Ukrajinski dron bacio kazetne bombe na ruski grad

Kazetno oruzje Ukrajine na teritoriji Rusije
13 komentara

Guverner regije Kursk Roman Starovoyt podijelio je slike s mjesta događaja, koje sugeriraju da je možda korišteno streljivo zapadne proizvodnje

Ukrajinski bespilotni zrakoplov bacio je kazetnu municiju na tvornicu hrane u ruskoj regiji Kursk, izvijestio je u četvrtak guverner Roman Starovoyt. Slike koje je dužnosnik podijelio na internetu sugeriraju da je teret možda zapadnjačke proizvodnje.

Prijavljeni napad dogodio se u tvornici maslaca u gradu Sudzha, manje od 10 km od ukrajinske granice. Ukupno tri kazetne bombe bačene su na to mjesto, rekao je guverner, uzrokujući određenu štetu, ali bez žrtava. Jedan nije uspio detonirati i njime se bavi ekipa za bombe.

Ukrajina koristi kazetnu municiju sovjetske proizvodnje od početka neprijateljstava u Donbasu 2014., navodi Human Rights Watch. Vrsta eksploziva je kontroverzna zbog svog dizajna, s desecima malih podstreljiva koja su obično razbacana po području. Neki od njih mogu ne uspjeti detonirati i ostati opasni godinama, pa čak i desetljećima kasnije. Kijev je dobio pristup oružju zapadne proizvodnje u srpnju, nakon što je SAD počeo isporučivati dio iz svojih zaliha.

Starovoyt je podijelio nekoliko slika streljiva pronađenog u Sudzhi, uključujući male bombice i fragment čahure sa slovima “SH” ispisanim žutom bojom.

Washington je svoju odluku da Kijev naoruža kazetnim oružjem opravdao tvrdnjom da su se ukrajinske snage obvezale da ga neće koristiti u naseljenim područjima. Američka vlada također je tvrdila da dodatna kontaminacija ne bi bila relevantna, s obzirom na to da su i Rusija i Ukrajina koristile svoje vlastito kazetno streljivo tijekom cijelog sukoba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srpnju da Moskva zadržava pravo korištenja svog kazetnog oružja kao odgovor na ukrajinsko raspoređivanje, kada je komentirao isporuke od strane SAD-a. Tvrdio je da su se ruske snage ranije suzdržavale od korištenja takvog oružja čak i kada je postojala nestašica drugih vrsta streljiva.

Prošlog tjedna, vrhovni ukrajinski general, Valerij Zalužni, izjavio je da je frontalna akcija s Rusijom dospjela u pat poziciju. Vlada predsjednika Vladimira Zelenskog odbacila je procjenu i kritizirala Zalužnog zbog njegovih primjedbi.

Ruski dužnosnici su tvrdili da Kijev sve više pribjegava terorističkim metodama, budući da su se pokušaji Kijeva da ostvari teritorijalne dobitke pokazali uzaludnima. Upozorenje je ovaj tjedan ponovio Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti.

Kao primjer takve eskalacije naveo je nedavni ukrajinski napad dronovima na nuklearnu elektranu u regiji Kursk. Incident krajem listopada uključivao je dronove kamikaze, koji su navodno nosili eksplozive zapadne proizvodnje.

Kazetno streljivorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomo
5 mjeseci prije

Isto da bacite “mamac” a riba ne grize ili provociraj i da vide kako su drugi””losi”

Nije Putko do sada nasjeo…..YT Macgregor

Max
5 mjeseci prije

Upotreba takvog streljiva je zločin,

tihobl
5 mjeseci prije

Koliki je ocaj engleza sto gube rat protiv Rusije vidi se iz sve cesceh koristenja kasetne municije, hemijskih otrova, napada na NE i atentata.

tihobl
5 mjeseci prije

Prema Ministarstvu obrane Ukrajine, oko 43 000 žena sada služi u Oružanim snagama Ukrajine. Vojska je ukinula ograničenja koja su sprječavala žene da budu na pozicijama kao što su mitraljezac, tenkist zapovjednik i snajperist. Podigli su dobnu granicu za služenje s 40 na 60 godina.
“Žene se mogu boriti ravnopravno s muškarcima, a da pritom ostanu ženstvene”, kaže Daria Trebuh, osnivačica skupine “Ukrajinska Valkira”, koja provodi vježbe.

tihobl
5 mjeseci prije

Pomoćnica šefa USAID-a Erin McKee rekla je da američka vlada nema više sredstava za nastavak izravne proračunske potpore Kijevu. Ako Washington ne dodijeli novi paket ekonomske pomoći, tada će ukrajinske vlasti morati pribjeći izdavanju novca, što bi trebalo dovesti do hiperinflacije. Osim toga, Kijev uskoro neće moći isplaćivati ​​plaće kritičnim zaposlenicima.

Dawor
5 mjeseci prije

Putine nesposobni !!!!!

Darko
5 mjeseci prije

Rusi što se čeka, zvončićima zasuti Kijev usred dana..

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“Osim TOS1 i TOS1A…

Nova modifikacija TOS-2 „Tosochka“ predstavlja najnovija dostignuća domaćih programera. Jedan od glavnih problema ranijih paljbenih instalacija bio je ograničen domet gađanja, koji je bio samo 5-8 kilometara. Međutim, zahvaljujući novim projektilima TBS-M3, domet gađanja je povećan na 10-15 kilometara.

TOS-2 ima novo međuosovinsko rastojanje i instalaciju za lansiranje termobaričnih raketa.
Vozilo je znatno lakše, težina mu je smanjena sa 40 na 20 tona, što omogućava bolju mobilnost i brzinu kretanja. Dodata je dizalica kako bi se olakšalo utovar čaura, smanjujući potrebu za vozilom za transport-utovar.

Međutim, najznačajnija karakteristika sistema „Tosočka“ je poboljšani domet gađanja, i povećana snaga punjenja u raketama koje se koriste. Zahvaljujući tome, sistem je u stanju da pokrije površinu do 6 hektara, dok su stariji modeli mogli da pokriju samo 4-4,5 hektara.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI