Ukrajinska tajna policija ustrijelila je čovjeka koji je ‘spasio’ Kijev

Denis Kirejev
57 komentara

Izvansudsko pogubljenje Denisa Kirejeva u ožujku 2022. bilo je zbog nedostatka koordinacije između sigurnosnih službi, rekao je u četvrtak glavni suradnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. Mikhail Podoliak je odgovorio na članak Wall Street Journala koji opisuje 45-godišnjeg bankara kao sredstvo ukrajinske vojne obavještajne službe, koji je navodno pomogao spasiti Kijev od ruskog napada.

Kirejev je ubijen 2. ožujka prošle godine. Njegovo tijelo bačeno je na kijevski pločnik “s rupom od metka u stražnjem dijelu lubanje”, navodi WSJ. Ukrajinski mediji izvijestili su u to vrijeme da državna sigurnosna služba, SBU, ima “jasne” dokaze da je Kirejev počinio veleizdaju. Vojna obavještajna služba je, međutim, rekla da je “poginuo štiteći Ukrajinu”.

Nasilni kraj 45-godišnjeg bankara ponovno je doveden u središte pozornosti od strane WSJ-a, koji je intervjuirao Kirejevljev rođake i suradnike, kao i čovjeka za kojeg je umro radeći – generala Kirilla Budanova, šefa ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR).

Bankar je bio lojalan Kijevu, skupljajući sredstva za ukrajinske “dobrovoljačke brigade” koje su se borile u Donbasu nakon 2014. i “uživao je igrati ulogu 007”, prema njegovim prijateljima i suradnicima. Budanov je rekao da je Kirejeva vrbovao 2021. zbog njegovih poslovnih kontakata s Rusijom, te da je od njega mjesecima prije eskalacije sukoba dobivao korisne informacije.

“Da nije bilo gospodina Kirejeva, Kijev bi najvjerojatnije bio zauzet”, rekao je Budanov za WSJ.

Kirejev je došao u Budanov 23. veljače i rekao da će Rusija “napasti” sljedeći dan, s primarnim ciljem zauzimanja zračne luke Antonov u Gostomelu, u blizini Kijeva. Dojava je “dala Ukrajini dragocjenih nekoliko sati da prebaci trupe kako bi se suprotstavila ruskom napadu” i na kraju onesposobila zračnu luku, spasivši glavni grad, prema generalu.

Budanov je rekao da je zamolio Kirejeva da prisustvuje pregovorima o prekidu vatre u Bjelorusiji, jer osobno poznaje dva člana ruske delegacije. Slikali su ga na razgovorima, a SBU je posumnjao. Noć prije drugog kruga razgovora, Kireev je primio poziv od glavnog protuobavještajnog časnika SBU-a, Alexandera Poklada. Poklad je tražio sastanak, rekli su WSJ-u iz Kirejevljevog osiguranja.

Kirejev je svojim tjelohraniteljima rekao da bi mogao biti uhićen i uputio ih da ne interveniraju. Poslušno su se razoružali kada ih je SBU opkolio ispred katedrale Svete Sofije. Kirejeva su strpali u SBU kombi. Njegovo tijelo pronađeno je 90 minuta kasnije.

GUR je organizirao pokop heroja, a Zelenski je posthumno dao Kirejevu medalju za “izuzetnu dužnost”. WSJ je također primijetio da je vodstvo SBU-a očišćeno u srpnju 2022. Tijekom intervjua za estonski medij u četvrtak, Podoliak je komentirao priču WSJ-a optuživši Kirejevljev smrt za pogrešnu komunikaciju.

“Bili su to prvi dani rata. Njegovo ubojstvo posljedica je nepostojanja jedinstvene koordinacije sigurnosnih struktura. Postojale su određene tvrdnje protiv njega, nisu imali vremena riješiti te tvrdnje u formatu dijaloga”, rekao je suradnik Zelenskog.

“ISIS su mala djeca u usporedbi s kijevskim režimom”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova, komentirajući Podoliakova objašnjenja govoreći o teroristima Islamske države.

Denis KireevKijevMihail Podoljakukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

obicno tako zavrse svi dousnici i spijuni ,, presude im oni za koje rade

tihobl
1 godina prije

Prica je jednostavnija – roknuo ga je MI6 u redovima SBU jer je ispregovarao sa rusima da se povuku od Kijeva i Harkova.

tihobl
1 godina prije

Вагнеровци настављају успешну офанзиву на правцу Артјомовска (Бахмута). Тачније – успели су да заузму село Клешчејевка, које се налази јужно од самог града. Контранападе ОСУ су одбили.

Заузимање Клешчејевке је од великог стратешког значаја. Тако ће Вагнеровци моћи да изађу на линије комуникације противника и да одсеку гарнизон ОСУ у граду. Украјинска команда, пак, овамо пребацује појачање.

Истовремено , руски јуришни одреди напредују са североистока града. Тренутно се одвијају тешке борбе за Парасковјевку. Општа ситуација за украјинску војску у том правцу је критична.

tihobl
1 godina prije

Британски обавештајци добили податке да је Русија у зону ратних операција упутила најновије тенкове Т-14 “Армата”.

tihobl
1 godina prije

Пољска ће у склопу војне помоћи у Украјину послати времешне совјетске ПА топове С-60 чији је развој започео још за време Другог светског рата.

Ради се о оруђу које користи гранате калибра 57х348мм. Ефективни домет по висини је 5000 метара. Теоретска брзина паљбе је 105-120 граната у минуту. Максимална брзина ваздушног циља који се гађа је до 300 м/сек.

Из овог последњег података се изводи закључак да ће ово оруђе кога иначе опслужује 6-8 војника имати задатак да се бори против беспилотних летелица и евентуално крстарећих ракета које се крећу подзвучном брзином. Захваљујући снажној гранати ово оруђе може да будe употребљиво и приликом гађања циљева на земљи. Према подацима из 2007.године Пољска у својим складиштима има око 220 ових оруђа.

Ivan
1 godina prije

Koliko jos svijetu treba da shvati kako Putinu treba pomoci da rijesi tu ukrajinsku stoku?

tihobl
1 godina prije

Мађарска блокира још једну траншу помоћи ЕУ Украјини.

500 милиона евра из мировног фонда, које земље ЕУ користе за финансирање смртоносног оружја и заштитне опреме за Украјину.

tihobl
1 godina prije

Већина компанија са седиштем у ЕУ и земљама Г7 наставља да послује у Русији, само мање од 9% фирми је напустило руско тржиште због ситуације у Украјини, према извештају швајцарских економиста који је објавио Универзитет Сент Гален

ergo
1 godina prije

Na ovom portalu je komentirao neki pod imenom L.D. ja cu samo metnuti njegove incijale. Kad je novinar Logicno napisao neku reportazu koja se simpatizirala s nedacama Djokovica u Australiji, doticni L.D. je pronasao neku tocku “negativnu” kod Djokovica i onda je to iskoristio da ga ispljuje. Bio je dobar u tome, dobio je mnogo plusova. Kad je izasla pozitivna reportaza o Milanovicu, zato jer se suprostavlja birokraciji EU, on je ponovo nasao kod njega nesto “negativno” , da je to igrokaz…pa ga je napao. Tu je bila i reportaza ili intervju s Karolina Vidović Krišto koja je simbol opozicije pro NATO-EU rehzimu u Hrvatskoj i nju je isto ispljuvao. Kad se pojavila reportaza o ratu u Ukrajini, onda je Putina ispljuvao ali ne radi rata jer nije mogao dokazati da iza rata nije Amerika i njeni sateliti pa mu je predbacio cijepanje, drugi put nesto drugo… Znao je dobro… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Данска ће све своје хаубице Цезар пребацити у Украјину.

Qingdao
1 godina prije

To se Ukrajina demokratizira da bi usla u Nato pakt

Mate
1 godina prije

Kako napraviti download ovog videa?

Siniša
1 godina prije

Svi oni moraju učiti od “naše” udbe,udbaši su sebi i svojim pokoljenjima napravili 6 PRIVATNIH država a ovaj kao fol “ukrajinski 007”. Pa ako tako sposoban kako ga smakeše!?

tihobl
1 godina prije

Ovih dana gledam snimke lanceta kako pogadja zapadne haubice. Jesenas kad bi lancet pogodio haubicu posada bi izasla i otrcala po slep sluzbu. Stradala bi elektronika i tako nesto dok sad nakon pogotka izbje pozar unutar samohotke. Lanceti su dobili kumulativnu glavu.
Pisao sam krajem godine da se pojavio novi lancet nakon verzija 1, 2 i 5 (broj oznacava koloko eksploziva nosi). Sad sam otkrio o cemu se radi.

Druga zanimljivost je snimak gdje lancet pogadja vozilo za elektronsku borbu dok izvidjacki dron sve to snima. Valjda bi trebao da ometa dronove, a ne da bude meta. Vozilo je zascas sagorilo kao da je od slame pravljeno.

I za kraj – prije 4 mjeseca rusi su proivodili 3 lanceta dnevno. Krajem godine pusten je pogon gdje se dnevno proizvodi 600 dronova. Dvodnevna proizvodnja je dovoljna da polupa sve sto su ameri iskrcali u Holandiji.

Petar
1 godina prije

Kaze Zelenski u americkoj vojnoj bazi Reimstein da vrijeme radi za Ruse I da Natovci moraju ubrzati kraj rata.

eks
1 godina prije

Ukrajinska tajna policija je isto što i Gestapo . Nikakve razlike.

Max
1 godina prije

Pao kao žrtva spletki.

nessy
1 godina prije

“…nisu imali vremena…” Da ustede na vremenu sprasili su mu metak u potiljak. Ironicno, dobio je kaznu od onih za koje je radio. Posto je bio izdajnik, njega je sledovao metako ovako ili onako, a ukrajinci su stvarno “ustedjeli na vremenu”, rusima.

Lucija, prva
1 godina prije

“Klishchiivka je u Ruskim rukama

🇷🇺🇺🇦⚡⚡Kleshcheevka is ours. Confirmed by Wagner. “We can safely say that the settlement of Kleshcheevka, which is one of the important suburbs of Bakhmut, has been completely taken under the control of the Wagner PMC units,” said Yevgeny Prigozhin.” komentator fb Index, Stefan, prije 24 sata.

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. da. Branio Ukrainu od khazarskih zločinaca koji su “instalirali” trećerazrednu glumačku roktavu spodobu Zelenskog da ju žrtvuje za njihove potrebe i interese…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI