da Ukrajina možda ima “sedmice, a ne mesece” da ostane u borbi.

U tom cilju zagovarali su slanje u zemlju više i težeg naoružanja. Iako su SAD od februara već dodijelile više od 110 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini, rekli su da Washington neće slati teške tenkove. Umjesto toga, Njemačka “i drugi saveznici” trebali bi ispuniti ovu potrebu, tvrdili su.

Bidenova administracija objavila je u petak da će Ukrajini dati 50 borbenih vozila pješadije Bradley – najmoderniji oklop koji je do sada poslat Kijevu – kao dio paketa oružja vrijednog 3 milijarde dolara. Francuska je takođe obećala izvestan broj ‘lakih tenkova’ na točkovima, a Nemačka je obećala 40 borbenih vozila pešadije Marder.

Ipak, Kijev kaže da mu treba više. U intervjuu za The Economist prošlog mjeseca, ukrajinski general Valery Zaluzhny rekao je da će mu trebati još 300 tenkova, do 700 borbenih vozila pješadije i 500 haubica za izvođenje ofanzivnih operacija. Ovo je više od broja takvih vozila u čitavom britanskom ili njemačkom inventaru.

Rusija je u međuvremenu u više navrata insistirala na tome da „pumpanje“ Ukrajine oružjem na kraju neće imati efekta na ishod sukoba i da će samo produžiti neprijateljstva i dovesti do još krvoprolića.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Isteklo njima vrijeme jos od onda kada ih oni napali a ovi ih otpocjeli branit —- TUKLI SE COBANI PREKO KENJCA 😁 😁 😁 !

tihobl
1 godina prije

Ja mislim da vise Rusiji istice vreme.

Noppo
1 godina prije

Ukrajina je imala prije rata: oko 2600 tenkova, 10-12000 oklopnih vozila, 2000 haubica, 550 samovoznih samovoznih, oko 700 raketnih bacača… I da ne zaboravimo i sve ono što je primila od bivših članova Varšavskog pakta. I treba i još oružja? Izgleda da rusi dobro rade svoj posao.

eukolonija
1 godina prije

Republikanci se vraćaju u Americi a oni imaju druge prioritete. Ne žele da pomažu Bidenovom nacisti, prophederu i antikršćanu Zelenskom. Slava moćnoj Rusiji

JoeP
1 godina prije

Rusi ne “prekidaju vatru” kako bi pregovarali, to je zapadna izmišljotina.
Rusi ratuju i pregovaraju dok ne postignu sporazum.

Kastro
1 godina prije

Prijatelj mi plovi na strancu, prvi časnik. Kaže da su uplovili s vojnim teretom u jednu evropsku luku. Priča da je to nevjerojatna količina vojne pomoći Ukrajini. A on kaže da je njihov brod bio treći na iskrcaju. Prva dva su čak bili veći od njegovog broda. Ne bi se čudio da Ukrajinci pokrenu veliki protuudar jer tako velika količina oružja nešto znači. S druge strane Ukrajinci se vraćaju s obuke iz nekih zapadnih zemalja.

R M
1 godina prije

Malo je off topic, ali i nije, može se protumačiti i kao alegorija, na više načina.
Vic:
Dolazi muž kući, zatiče ženu samu, golu u krevetu…
Nešto mu sumnjivo. Krene neku pretragu i ormanu nađe nekog muškarca.
-Ko si bre ti?
-Đole.
On uzme i isprebija tog Đoleta i izbaci ga iz kuće.
Sutradan ponovo kad dođe kući ista situacija. Opet otvara orman, kad tamo neki rmpalija.
-Ženo, gde je Đole?

DamirR
1 godina prije

ISTIČEM da vrijeme ISTJEČE

tihobl
1 godina prije

О ситуацији у Соледару нема ни речи у недавном извештају Генералштаба Оружаних снага Украјине.

Iz nekog razloga nema ni u zapadnoj stampi.

tihobl
1 godina prije

Bozicno primirje je isteklo. Ukri su ga iskoristili da raketiraju gradove, a sad slijedi uzvrat:

Експлозије у Запорожју!
Украјински канали пријављују минимум 5 ракета које лете ка Харкову.
У Краматорску минимум 5 експлозија.
Пријављене експлозије у Константиновки.
Пишу да је у Краматорску било 8 ракетних удара.
Украјински извори извештавају о експлозијама у Бериславу (Херсонска област) и Славјанску (ДНР)

Руска тактичка авијација је јутрос, после божићне паузе, наставила са ударима по ближој позадини Оружаних снага Украјине у Харковској и још увек окупираном делу ДНР.

Из Купјанског округа саопштавају да је у току снажна серија удара. Раде авијација, тешка артиљерија и вишецевни лансери. Толико се удара да се земља тресе. Кажу да се то никада раније није десило. Чини се да је почело. Чекамо званичне информације… Извор: Јуриј Подољака

tihobl
1 godina prije

„Наш извор у канцеларији председника Украјине је рекао да неће бити контраофанзиве коју су политичари обећали током зиме. Залужни је одбио да пошаље трупе на припремљене одбрамбене линије. Сада Оружане снаге Украјине имају недостатак тешке технике, а до нових испорука из Сједињених Држава ситуација се неће променити. Украјинској војсци су потребни тенкови за разбијање одбране руске војске на Запорошком и Сватовском правцу.“

Украјински извор Резидент

tihobl
1 godina prije

Источно од насеља Куракхово је пријатељском ватром ПВО системом Оса оборен МиГ-29 украјинског ратног ваздухопловства из састава акробатског тима „Украјински соколи“.

tihobl
1 godina prije

Министарство одбране Украјине саопштава да нема планова за увођење обавезне мобилизације жена до 2026. године.

Према речима заменице министра одбране Украјине Ане Маљар, сада се у зони борбених дејстава налази до 5.000 жена.

tihobl
1 godina prije

Новинар немачког издања БИЛД Јулиан Ропке јавља да је групација Оружаних снага Украјине у Соледару на ивици опкољавања.
Може се формирати „котлић” по сценарију Мариупоља.

Lećima
1 godina prije

Prema BBC do sad je ubijeno 10 tisuca ukrajinskih vojnika I preko 100 tisuca ruskih..ako netko zeli naci tu stranicu nek otipka ××× BBC war in Ukraine maps…
Tijekom protekla 24 sata ruska vojska uspjela je otkriti i potvrditi lokaciju ukrajinskih trupa u Kramatorsku u DNR-u, stoji u priopćenju. Ovi podaci su otkrili da je spavaonica br. 28 u gradu ugostila više od 700 kijevskih vojnika, dok je još 600 boravilo u spavaonici br. 47.

“Kao rezultat masovnog raketnog napada na ova privremena naselja ukrajinskih vojnih jedinica, više od 600 ukrajinskih vojnika je ubijeno”, reklo je ministarstvo.

Lećima
1 godina prije

Otipkajte – How many soldiers in Ukraine army lost? Dobit cete da je Ukrajina izgubila 10 tisuca vojnika izvor BBC

Max
1 godina prije

To je to.

Voltaire
1 godina prije

Sto kvazi zapadni politicari..mjenjaju pricu !! Pa upljuvali ste se lagajuci svoje pucanstvo da ce Rusi poslije vasih sankcija pasti na koljena..Kako mi se cino odosmo mi u 3PM. 🙂

Simo
1 godina prije

Je li istina da su Rusi dislocirali svoje strateške bombardere. Navodno su ih poslali na daleki istok. Priča se da rade nove rovove negdje oko Kamčatke. Kažu da neće odstupiti ni metra poslije Kamčatke.

Klica
1 godina prije

Koliko ne zapad popusio oruzja, sad bi ruje stvarno mogli do berlina bez puno otpora

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI