Ukrajini prijeti ‘kaskadni kolaps fronta’

Ukrajinska vojska
57 komentara

Sve veći nedostatak municije i umor u borbi u Ukrajini će najvjerovatnije primorati Kijev da napusti svoje trenutne položaje na frontu osim ako ne dobije novu pomoć sa Zapada, objavio je u petak New York Times.

List navodi da se ukrajinska odbrana u blizini ključnog uporišta Avdejevka u ruskoj Donjeckoj oblasti potresa pod nemilosrdnim napadima, a problemi Kijeva sežu dalje od jedne bitke. Ukrajinske trupe, dodaje Times, iscrpljene su i pate od nedostatka oružja i municije, posebno u pogledu sistema protivvazdušne odbrane. Prema neimenovanim američkim zvaničnicima koje je taj medij intervjuisao, Kijev ima dovoljno sredstava protivvazdušne odbrane samo da izdrži do marta, osim ako ne primi nove pošiljke.

Ovo je daleko od sigurnog, budući da je SAD – glavni pobornik Ukrajine – u zastoju u Kongresu zbog zahtjeva predsjednika Joea Bidena da se odobri sigurnosni zakon od 118 milijardi dolara, od čega je 60 milijardi namijenjeno Kijevu. Mnogi republikanci nisu bili voljni da podrže tu mjeru, tvrdeći da ona čini premalo poboljšanju sigurnosti na granici s Meksikom. Zapadni zvaničnici vjeruju da je bez američke pomoći “kaskadni kolaps duž fronta realna mogućnost” 2024. godine, kaže se u članku. Ipak, navodno procjenjuju da će biti potrebno najmanje nekoliko mjeseci da nestašice uzmu danak.

Prema analitičarima, do marta bi Ukrajina mogla imati problema s izvođenjem lokalnih kontranapada, a do ljeta bi Kijevu moglo biti teško da odbije ruske napade. Bez stalne podrške SAD-a, izvori iz NYT-a kažu da je “teško vidjeti kako će Ukrajina moći zadržati svoje trenutne pozicije na bojnom polju.”

Ukrajinski zvaničnici su se više puta žalili na nedostatak municije, nazivajući to “veoma stvarnim i hitnim problemom”. U međuvremenu, Financial Times je u petak izvijestio, pozivajući se na visokog zvaničnika EU, da “Evropljanima neće biti lako zamijeniti SAD” u smislu vojne pomoći.

Prošle godine, EU je objavila ambiciozan plan da Ukrajini obezbijedi milion granata do proljeća 2024. Međutim, blok se borio da ispuni ovo obećanje, a visoki diplomata EU Josep Borrell je rekao da će Kijev dobiti samo polovinu tog iznosa do mart.

Rusija je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Ukrajini, upozoravajući da će one samo produžiti sukob bez promjene krajnjeg ishoda.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opetlazes
2 mjeseci prije

Pogresan vam je naslov, ne prijeti neo je vec poceo padom Avdijevke, najvece vojne tvrdjave u Europi. Rusi si i to rjesili lopatama.

Max
2 mjeseci prije

Uvod u svijetski rat.

tatamata
2 mjeseci prije

Nadam se da ce im Djuro bratski poslati vesh mashine i lopate ,,,, da se odupru Rusima . Svi smo ga culi kako skichi sa kakvom tehnikom rusi ratuju ,

xyz
2 mjeseci prije

Avdijevka je več prepolovljena i više manje opkoljena. Pitanje dana, kad če pasti, jer se kotao zatvara. ukrjajinskim snagama ponestaje svega, iako se radi o najjačoj utvrdi.

Bosanac
2 mjeseci prije

Koliko je bitno onom koji je poginuo, kako će se rat završit?

Ante
2 mjeseci prije

Ma ne prijeti im kolaps fronta to je laž, prema svim informacijama koje nam plasiraju pristrani mediji i ratnici iza tipkovnice Ukrajina će uskoro pobijediti u ratu samo im fale oni F16 avioni i Američki Abramsi još kada se na front pošalje dodatnih 500 000 ukrajinskih civila koji jedva pušku znaju držati u rukama pobjeda će biti zajamčena.

Zato sada zapadne zemlje uvode vojni rok jer dok oni 500 000 Ukrajinaca izgine u Ukrajini taman će doći vrijeme da mlade ljude iz Europe počnu slati u Ukrajinu. To će po zapadnoj propagandi sigurno donijeti prekretnicu u ratu protiv Rusije.

tihobl
2 mjeseci prije

Rusima se ne zuri. Poceli su po treci put da oslobadjaju Sinkovku (kod Kupajnska) i Belogorovku (kod Severska). Marinku su oslobadjali 6 puta koliko sam ja upratio (mozda i vise). Pjatihahki sam prestoa da brojim. Stalno dizu ukrope na isti fazon – kad zauzmu mjesto gdje je ukropima losa takticka pozicija povuku se iz njega kako bi ukropi ponovo uletjeli u masinu za mljevenje mesa. Rusima je cilj samljeti NATO. Vec su prilicno samljeli nato tehnike i ispraznili im skladista municije. Sad rade na mljevenju zive sile na 6 pravaca istovremeno. Tanje ukropima rezerve kako bi navukli NATO da posalje trupe za krpljenje rupa. NATO kad dodje blizu ruskih granica imace ogromne logisticke probleme, a borice se na nepovoljnim taktickim pozicijama. A po teritoriji Rusije nece smjeti udarati jer bi tako Putinu odvezali ruke da udari po dubini NATO clanica. Pravice se da nisu tu, kao sto su uradili u… Čitaj više »

Drago
2 mjeseci prije

Budimo sretni sto je Putin predsjedni.Da je kojim slucajem Medvedev odavno bi Europa bila spaljena.

NOB
2 mjeseci prije

Ne vjerujem. Ukrajinci se jos uvijek zilavo bore za Njemacku. Daleko su Rusi od pobjede.

nessy
2 mjeseci prije

Koliko je UA dobila novaca do sada, da je pola otislo namjenski, a ne na korupciju, do sada bi bila njihova zastava na Kamcatki. Ali, ljudi su kvarljiva roba, krade se na svim nivoima, od predsjednika do skladistara, i to ‘kao da sutra ne postoji’, kako je definirao jedan britanski list.

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

 “Rusija je sila na koju se treba računati na ukrajinskom bojištu.” – jednom zgodom zaprepašćujuće saznanje priopćio ”NATO nije strana u sukobu” Stoltenberg…

P.S.
Ukrajinia bi trebala pobijediti u ratu u kojem ovisi o milostinji Zapada…
Na drugoj pak strani po dostupnim podacima, ruskim trupama se isporučuje oko 15.000 tona municije i goriva, 2.000 tona hrane i 1.500 tona pitke vode dnevno. Samo predodžbe radi o kakvom se logističkom naporu radi. A gdje je sve ostalo…

IuIu, pravi
2 mjeseci prije

Za’ebate te ruske lopate sa čipovima iz frižidera, pegli, mikrovalki i tostera.

Đe ona avetinja Hiber?

Ico
2 mjeseci prije

Star link sustav satelita Elona Muska daje usluge Rusima, a to je još jedna potvrda da se Ameri i Putin dogovaraju Ukrajincima ” iza leđa”. He, he, he, biznis je biznis.

tuf
2 mjeseci prije

Nešto je meni mutno u svoj toj zapadnoj medijskoj kuknjavi, pogotovo kad vidimo stalno pomicanje krajnje, prijelomne točke. Ukrajinci poput najgorih cigana unaprijed kukaju kako će izginuti ako odmah ne dobiju milijarde. Onda kad su kod amera stavljeni na čekanje, evo iz ladice vade da se ipak oni mogu nekako snaći naredna 3 mjeseca. Onda jučer u medijima osvanu procjene kako bi resursi mogli potrajati do kraja godine. Znači, može se. Ovo sve može biti pokušaj maskirovke i Rusi vjerojatno se ne budu previše oslanjali na propagandni eter nego golo stanje na terenu.

Voltaire
2 mjeseci prije

Sto je sad ovo ??? Citajuci zapadne i Rvacka glasila..ja mislio da su Ukrainci pred moskvom. Smrc.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI