Ukrajinske snage se povlače iz Avdejevke, kritično važnog grada Donbasa

Zelenski u gradu Avdiivka
54 komentara

Ukrajinskim vojnicima naređeno je da napuste grad Avdejevka, rekao je novoimenovani zapovjednik Kijeva, tvrdeći da je odluka namijenjena očuvanju “života i zdravlja” vojnika nakon mjeseci očajnih pokušaja da se zadrži frontovski grad blizu ruske Donjecka.

General Aleksandar Syrsky objavio je povlačenje u saopštenju koje je podijeljeno na društvenim mrežama u ranim satima subote, tvrdeći da je povlačenje dio “mjera za stabilizaciju situacije i očuvanje naših položaja”.

“Na osnovu operativne situacije oko Avdejevke, kako bismo izbjegli opkoljenost i sačuvali živote i zdravlje vojnika, odlučio sam povući naše jedinice iz grada i preći na odbranu na povoljnijim linijama”, rekao je.

Naređenje slijedi izvještaje da su ukrajinski vojnici na području bili gotovo potpuno opkoljeni i suočavali se sa gotovo konstantnim napadima u proteklim danima, pri čemu je jedan lokalni komandant rekao da je borba na tom području “nekoliko puta paklenija od najžešćih bitaka ove faze rata”. On se referirao na raniju borbu oko grada Artyomovska (poznatog i kao Bakhmut u Ukrajini), koji je pao pod ruske trupe prošle godine nakon dugotrajne opsade.

Odluka da se napusti Avdejevka došla je manje od 24 sata nakon što je šef ukrajinskih snaga na južnom dijelu ruskih regija Donjecka i Zaporozhja, Aleksandar Tarnavsky, tvrdio da je situacija u gradu “teška ali pod kontrolom” u petak.

Tarnavsky je potvrdio povlačenje u subotu ujutro, nazivajući ga “jedinom ispravnom odlukom” i tvrdeći da su se sve trupe povukle na “prethodno pripremljene pozicije”, gdje će se ukopati za odbrambene operacije.

Ranije ovog tjedna, zamjenik šefa 3. udarne brigade – formacije naoružane od strane Zapada koja se sastoji od mnogo boraca iz neonacističkog puka Azov – rekao je da su dijelovi njegove jedinice poslani u Avdejevka kao pojačanja bili opkoljeni, opisujući situaciju kao kritičnu. Washington Post je u isto vrijeme izvijestio da su snage Kijeva već morale povući se iz grada, pozivajući se na ukrajinske vojne izvore. List je dodao da je potpuni kolaps ukrajinskih položaja oko Avdeevke “samo pitanje vremena”.

Avdejevkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Sada ce zapadni mediji ubacit u trecu i ponavljati kako zelenom treba jos vise novaca i oruzja, kako svaka drzava treba ubaciti barem 2% BDP u nato koruptivnu masinu, niti jedan od tih medija nece kazati da se u NATO üroracun svake godine uplati 980 milijardi dolara, devesto osamdeset milijardi dolara, da dobro ste procitali, i onda u otvorenom na htv dalekovidnici, vojni strucnjaci i geostratezi uvjeravaju hrvatsku sirotinju da treba jos vise platiti , jer ce ih zlocesti rusi rastrgati.

Dakle klasicna prica o vuku i crvenkapici,koja se ureze duboko u svijest djeteta i prati ga kroz citav zitov, dakle strah(rat po mogucnosti nuklearni),vuk(zlocesti Rusi),bakica(nevina Ukrajina),lovac luka (NATO)

Mrčikola
2 mjeseci prije

E, yebiga, Rusi…kasno kočite..!😁

Da...
2 mjeseci prije

To vise nije grad, rusi ga poravnali

eks
2 mjeseci prije

Avdejevka je bila najutvrdjenije mesto u Donbasu, sa dubokim betonskim bunkerima, povezanim tunelima koji su omogućavali komunikaciju i manevre . Ta tvrdjava gradjena je 9 godina i to pod nadzorom nemačkih inženjera. Priča o “evakuaciji” iz Mriupolja zamenjena je pričom o “povlačenju” iz Avdejevke. Pad Avdejevke je praćen katastrofalnim gubicima NATO-Ukro vojske. Ali, nekako se “desila” smrt Navaljnog – kakva koincidencija- pa se u zapadnim medijima na konto toga vodi antiputinska kampanja i ne posvećuje se veći prostor porazu u Avdejevci. Nije slučajno.

tihobl
2 mjeseci prije

Azov objavio snimak iz Koksare – podrum pun azovaca, sjede, a malter sa plafona pada po njima.

tihobl
2 mjeseci prije

Ухваћен командир чете са Азова. Жив. У заробљеништву. Ухваћен у бункеру приликом ослобађања железничке станице Авдеевка.

tihobl
2 mjeseci prije

Российские войска освободили авдеевскую поликлинику и городской парк.
Градски парк и клиника су заправо центар Авдеевке, и болница Железнодорожников стављена под контролу.

tihobl
2 mjeseci prije

Руске трупе су заузеле фабрику металних конструкција Авдејевски, настављајући да напредују паралелно са Индустријском авенијом у правцу блока високих зграда.

tihobl
2 mjeseci prije

Одлука о повлачењу донета је да би се сачувало особље“, написао је Тарнавски, командант групе трупа Таврија.
Znate li sto ovo znaci u prevodu sa ukrajinskog – znaci da se jedinica predala.

tihobl
2 mjeseci prije

Наш извор у Генералштабу рекао је да војска не разуме зашто је у јануару било немогуће повући јединице из Авдијевке, као што је Залужни предложио, а сада Сирски баца своје последње резерве у млин за месо. У оквиру јединица Оружаних снага Украјине расте незадовољство новим главнокомандујућим, а војска одбија да извршава наређења и прелази на положаје.
резидент_уа

tihobl
2 mjeseci prije

Авдеевская мясорубка
Када пропаганда каже да у Авдијевци уништавамо непријатеља 1:5, онда вреди укључити основно критичко размишљање да бисмо разумели супротну ситуацију и огромне губитке украјинских оружаних снага. Руска војска користи десет пута више артиљерије и беспилотних летелица од нас, има стотине авио бомби, чија употреба уништава одбрамбени положај на нули!
Украјинска војна јавност руске КАБ-ове назива једним од главних фактора напредовања Руске Федерације у Авдејевки.
Око 250 КАБ-ова, као и хиљаде граната и стотине ФПВ дронова, бачено је широм града и региона за 2,5 дана.
„А директни погоци нису цео проблем, њихова експлозија изазива тешке потресе мозга и сваки долазак је десетине и стотине 300“, пише Флеш.

tihobl
2 mjeseci prije

Украјина жели да купи турске ловце пете генерације
Турска је почела да развија ловац пете генерације 2017. Серијска производња ТФ-Кс очекује се најкасније 2028.

nastran
2 mjeseci prije

bežanija!

tihobl
2 mjeseci prije

Banana diplomatija:
Еквадор планирао да пренесе старо совјетско оружје у САД, које су САД тада намеравале да предају Украјини.
Као одговор, Москва је увела забрану увоза банана из Еквадора у Руску Федерацију.
Еквадор отказује своју одлуку да испоручи совјетску војну опрему Сједињеним Државама за пребацивање у Украјину.

Pravi Draco
2 mjeseci prije

Bacih pogled na MS propagandu. Ovako: “ukrajinske snage napuštaju Avdijivku”.

“Na osnovu operativne situacije oko Avdijevke, u cilju izbjegavanja opkoljavanja i očuvanja života i zdravlja vojnika, odlučio sam povući naše jedinice iz grada u odbranu povoljnijih linija fronta“, piše Sirski na društvenim mrežama.

Sirski svoju odluku opravdava riječima da su životi ukrajinskih vojnika najvažniji.”

😁 Srceparajuća briga za živote i zdravlje stok…ukrajinskih geroja.

tihobl
2 mjeseci prije

Sirski: Авдејевку ћемо вратити!

NOB
2 mjeseci prije

@tihobl….zasto ja ne mogu nista naci korisnog na internetu o Avidivka

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Ponovno dobili batina 😆 … Хорошо … ОДЕССА 🔔 !!!

dan
2 mjeseci prije

G. Biliak, koji koristi pozivni znak Hentai, rekao je da njegovoj jedinici nije ostalo vremena za uredan izlaz – niti za evakuaciju oružja i opreme, niti za paljenje papira i postavljanje mina na putu napada ruskih trupa. Deset muškaraca neuspješno je pokušalo otići u srijedu navečer, rekao je. Morali su se probiti naprijed u vatrenom okršaju, ali onda su se našli pod topničkom vatrom. “Samo su se tri ranjena vratila”, napisao je Hentai na Instagramu. Pomogao je spasiti jednog od ranjenika sljedećeg jutra, rekao je, opasno kretanje po danu koje je postrojbu koštalo još četiri ranjena, uključujući i njega. Vojnici su ponovno pokušali u četvrtak navečer, a teško ranjenima je rečeno da pričekaju oklopno vozilo koje će ih odvesti. “Grupe su odlazile, jedna za drugom”, napisao je Hentai. Još uvijek u stanju hodati, odlučio je ne čekati vozilo za evakuaciju i poveo je grupu van. “Vani je bila nulta vidljivost. Bilo je to obično… Čitaj više »

Max
2 mjeseci prije

Gotovo je.

nessy
2 mjeseci prije

Ma koje povlacenje? Sad ce Muzicar obuci majicu Punishera, sa nozem u zubima, kroz kisu metaka, izbjegavajuci, upasti medju ruse i odraditi sto nije mogla vojska. Tako je planirao, ali izmedju dvije dostave Vitamina, malo je dosao sebi, spremio voljenu majicu, a noz vratio zeni u kuhinju.

tatamata
2 mjeseci prije

moramo priznati nije ni nasim uzraskim nazijima lako ,,lupaju ih rusi sa lopatama i veshmasinama , tako da samo mogu revati , … Djuro jel ti dobro ?

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Nema nesto imbex trolova danas,bit ce povlace se na rezervne polozaje,iz svoje djecje u maminu sobu:)))

Citajuci ovih dana njihove ostrascene slavoukrajinske komentare(lupatanja),mislio sam da ce pjeske otic pomoc braci u avdejevki,kad ono kujca bato, sad obrezuju nokte i ciste zapljuvanu tastaturu za slijedecu bitku, jadnici nemaju pojma, da ce, ako se ova politika prema Rusiji od strane EU i Hrvatske nastavi,najkasnije za godinu dana biti mobilizirani i poslani pod ruske tenkove, nista ti bilmezi nisu naucili iz povjesti.

tihobl
2 mjeseci prije

Da sam na tvom mjestu pobjegao bi na Novi Zeland.

duki
2 mjeseci prije

Za 4 dana je dvogodišnjica najveće gluposti koju je jedan šef države mogao napraviti ! Vjerovao je zapadnim gadovima! Koji sve nas istočno od Labe i južno od Alpa smatraju nižom rasom ! Kako ovo tumačiti ! Pa samo i jednostavno korupcijom !! Potkupiti političare i dati im oružja i reći “Rus ti je neprijatelj” A nije ! Pravi je neprijatelj 1.London 2.Bijela kuća 3.Brusselless ! Nakon 500 k i 10 mil ( mrtvih i ranjenih te raseljenih) Što ? Što Borise,Joe i Ursula ? ŠTO? JEBEM VAM SJEME I RODITELJE !! ! A doći će dan kada će vas majke i djeca ubijenih pitati :” zašto je moj tata,sin,suprug ,frend Poginuo ,mrtav, bez groba ?Što ćete odgovoriti ?? Bit će ono ammmmmm ? Nisam obožavatelj Rusa niti Putina, ali ako dirneš kobru čini to sa dovoljno dugim štapom !! Putin je tiranin , ali iznad svega voli svoj narod… Čitaj više »

FELIX
2 mjeseci prije

SLOVANSKA KRV I DALJE TECE TO SU USPESI NATA I DUBOKE DRZAVE, SLOVANSKA UKRAJINA SE CISTI OD SLOVANA, DALI ZNATE KOMU U KORIST, NE VESELITE SE PROLIVANJU SLOVANSKE KRVI VEROVATNO VAM JE POZNATO, DA TECE I RUSKA KRV TAKO NATO POBEDZUJE SA SLABLJENJEM NAJVECEG NEPRIJATELJA. ZATO SE NE VESELITE SA NATOM KADA SE PROLJEVA SLOVANSKA KRVI I GUBE MLADI ZIVOTI SA OBE BRATSKE STRANE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI