Ukrajinske trupe povlače se iz Avdejevke

Ukrajinska vojska
28 komentara

Grupe kijevskih vojnika pobjegle su iz grada prije nego što je izdana naredba da to učine, pod vatrom ruskih napada, navodno pokazuju snimke dronova

Ukrajinske snage počele su bježati iz ključnog grada Donbasa Avdejevke u neredu dan prije nego što su zapravo primile naredbu da to učine od novoimenovanog kijevskog vrhovnog generala Aleksandra Sirskog, ustvrdilo je u nedjelju rusko Ministarstvo obrane.

Ruska vojska objavila je u nedjelju snimke dronom, navodno prikazujući kaotičan bijeg ukrajinskih snaga, za koji tvrdi da je snimljen prije nego što je Kijev izdao zapovijed za povlačenje. Snimka prikazuje velike skupine vojnika koji pješice pokušavaju pobjeći iz grada i ostavljaju za sobom tešku opremu kako bi povećali svoje šanse za preživljavanje.

Vojnici u povlačenju bili su izloženi topničkom granatiranju, a očito i zračnim udarima, pokazuju snimke koje je objavila ruska vojska. Na videosnimkama koje je objavilo ministarstvo obrane može se vidjeti više uništenih i oštećenih ukrajinskih vojnih vozila.

Oni koji su oklopno pokušavali pobjeći iz Avdejevke također su bili na meti ruskih napada. Snimka koju je objavila vojska prikazuje ukrajinsko borbeno vozilo pješaštva iz obitelji BMP koje je udario samoubilački dron dok se polako udaljavao od grada izvan ceste.

Ruske snage oslobodile su ključni grad Avdejevku u subotu, nanijevši teške gubitke ukrajinskim vojnicima, koji su prema izvješćima dostigli čak 1500 u jednom danu. Ukrajinsko zapovjedništvo, međutim, inzistira na tvrdnji da je povlačenje zapravo bilo organizirano povlačenje po nalogu Sirskog. Moskva je osporila tu tvrdnju, navodeći da su ukrajinske snage počele bježati iz grada dan prije nego što je naredba zapravo izdana.

Avdejevka, koja se nalazi nekoliko kilometara sjeverno od Donjecka, bila je glavno uporište ukrajinskih trupa u Donbasu, kao i jedno od ključnih uporišta za ponovljene topničke i raketne napade na ruski grad. Grad je vidio intenzivne borbe posljednjih mjeseci, s ruskim snagama koje su usredotočile svoje napore na istiskivanje ukrajinskih snaga s njihovih položaja, koji su pretvoreni u snažno ojačane tvrđave tijekom godina sukoba.

Avdejevkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
2 mjeseci prije

bežanija počela..a onda da se opere izdaje naređenje za povlačenje

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Mislim da je i Ukrima sve jasnije što se zapravo dešava, da Zapad nikad i nije htio ući u izravan rat sa Rusijom da NATO snage izbiju na dugu rusko-ukrajinsku granicu, i da ih koriste kao topovsko meso da oslabe Rusiju koliko mogu.
Baš ih iskoristili i još iskorištavaju u najgorem mogućem smislu – i dalje ginu za NATO i EU koji ih neće.
EU pak iskorištavaju izuzetni jer EU vladajuće političke vrhuške namjerno rade na osiromašenju i razoružavanju vlastitog stanovništva premda odavno vide i najnaivniji kud to vodi.

Kada za mjesec dana Putin opet postane predsjednik, bit će još veća panika ovima koji nas vode ‘u svijetlu budućnost’ jer slijede izbori za EU parlament isti vikend početkom lipnja u svih 27 EU članica.

IL Partigiano
2 mjeseci prije

Bjezanje, spasavanje vlastite guzice. Kako izgledaju fasisti kad bijeze sad vidite a rukovodstvo je iz NATO zemalja sigurno na komandi.

tihobl
2 mjeseci prije

Tri dana su bjezali, a SBU i GUR nisu mogli da zaustave masovno dezerterstvo. Kad su i azovci (3.jurisna) pobjegli iz koksare Sirski je objavio povlacenje iako je obecao Zelenskom da ce drzati grad dok je on na turneji po zapadu. Ima jos snimaka kako bjeze i kako ginu u bjezaniji, samo sto su krvavji od ovih sto je redakcija odabrala. Ako neko od ukropa objavi jucerasnje pogotke po ovima sto su pobjegli u Orlovku to ce tek biti krvavo – pored uragana radila je i avijacija sa FAC-1500. Zao mi je tih jadnika, cim su pomislili da su se izvukli na sigurno i okupili u selu koje je cetvrta linija fronta poklopi ih tako zestoko. Ispade najpametniji onaj djed (vojnik preko 60 godina) sto je juce Avdejevci izjavio: sretan sam sto imam priliku da se predam ruskoj vojsci, mobilisan sam iako sam invalid. Djuro i Hiber mogu se tjesiti… Čitaj više »

eks
2 mjeseci prije

Na ukrajinskoj televizij poraz u Avdejevci ovako je komentarisan: “Vojna operacija je bila uspešna. Avdijevka je izvršila svoju misiju, linija fronta se izravnala, vojska je dobro raspoložena” . Ovako nešto ni Orvel nije mogao da smisli .

biber
2 mjeseci prije

Sudeći po msm medijima je ovo neki čudan rat…..ukropi napreduju bježeći nazad dok ruje gube napredujući napred….

Steve
2 mjeseci prije

Znači tako izgleda kontra ofanziva

Гавран
2 mjeseci prije

Prema dostupnim informacijama, režim u Kijevu, uz pomoć zapadnih pokrovitelja, pravi novu borbenu taktiku koristeći „specijalni hemijski pojas“. To uključuje dizanje u vazduh kontejnera sa cijanovodoničnom kiselinom i amonijakom tokom napredovanja ruskih trupa“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, ove hemikalije su od septembra do oktobra 2023. dopremljene u Kramatorsk i Kupjansk, a planirano je da budu postavljene duž autoputeva na glavnim transportnim čvorovima.
Prema zamisli kijevskog režima, pretpostavlja se da će takva taktika značajno otežati aktivnost ofanzivnih operacija Oružanih snaga Rusije.

tatamata
2 mjeseci prije

Nema nasih domacih nazija ,,, uhvatila ih tuga i revanje o stozeru jer im rusi razhebali pajdashe .
Mladene ,jel te ovo podsjeca na didu , i on je vako proso kod rusa prije 80 g kao i ti danas, nije ti lako mora se priznati

Sparkling
2 mjeseci prije

Izvor: Zelenskyy na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji

Citat Zelenskog: “Ne mogu vam reći broj žrtava koje imamo. Na primjer, u Avdiivki, upravo sam usporedio brojke – to je jedan prema sedam.

Na svaku smrt Ukrajinca ide sedam ruskih smrti, to je omjer.

Opet su mu podmetnuli neku drogu u bijelo.
Lp

tatamata
2 mjeseci prije

nazi junacine u modusu ,,,,, bjezte noge da vas ne zaserem

tatamata
2 mjeseci prije

dze li je onaj mulac hiber , da cujemo kako je pravo stanje sa njegove strane gledista

tuf
2 mjeseci prije

Sretno im bilo u ‘evakuaciji’. Vakcinacija ostataka 3. brigade (Azov): twitter.com/squatsons/status/1759468117552476639

Max
2 mjeseci prije

Ukri su gotovi.

FELIX
2 mjeseci prije

UKRAINSKE I RUSKE MAMEI, ZENE I DEVOJKE PLACU ZA SVOJIM NAJMILIJIM PALIH U BRATOUBILACKOM RATU A GLOBALISTI SE SMIJU JER JIM SAMI SLOVANI KRCIMO PUT PRI USTVARENJU NJIHOVOG SATANISTICKOG PLANA KOJI SE NAZALOST USPESNO SPROVODI, UKRAJINA SE CISTI OD UKRAINACA A I RUSI GUBE SPOSOBNE I MLADE LJUDE I SA TIM SLABE, NAPRAVITE SAMO RACUN KOLIKOU NOVCU VREDI ZIVOT JEDNOG
DVADESETGODINA STAROG MLADICA, NA KRAJU SLOVANI PROBUDITE SE VAZI I ZA HRVATE POGOTOVO ONE KOJI SU KRENULI PUTEM KOJI JIM JE SATANA POKAZAO – HALOVIN I.T.D.

goran
2 mjeseci prije

ne povlače se nego bježe glavom bez obzira i ukrajinska vojska i nato -vci prerušeni u plaćenike

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“„General armije S Šojgu izvestio je vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije da su jedinice grupe Centar stavile pod našu punu kontrolu grad Avdejevka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Operacijom protiv ukrajinskih snaga u Avdejevki, koja je bila moćan odbrambeni čvor Oružanih snaga Ukrajine, komandovao je general-pukovnik Andrea Mordvičev“.

„Grupa jedinica Centar nastavlja napredovanje sa ciljem daljeg oslobađanja teritorije Donjecke Republike“., webtribune

“…Po novim informacijama sa fronta rusi nastavljaju ofanzivu i ne staju kod Avdijevke,Lastochkino je sledeci cilj.”

Pokrovsk.
Ova grupa ide na Pokrovsk, 60tak km severozapadno…moraju da “poravnaju” liniju fronta.
Kad spoje sa onom grupom koja deluje ka Harkovu, staviće i Kramatorsk u okruženje.
Posle toga više ništa ne može da zadrži Ruse… do Kijeva.”

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“Avdejevka je strateški užasno bitna, ovo je ogroman uspeh Rusije i težak poraz Ukrajine. Razloga je više. Prvo, uz Marinku, Bahmut, Novomihailivku (koja ako padne, pašće) i Ugljedar, ovo je prva i najtvrđa linija odbrane Ukrajine u Donbasu. Nakon toga postoji još jedna, mnogo slabija linija, Kramatorsk-Slavjansk, ali jako puno otvorenog prostora za manevar Ruske vojske svuda po Ukrajini. Biće teže zaustaviti Ruse od sada. Drugo, ima ogromnu logističku vrednost za Ruse. Avdejevka je zbog blizine sprečavala da Donjeck i njegov aerodrom bude osposobljen da postane logisitički centar. Uz dodatno napredovanje Rusa, Donjeck sada može da postane veoma efikasan logistički centar, ali i svaki drugi centar za podršku Ruskoj armiji u Ukrajini. Od samog početka su Rusi imali ogromne probleme sa logistikom, uskoro ovo može prestati da im bude problem. 👉Treće, Avdejevka je užasno bitna za bezbednost Donjecka. Od 2014, skoro 10 godina, traje ukrajinski teror nad civilnim stanovništvom Donjecka,… Čitaj više »

Franjo Vinkovski
2 mjeseci prije

Ukrajinska vojska navukla američke uniforme i naočala za sunce, pa naivno nasjela na foru, da su time postali jednakopravni dio zapadne civilizacije.
Ni američki indijanci nisu bili toliko naivni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI